2011. 04. 22. - 20:41

Vigyázz a kutya harap!

Vigyázz a kutya harap!
A kutyák roppant kedves és barátságos lények, de mint ahogy az embereknek is, nekik is lehet egy rossz pillanatuk. A kutyákkal szemben a legveszélyeztetettebb korosztály, az 5-9 éves gyerekek, ők még nem tudják, hogy az édes szőrmókok mekkorát tudnak harapni.
Vigyázz a kutya harap! A kutyák roppant kedves és barátságos lények, de mint ahogy az embereknek is, nekik is lehet egy rossz pillanatuk. A kutyákkal szemben a legveszélyeztetettebb korosztály, az 5-9 éves gyerekek, ők még nem tudják, hogy az édes szőrmókok mekkorát tudnak harapni. Az Egyesült Államokban évente 30-31 ezer helyreállító műtétet végeznek kutyaharapások miatt. Érdekes, hogy a harapások nagy részét a sebesültek saját, máskor barátságos kutyájuk ejtették.

Hogyan előzzük meg?
1.    Kerüljük el az ismeretlen, egyedül bóklászó, furcsán viselkedő ebeket. Bár a kutyák többsége barátságos és kedves, de az ismeretlen kutyákról ezt nem tudhatjuk biztosan.
2.    Ne ijesztegessük a kutyákat! Mint ahogy az emberek is reagálhatnak agresszívan az ijesztésre, a saját, barátságos ebünk is meglepődhet annyira, hogy odakapjon.
3.    Ne nézzünk sokáig közvetlenül a kutya szemébe. Bizonyos állatcsoportoknál a szoros szemkontaktus a kihívás, az erős dominancia jele, amire háromféleképpen reagálhat az eb. Beismeri az alárendeltségét és elkapja a tekintetét, nem foglalkozik a kihívással, vagy támad.
4.    Ha egy kutya agresszíven közelít felénk, maradjunk mozdulatlanok, hátha elkerül minket. Vigyázz a kutya harap!
5.    Ha – mondjuk futás közben – utánunk ered egy kutya, dobjunk el valamit amivel lekötheti magát egy kicsit, mondjuk a sapkánkat, s közben próbáljunk kereket oldani.
Hogyan, mivel kezeljük a kutyaharapást?
Ha már megtörtént a baj, és a bőr sérülésével járó sebeket szereztünk, azokat mindig mutassuk meg orvosnak! A következmények megfelelő sebellátással megelőzhetők. Ha súlyosabb sérülés jön létre, például erőteljes vérzéssel, ne hezitáljunk, hívjunk mentőt, menjünk korházba! A nyílt seb fertőzésveszélye mellett a veszett állat harapása halált is okozhat!
A kutyatámadások alapvető okai
Az Orpheus Állatvédő Egyesülethez napjában jönnek bejelentések utcán kóborló állatokról. A legtöbb kutyaharapásból keletkezett tragédiának az ember az okozója. Sokan szabadjára engedik kedvenceiket, és az utcán kerülnek emberekkel kapcsolatba. Mások az állatokat láncra kikötve, kis élettérben (ketrecben-boxban), embertelen környezetben tartják, így nagy az esélye annak, hogy az állat antiszociálissá válik, és az állat alkalom adtán (emberi félelem vagy irracionális viselkedés miatt) támadást fog produkálni. A kutyák ivarzási időszakában (tavasszal és ősszel) is több a kutyaharapás, mert ebben az időszakban is agresszívebbek az állatok. Több az állatok által okozott baleset a szünidőben is, mert a céltalanul lézengő fiatalok nem ritkán botok és kövek segédletével állatokkal próbálnak meg "játszani".

Forrás: www.csaladinet.hu, www.pets-magazin.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.