2010. 09. 20. - 06:00

Újfundlandi - az életmentés példaképeként emlegetik!

Újfundlandi - az életmentés példaképeként emlegetik!
Az újfundlandit eredetileg vízimentőként használták és használják, de ennek ellenére kiváló munkakutya is, dolgozott szánhúzóként, vontató- és katonai kutyaként is. A vízmentés mégis az ő elsődleges feladata, ami nem is véletlen, hiszen képes még a víz alatt is úszni. Ahhoz, hogy ez a kutya alkalmas legyen ilyen komoly feladatra, mint fuldokló embereket megmenteni, számos tulajdonsággal kellett, hogy rendelkezzen.
újfundlandiAz újfundlandit eredetileg vízimentőként használták és használják, de ennek ellenére kiváló munkakutya is, dolgozott szánhúzóként, vontató- és katonai kutyaként is. A vízmentés mégis az ő elsődleges feladata, ami nem is véletlen, hiszen képes még a víz alatt is úszni. Ahhoz, hogy ez a kutya alkalmas legyen ilyen komoly feladatra, mint fuldokló embereket megmenteni, számos tulajdonsággal kellett, hogy rendelkezzen. Az újfundlandi kutyák szőrzete hagyományosan fekete színű, de létezik csokoládébarna vagy bronzvörös színű kutya is,illetve fekete-fehér változat, mely külön fajtaként, landseerként van jegyezve. Az újfundlandi kutya kétrétegű, vastag, vízhatlan bundája rendszeres ápolást igényel, de ennek ellenére tisztán tartása nem nehéz feladat. Feje nagy, masszív, koponyája boltozatos. Szeme nem túl nagy, mandulavágású.

Nyaka erős, izmos, nem túl hosszú. Törzse masszív, erőteljes. Mellkasa széles és mély. Erős, izmos végtagjai szabályos állásúak és szögelésűek. Mancsai szélesek, lábujjai között úszóhártya található, mely szintén az úszásban segíti őt.. Súlyuk átlagosan 50-70 kg.
Viselkedés és jellem
Sok rendkívüli képességgel rendelkezik, amelyekkel köújfundlandinnyedén lopja be magát az emberek szívébe. Azonban a vízben bajbajutott emberek kimentése az újfoundlandi legismertebb és legnagyobbra tartott képessége, amellyel egyetlen egy fajta sem veheti fel a versenyt. Ösztöneinek köszönhetően ezt a feladatot tökéletesen képes ellátni és a történelem folyamán rengeteg embert mentettek meg a biztos vízbefúlástól.
Ezt a fajtát még az Isten is vízbe teremtette. Vízhatlan szőrzete, úszóhártyás lábujjai, erős testalkata és állóképessége mind a vízben való könnyebb mozgást segíti elő. Az újfundlandi amilyen hatalmas, olyan kedves. Gyerekszerető, a kicsiktől mindent eltűr. Megbízható, gazdáihoz alkalmazkodik. Kreatív, odaadó, figyelmes, hűséges.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.