Lakberendezés

Dr. Németh Gábor: A lakberendező "érezze" és értse az ügyfelét

Dr. Németh Gábor: A lakberendező

Hogyan teheti egy enteriőr tervező igazán megfelelővé ügyfele otthonát? Mi mindent fontos tudnia ahhoz, hogy egy-két évtizedre biztosan szerethető házat, lakást biztosítson a számára? Dr. Németh Gábor lakberendező beavatott bennünket a titkokba.

Ma Magyarországon nagyon sok minden kapható. Elég csak a Construma kiállításon körülnézünk, rengeteg olyan dolog látható, ami első ránézésre furcsának tűnhet – ám ez a jelen, illetve a jövő. Érdemes körbemenni és nyitottnak lenni az újdonságokra. Egy lakberendezőnek fel kell készülnie minderre – fejtette ki Dr. Németh Gábor enteriőr tervező, aki arról beszélt, mi mindent fontos tudnia egy szakmabelinek, ha évtizedeken át szerethető otthont tervez az ügyfelének.

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon  

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon

Hogyan követi a trendeket hazánkban egy lakberendező?

Nem egyszerű a trendkövetés számunkra, mert igen sokféle stílus van s egyre inkább jellemző a „valósítsd meg önmagad”, „lépj ki a stílusból”, akár több stílus vegyítése is vállalható, ha az valakinek a habitusához, alkatához illik. Szerencsére egy lakberendezőnek, főleg ha beszél nyelveket, az internet is lehetőséget kínál önmaga továbbképzésére.

Akik nem beszélnek idegen nyelven, azoknak a lakberendező szövetség és egyéb cégek által szervezett oktatások, képzések jelentenek fontos „muníciót”. Folyamatosan változik körülöttünk minden.

Ha csak a Construmán is körbenézünk, közel 50 féle kandallós céggel találkozunk, s mindegyik egy kicsit más. Nekem lakberendezőként az ügyfelem helyett kell végigjárnom 2-3 kandallóst, hogy megtaláljam a számára legmegfelelőbb megoldást, azok alapján, amit elmondott leendő otthonáról. Ezután pedig megmutatom neki azokat a modelleket, amelyeket javasolhatom.  

Mennyire fontos a közös hullámhossz?

Egy lakberendezőnél talán a leglényegesebb, hogy érezze és értse az ügyfelét. Bármilyen furcsa ezt mondani, valamelyest pszichológusnak is kell lennem: szükséges beszélgetni. Nélkülözhetetlen az enteriőr tervező képzelőereje és innovatív ötletei, de a siker elsősorban azon múlik, meg tudom-e találni a hangot az ügyfelemmel, „rá tudok-e érezni”.

Nekem „úri szabóként” kell viselkednem, fontos tudnom, hová tervezem a zakót – munka zakó lesz vagy ünnepi? Mi a cél és milyen érzést akarunk létrehozni? Egy lakás tervezése ehhez nagyon hasonló. Jóval nagyobb léptékű és drágább, mint egy zakó, s nem is dobjuk el, ha tönkremegy. De személyre szabható és személyre is szabandó - viszonylag kis költséggel.

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja dr. Németh Gábor

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja Dr. Németh Gábor

Milyen módon segít még az ügyfeleinek?

Például spórolni. Egy lakás felöltöztetése nem 1-2 évre szól - nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen rövid időn belül újrafessék, átalakítsák otthonukat. 10-20 évben kell gondolkodni, s emiatt különösen lényeges, hogy megismerjem azt, akivel együtt dolgozom. Olyasmit szeretnék neki biztosítani, ami egy-két évtized múlva is szerethető és elfogadható lesz számára. A csalódásoktól és a felesleges kiadásoktól is igyekszem őt megkímélni.

Óvom attól, hogy olyasmit vásároljon a lakásba, ami most épp divat – akár formáját, akár színét tekintve -, 2-3 év múlva viszont már múló szeszélynek fogják tekinteni és elkezdheti zavarónak érezni, de hiába, akkor már ott díszeleg a falon.

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

Egy lakberendező képes úgy elemeire bontani a lakást, hogy tudja, mi tartozik a „csontvázhoz”, ami nem fog változni az elkövetkező 1-2 évtizedben, mi tartozik a „húshoz”, s mi az ezeken levő öltözék. Az utóbbi változtatható, akárcsak a mi ruháink. Ilyen a drapéria, a függönyök, párnák, szőnyegek – melyek könnyen mozgathatók és viszonylag olcsón cserélhetők.

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >