2015. 12. 17. - 12:42

Ünnepi készülődés kedvenceinkkel

Ünnepi készülődés kedvenceinkkel

A kutyás-cicás háztartásokban a decemberi meghitt pillanatokat beárnyékolhatja az aggodalom, ha a gazdik nem készülnek fel időben.

A Fressnapf szakembereinek tippjeivel kivédhetjük a legtöbb váratlan helyzetet, ami a nyüzsgő decembervégi napokon adódhat!

Érdemes lépésről-lépésre haladni az előkészületekkel, hogy kedvencünknek legyen ideje alkalmazkodni a változáshoz. A lakás díszítése és az ajándékok csomagolása közben lepjük meg időről-időre kedvenc jutalomfalatkáival, hogy érezze, a változások számára is pozitívak.

Ha sok vendéget várunk, lehetséges, hogy át is kell rendeznünk a lakást – ilyenkor ügyeljünk arra, hogy négylábúnk megszokott tárgyait ne bolygassuk. Tálkája maradjon ott, ahol eddig etettük kedvencünket, és fekhelyének környezetét serendezzük át.

A karácsonyfa az ünnep szerves része, de a legtöbb kutyás vagy cicás lakásban sajnos nem veszélytelen vállalkozás. Igyekezzünk olyan helyet választani a fának, ami nem keresztezi kedvencünk szokásos útvonalát. A legjobb, ha a fenyőt a falhoz rögzítjük – így még egy esetleges nekifutásos „támadást” is túlélhet, és kedvencünk sem sérül meg. A díszítésnél ügyeljünk arra, hogy veszélyes (például törékeny, csokoládéból készült vagy lenyelhető) díszek ne kerüljenek a fa aljára, ahol négylábúnk könnyen hozzáfér. Az izzókat sem érdemes egészen az alsó ágakig leengedni, főleg, ha villognak – ez utóbbi változatot egyébként érdemes elkerülni, mivel könnyedén játékra ösztönözheti kedvencünket.

Igyekezzünk tartani magunkat a napi rutinhoz. Ha kutyánkkal esténként sétálunk hosszabban, tegyünk így a készülődés heteiben is, ha a cicánkkal való játék ideje délutánra esik, próbáljuk most is beszorítani napirendünkbe. Néhány új játékkal is feldobhatjuk ezt az időszakot, így a négylábú családtagok számára is pozitív élmény lesz.

Házi kedvencek

Az ünnepi ebédnél jelezzük vendégeinknek, hogy ne etessék kedvencünket, mert számos fogás veszélyes lehet rájuk nézve – például bizonyos sütemények, szárnyasok csontjai, a makadámdió és az alkoholtartalmú édességek. Helyette készítsünk ki egy kevés jutalomfalatot, így négylábúnk sem marad ki a jóból.

Akár cica, akár kutya él a háztartásban, egyaránt fontos, hogy a nagy vendégjárás idejére is biztosítsuk számára az elvonulás lehetőségét. Néhány állat imádja, ha sokan veszik körül és minél több kéz simogatja a bundájukat, de a kedvencek többsége hamar megunja a túlzott figyelmet. Cicánk számára érdemes egy magasan elhelyezett búvóhelyet kialakítani, kutyusunknak pedig egy puha fekhelyet készíteni egy félreeső szobában.

Az ajtót nem szükséges rázárnunk, de beszéljük meg a nálunk megforduló ismerősökkel és rokonokkal, hogy a lakás ezen részén legyenek csöndesebbek. Ha gyerekeket is vendégül látunk, akkor csak felügyelet mellett engedjük őket kedvencünk közelébe, és ha látjuk az állaton, hogy már elvonulna, akkor tegyük egy nyugodtabb szobába és magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy elfáradt, nem szabad zavarni.

Gazdiként a mi felelősségünk minden pillanatban a vendég gyerekek biztonsága és az is, hogy kedvencünk ne kerüljön számára kellemetlen helyzetbe, ami esetleg védekezésre készteti. Ha nem tudunk figyelni és tudjuk állatunkról, hogy véges a türelme, akkor inkább tegyük őt a számára kialakított helyre.

A fentieket figyelembe véve örömteli készülődéssel telhetnek a következő napok és hetek az aggodalom helyett.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.