2015. 05. 20. - 16:48

Védjük állatainkat is a kullancsoktól

Védjük állatainkat is a kullancsoktól

Itt a nyár, ami minden kutyás gazdi számára a hatalmas sétákat és a nagy kirándulásokat jelenti. A kirándulások és séták során azonban kedvenceinkre is nagy veszély leselkedik.

Egyre többet lehet hallani a kullancsok veszélyeiről, az esetleges szövődményekről, arra azonban sok kutyás gazdi még mindig nem gondol, hogy ez a kis élősködő mekkora veszélyt jelenthet kedvencére. A klímaváltozás miatt már nem lehet konkrétan kullancs szezonról beszélni, az év szinte minden szakaszában számítani kell erre az élősködőre. A jó idő beálltával azonban több kutyás meg kirándulni olyan helyekre, ahol nagyobb a kullancsok előfordulása, így fokozottabban oda kell figyelni a kedvencek védelmére is.


Hogyan találjuk meg a kullancsot a kutyában?


Fontos tudni, hogy önmagában a kullancs szúrása és vérszívása okoz nem okoz különösebb problémát a kutyáknál. Amiben a veszély rejlik az a fertőzött kullancs által terjesztett baktérium és vírus, ami pedig már komoly egészségügyi problémát okozhat embernek és állatnak egyaránt. A kutyusoknál leggyakrabban a Lyme kór és a agyvelő- és agyhártya gyulladás jelentkezik leggyakrabban a kullancs csípés után.


Leggyakoribb tünetek: láz, hányás, izom és izületi fájdalmak, gyengeség, látás- hallás- és egyensúlyzavar, zavartság.
Ha ezen tünetek bármelyikét felfedezzük kedvencükön haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni, mert ezek az állapotok sajnos az állat halálához is vezethetnek.

Körültekintően sétáltassuk kedvenceinket
Komoly figyelmet kell fordítani a kutyák kullancs védelmére


Fontos a védekezés:
Létezik már úgynevezett kullancs térkép, amelyek segítségével a gazdik tájékozódni tudnak, hogy mely területek a leginkább kullanccsal fertőzöttek. Ezeket a területeket javasolt elkerülni, vagy ha mindenképpen ez a célterület, akkor javasolt a fokozott védekezés a parazita ellen.
Kutyák számára is kaphatóak különböző kullancs riasztó szerek, melyeknek létezik spay és nyakörv formája is. A hosszas séták előtt mindenképpen érdemes kedvencünket ellátni megfelelő védelemmel, hogy megelőzhessük a komoly, akár halálos kimenetelű betegségeket.

 

-BT-

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.