2021. 09. 17. - 11:51

Az élelmiszerek hosszan tartó szakértői a fagyasztószekrények

Az élelmiszerek hosszan tartó szakértői a fagyasztószekrények

A fagyasztószekrény otthonunk igen fontos elektronikai eszköze. Az élet ma már elképzelhetetlen lenne nélküle. Az élelmiszerek hosszan tartó tárolására alkalmas termék kiválasztása mégsem olyan egyszerű, az ára mellett különböző szempontokat kell figyelembe venni: a rendelkezésre álló helyet, azt, hogy mekkora méretet tudunk kihasználni és milyen funkciói legyenek.

Nem volt mindig ilyen egyszerű a hosszan tartó élelmiszertárolás. A kezdetekkor még nagyon fejletlen volt ez a terület, sőt maga az eszköz sem létezett. Hóval és természetes jéggel végeztek kísérleteket, emellett rájöttek, hogy a sóoldat hűtő hatásra is képes. A 17. század végére híres volt a jég és só keverékével hűtött, illetve fagyasztott párizsi limonádé és fagylalt.
 
A 19. század közepéig alacsonyabb, kisebb hőmérsékletek előállítására kizárólag természetes jeget használtak. A szállításkor és tároláskor fellépő veszteségek, valamint a jég szennyezettsége ösztönzően hatott a gépi hűtés és fagyasztás megoldására.
 
A fagyasztási eszközök között megkülönböztetünk fagyasztóládákat és fagyasztószekrényeket. A fagyasztószekrény klasszikus formájú hűtő, melynek stílusos megjelenése van. A színvilágát tekintve a legalapvetőbb színek jellemzik (fehér, fekete, szürke, ezüst szürke, bézs).
 
Fontos a megfelelő fagyasztó kiválasztása
 
Általában egy ajtóval rendelkeznek, de van már kétajtós is. Az ajtó kinyitási módja különböző, mely lehet megfordítható ajtó (jobbra és balra is át tudjuk helyezni a nyitást), jobb oldali, bal oldali, függőleges vagy vízszintes. Kijelzőjüket tekintve lehet LCD vagy érintőképernyős fagyasztószekrények.
 
Belső része könnyen pakolható és átlátható. Akár rá is lehet írni a fiókokra, hogy milyen élelmiszert tárolunk benne, ezzel megkönnyítve a keresést. Belső rész meghatározása igen nehéz, hiszen a rekeszek száma lehet 1 (teljes terű fiókok nélkül) vagy akár 9 is. Ez persze függ magától a mérettől is. A fagyasztó nettó térfogata elérheti akár az 500 literes nagyságot is.
 
Amennyiben nincs elég hely az otthonunkban, érdemes ezt a típusú fagyasztó megoldást választani, mivel helytakarékosabb mint egy fagyasztóláda. Inkább magas, mint széles. Természetesen ettől függetlenül fontos a szélessége, hogy pontosan beférjen arra a helyre, amelyre helyezni szeretnénk.  A legkisebb szélességű fagyasztószekrény 30 cm körül van, a legnagyobb pedig elérheti a 90 cm-es szélességet. Típusuk szempontjából kétféle létezik, lehet beépíthető vagy szabadon álló, vagyis standard.
 
Mindkét típusnak megvan az előnye és a hátránya is. A szabadon állót könnyebb mozgatni és takarítani mögötte, viszont nem olvad bele a környezetbe annyira, mint egy beépíthető. A legújabb beépíthető fagyasztószekrények a megtervezett konyhabútorokba illeszthetőek. Sajnos ezeknél előfordulhat, hogy mivel bútorzat veszi körbe, nagyobb lesz az energiafogyasztásuk.
 
A fagyasztószekrények különböző hűtőrendszerrel ellátottak. A statikus rendszer a legelterjedtebb hűtési rendszer, amely egy vagy több motorral működik és szükséges időnként a fagyasztót leolvasztani. A No Frost rendszernél nincs szükség a kiolvasztásra és képes megakadályozni a penész és a kellemetlen szagok kialakulását. Egy motorból és párologtatóból álló rendszer, amelyhez egy ventilációs és egy levegő kezelő berendezés tartozik, ami megakadályozza a jégréteg kialakulását.
 
A Full No Frost rendszernél is automatikusan zajlik a leolvasztás, viszont csak egy hűtőkörrel rendelkezik, ami igen fontos az ételek frissességének megőrzése szempontjából, hiszen a páratartalom sokkal alacsonyabb. Smart Frost rendszer egyfajta klíma, mely biztosítja azt, hogy az ételek ne száradjanak ki. A Low Frost a ritkább leolvasztásért felel, a dinamikus hűtési rendszer pedig a hőfokszabályozásért.
 
Különböző funkcióval ellátottak a fagyasztószekrények. Lehet bennük antibakteriális rendszer, Child lock (gyerekzár), Eco (energiatakarékos üzemmód), hangjelek, valamint LED világítás. A zajszintjük is fontos szempont lehet, nyilván mindenki arra törekszik, hogy ne zúgjon hangosan a fagyasztószekrény, ne legyen zavaró. A modern fagyasztószekrények igen csendesnek mondhatóak. Többségük 35-44dB között van, viszont vannak ettől kisebb zajszinttel rendelkezők is, amelyek 35dB alatt vannak.
 
Az egyik igen fontos szempont az energiafelhasználásuk. Szerencsére ebben nagy segítség az energia címke is. Ezen szerepel a gyártó neve, készülék azonosító jele, energiahatékonysági osztálya, ha van ilyen, akkor a környezetbarát termékre utaló jel, éves energiafogyasztás, a nettó térfogat összege, a tárolótér csillagszámának jelölése, és a készülék zajkibocsátásának értéke.
 
Az energiafelhasználásra utaló osztályok A +++ -tól A-ig, európai előírások szerint pedig A-tól F-ig terjednek. Nyilván az A +++ jelöléssel rendelkező a leggazdaságosabb energiafelhasználás szempontjából, mellyel nemcsak energiát, de pénzt is megspórolunk. Lehet, hogy ezek a fagyasztószekrények sokkal drágábbak, de egy idő után a vételár költsége megtérül.
 
BG
Kép forrása: Pixabay

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.