2022. 01. 17. - 11:30

Az emelkedő tengerszinthez is alkalmazkodik ez az okosház-rendszer

Az emelkedő tengerszinthez is alkalmazkodik ez az okosház-rendszer

Okosház-rendszert alakítottak ki egy afrikai településen, amely régóta szenved az emelkedő tengerszint miatt.

Vízen úszó faházakat építenek az afrikai Beninben található Ganvie tavi faluban, amely már jó ideje küzd a magas tengerszinttel.
 
A helyzet arra kényszeríti az embereket, hogy úszó otthonokban éljenek, ám mivel ezek rosszul vannak megépítve, idővel elhasználódnak és megsemmisülnek, veszélyeztetve a falubeliek életét is.
 
Ezt szem előtt tartva állt elő javaslatával Sajjad Navidi iráni építész, amely „gömbfalu” (puffer-falu) megvalósítását tűzte ki célul: okosházak rendszerét, amely alkalmazkodik az emelkedő tengerszinthez.
 
Ahogy a neve sejteti, a projekt a gömbhal anatómiáját veszi kölcsön – ez a faj gyakori Ganvie Nakoué nevű tavában.
 
A gömbfalu vagy puffer-falu elképzelt képe
A gömbfalu vagy puffer-falu elképzelt képe
 
A gömbhal (angolul pufferfish) léggömbként felfújódik, telítve magát vízzel vagy levegővel, hogy elriassza támadóit vagy elmeneküljön egy szituációból.
 
A védelmi mechanizmus inspirálta Navidit, hogy olyan úszó rendszert tervezzen, amely a tengerszint és az időjárási körülmények hatására felfújható és leereszthető.
 
Az építész a ház geometriáját a víz alatti homokgyűrűket tanulmányozva határozta meg - ilyen gyűrűket hoz létre a gömbhal, hogy magához vonzza a párját vagy megvédje a nőstény tojásait.
 
Miután ezt megalkották, a tervező azt javasolta, minden házat szereljenek fel két érzékelővel: az egyik a vízszintre, a másik pedig a magas hullámokra reagál.
 
Esős, dagályos napokon a vízszint-érzékelő aktivál egy levegőventilátort az úszó ház alatt, ami arra készteti a „ballonbőrt”, hogy megteljen levegővel és felengedje a testet a felszínre. Viharos és zord körülmények között egy „ütés” érzékelő aktiválja az alépítmény alap pórusait, hogy víz töltse fel a bőrt: növeli a súlyt és a szilárdságot, hogy elkerülje a sérüléseket vagy a házak elsodródását.
 
Végül, ha a körülmények stabilak, a léggömbhéj lecsukódik és a rendszer egy tipikus lapostetős házra emlékeztet.
 
Figyelemreméltó a házak kapcsán, hogy az egyes szerkezetek alatt árapály-energiarendszer termel áramot - a tengervíz hullámaiból.
 
Hasonlóképpen, a ballonhéj felső része rugalmas fotovoltaikus panelekkel rendelkezik, melyek a napsugárzásból vesznek energiát.
 
Annak érdekében pedig, hogy hozzájáruljanak a vidéki gazdasághoz, minden ház körül található a fakerítésekben egy akvaponikus rendszer, amely lehetővé teszi a falusiak számára a mezőgazdasági termékek termesztését.
 
A javaslat egyébként a Jacques Rougerie Alapítvány 2021-ben kiírt pályázatának része volt – és a „tengerszint-emelkedéssel kapcsolatos innováció” kategóriában bekerült a 10 legjobb projekt közé.
 
Fotó: designboom.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.