2016. 09. 20. - 16:45

8 tipp otthonunk levegőjének megtisztításához!

8 tipp otthonunk levegőjének megtisztításához!

Falu és város utcáin egyaránt ki lehetünk téve szennyező anyagoknak, nem árt tehát, ha legalább otthon tudunk kicsit felszabadultabban lélegezni! Mit tehetünk azért, hogy házunk, lakásunk levegője tisztább legyen?

A környezetszennyezés veszélyeinek mindannyian ki vagyunk téve, különösen, ha forgalmas, légszennyezettségi szempontból nem túl előnyös településen élünk.

Beltérben igen sok időt töltünk, ezért érthető, hogy szeretnénk tiszta levegőt szívni. A lakás és a munkahely levegője többféle módon javítható. Lássuk, mit tehetünk érte?

1.Növeljük a szellőztetést

Ha ablakot nyitunk, az sok esetben nem teljesen elegendő. A beltéri levegő javítása érdekében érdemes ventillátorokat járatni, illetve megfontolni olyan ablakok beszerzését, amelyeken felül található egy résnyi szellőztető. Tisztítja és forgatja is a levegőt.

Természetes árnyékolással is javíthatunk a lakás levegőjén

Természetes árnyékolással is javíthatunk a lakás levegőjén

2.Természetes légkondicionálás

Logikusnak tűnik nyáron a klímát járatni, különösen, ha olyan évszakot élünk, amikor sok szennyező anyag vagy allergén szállhat be a nyitott ablakokon. Próbálkozzunk azonban meg az alábbi, természetes hűtő módszerekkel:

-Szereljünk a plafonra ventillátorokat.
-Használjunk hőblokkoló ablakokat.
-Csökkentsük minimálisra a meleget adó készülékek használatát.
-Ahol lehet, növényekkel, fákkal csináljunk árnyékot.

3.Alkalmazzunk beltéri levegőszűrőt

A HEPA filterek hatékony módszerek, hogy eltávolítsuk a nem kívánt szennyeződéseket a levegőből. Azonban a központi légkondícionálókban és a hordozhatókban egyaránt rendszeresen kell cserélni őket a maximális eredmény érdekében.

4.Szüntessük meg a forrást!

A túlzott nedvesség, a por felhalmozódása, a különféle vegyi termékek használata, így például festéké, mosó- és tisztítószereké, szintetikus anyagoké mind hozzájárul a beltéri légszennyezéshez. Próbáljuk meg többségüket kiküszöbölni – valamint természetes alternatívákat használni a vegyi anyagokkal megpakolt termékek helyett!

5.Méhviasz gyertyák

Ha gyertyát égetnénk a kellemes, hangulatos fény érdekében, legokosabb, ha a színezett, illatosított verziók helyett méhviasz gyertyát használunk. Ennek ugyanis tiszta az égése, sőt, semlegesíti a toxikus vegyületeket. Ráadásul még lassabban is ég el, mint az átlagos gyertyák.

6.Sólámpák

A rózsaszín Himalája-só szintén természetes, ionos légtisztító, mely a mérgeket semlegesíti és ezáltal tisztítja a levegőt. Ha ilyen lámpát helyezünk minden helyiségbe, hasznos és dekoratív is lesz egyben.

Szobanövényeink szintén javítanak a beltéri levegőn

Szobanövényeink szintén javítanak a beltéri levegőn

7.Aktív szén

Remek módszer az otthoni levegő tisztítására az aktív szén is. Szagtalan és erősen nedvszívó. Számos szupermarketben, barkácsáruházban kaphatók.

8.Növények

A természet erejével szintén dolgozhatunk: tartsunk otthon olyan növényeket, amelyek jól szűrik a méreganyagokat a levegőből. Hogy csak néhányat említsünk, a fikusz, az aranypálma, dracéna, gerbera, aloe-félék, a szobai futóka vagy szcindapszusz, a krizantém, az anyósnyelv, a vitorlavirág, az azálea mind képes rá. Nézzünk körül a virágboltban!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.