Lakberendezés

Dr. Németh Gábor: A lakberendező "érezze" és értse az ügyfelét

Dr. Németh Gábor: A lakberendező

Hogyan teheti egy enteriőr tervező igazán megfelelővé ügyfele otthonát? Mi mindent fontos tudnia ahhoz, hogy egy-két évtizedre biztosan szerethető házat, lakást biztosítson a számára? Dr. Németh Gábor lakberendező beavatott bennünket a titkokba.

Ma Magyarországon nagyon sok minden kapható. Elég csak a Construma kiállításon körülnézünk, rengeteg olyan dolog látható, ami első ránézésre furcsának tűnhet – ám ez a jelen, illetve a jövő. Érdemes körbemenni és nyitottnak lenni az újdonságokra. Egy lakberendezőnek fel kell készülnie minderre – fejtette ki Dr. Németh Gábor enteriőr tervező, aki arról beszélt, mi mindent fontos tudnia egy szakmabelinek, ha évtizedeken át szerethető otthont tervez az ügyfelének.

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon  

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon

Hogyan követi a trendeket hazánkban egy lakberendező?

Nem egyszerű a trendkövetés számunkra, mert igen sokféle stílus van s egyre inkább jellemző a „valósítsd meg önmagad”, „lépj ki a stílusból”, akár több stílus vegyítése is vállalható, ha az valakinek a habitusához, alkatához illik. Szerencsére egy lakberendezőnek, főleg ha beszél nyelveket, az internet is lehetőséget kínál önmaga továbbképzésére.

Akik nem beszélnek idegen nyelven, azoknak a lakberendező szövetség és egyéb cégek által szervezett oktatások, képzések jelentenek fontos „muníciót”. Folyamatosan változik körülöttünk minden.

Ha csak a Construmán is körbenézünk, közel 50 féle kandallós céggel találkozunk, s mindegyik egy kicsit más. Nekem lakberendezőként az ügyfelem helyett kell végigjárnom 2-3 kandallóst, hogy megtaláljam a számára legmegfelelőbb megoldást, azok alapján, amit elmondott leendő otthonáról. Ezután pedig megmutatom neki azokat a modelleket, amelyeket javasolhatom.  

Mennyire fontos a közös hullámhossz?

Egy lakberendezőnél talán a leglényegesebb, hogy érezze és értse az ügyfelét. Bármilyen furcsa ezt mondani, valamelyest pszichológusnak is kell lennem: szükséges beszélgetni. Nélkülözhetetlen az enteriőr tervező képzelőereje és innovatív ötletei, de a siker elsősorban azon múlik, meg tudom-e találni a hangot az ügyfelemmel, „rá tudok-e érezni”.

Nekem „úri szabóként” kell viselkednem, fontos tudnom, hová tervezem a zakót – munka zakó lesz vagy ünnepi? Mi a cél és milyen érzést akarunk létrehozni? Egy lakás tervezése ehhez nagyon hasonló. Jóval nagyobb léptékű és drágább, mint egy zakó, s nem is dobjuk el, ha tönkremegy. De személyre szabható és személyre is szabandó - viszonylag kis költséggel.

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja dr. Németh Gábor

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja Dr. Németh Gábor

Milyen módon segít még az ügyfeleinek?

Például spórolni. Egy lakás felöltöztetése nem 1-2 évre szól - nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen rövid időn belül újrafessék, átalakítsák otthonukat. 10-20 évben kell gondolkodni, s emiatt különösen lényeges, hogy megismerjem azt, akivel együtt dolgozom. Olyasmit szeretnék neki biztosítani, ami egy-két évtized múlva is szerethető és elfogadható lesz számára. A csalódásoktól és a felesleges kiadásoktól is igyekszem őt megkímélni.

Óvom attól, hogy olyasmit vásároljon a lakásba, ami most épp divat – akár formáját, akár színét tekintve -, 2-3 év múlva viszont már múló szeszélynek fogják tekinteni és elkezdheti zavarónak érezni, de hiába, akkor már ott díszeleg a falon.

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

Egy lakberendező képes úgy elemeire bontani a lakást, hogy tudja, mi tartozik a „csontvázhoz”, ami nem fog változni az elkövetkező 1-2 évtizedben, mi tartozik a „húshoz”, s mi az ezeken levő öltözék. Az utóbbi változtatható, akárcsak a mi ruháink. Ilyen a drapéria, a függönyök, párnák, szőnyegek – melyek könnyen mozgathatók és viszonylag olcsón cserélhetők.

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >