2017. 05. 02. - 11:00

Dr. Németh Gábor: A lakberendező "érezze" és értse az ügyfelét

Dr. Németh Gábor: A lakberendező

Hogyan teheti egy enteriőr tervező igazán megfelelővé ügyfele otthonát? Mi mindent fontos tudnia ahhoz, hogy egy-két évtizedre biztosan szerethető házat, lakást biztosítson a számára? Dr. Németh Gábor lakberendező beavatott bennünket a titkokba.

Ma Magyarországon nagyon sok minden kapható. Elég csak a Construma kiállításon körülnézünk, rengeteg olyan dolog látható, ami első ránézésre furcsának tűnhet – ám ez a jelen, illetve a jövő. Érdemes körbemenni és nyitottnak lenni az újdonságokra. Egy lakberendezőnek fel kell készülnie minderre – fejtette ki Dr. Németh Gábor enteriőr tervező, aki arról beszélt, mi mindent fontos tudnia egy szakmabelinek, ha évtizedeken át szerethető otthont tervez az ügyfelének.

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon  

Sokan keresték a nekik tetsző lakberendezési megoldásokat a Construma kiállításon

Hogyan követi a trendeket hazánkban egy lakberendező?

Nem egyszerű a trendkövetés számunkra, mert igen sokféle stílus van s egyre inkább jellemző a „valósítsd meg önmagad”, „lépj ki a stílusból”, akár több stílus vegyítése is vállalható, ha az valakinek a habitusához, alkatához illik. Szerencsére egy lakberendezőnek, főleg ha beszél nyelveket, az internet is lehetőséget kínál önmaga továbbképzésére.

Akik nem beszélnek idegen nyelven, azoknak a lakberendező szövetség és egyéb cégek által szervezett oktatások, képzések jelentenek fontos „muníciót”. Folyamatosan változik körülöttünk minden.

Ha csak a Construmán is körbenézünk, közel 50 féle kandallós céggel találkozunk, s mindegyik egy kicsit más. Nekem lakberendezőként az ügyfelem helyett kell végigjárnom 2-3 kandallóst, hogy megtaláljam a számára legmegfelelőbb megoldást, azok alapján, amit elmondott leendő otthonáról. Ezután pedig megmutatom neki azokat a modelleket, amelyeket javasolhatom.  

Mennyire fontos a közös hullámhossz?

Egy lakberendezőnél talán a leglényegesebb, hogy érezze és értse az ügyfelét. Bármilyen furcsa ezt mondani, valamelyest pszichológusnak is kell lennem: szükséges beszélgetni. Nélkülözhetetlen az enteriőr tervező képzelőereje és innovatív ötletei, de a siker elsősorban azon múlik, meg tudom-e találni a hangot az ügyfelemmel, „rá tudok-e érezni”.

Nekem „úri szabóként” kell viselkednem, fontos tudnom, hová tervezem a zakót – munka zakó lesz vagy ünnepi? Mi a cél és milyen érzést akarunk létrehozni? Egy lakás tervezése ehhez nagyon hasonló. Jóval nagyobb léptékű és drágább, mint egy zakó, s nem is dobjuk el, ha tönkremegy. De személyre szabható és személyre is szabandó - viszonylag kis költséggel.

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja dr. Németh Gábor

A jó lakberendező igyekszik a felesleges költségektől is kímélni ügyfelét - mondja Dr. Németh Gábor

Milyen módon segít még az ügyfeleinek?

Például spórolni. Egy lakás felöltöztetése nem 1-2 évre szól - nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen rövid időn belül újrafessék, átalakítsák otthonukat. 10-20 évben kell gondolkodni, s emiatt különösen lényeges, hogy megismerjem azt, akivel együtt dolgozom. Olyasmit szeretnék neki biztosítani, ami egy-két évtized múlva is szerethető és elfogadható lesz számára. A csalódásoktól és a felesleges kiadásoktól is igyekszem őt megkímélni.

Óvom attól, hogy olyasmit vásároljon a lakásba, ami most épp divat – akár formáját, akár színét tekintve -, 2-3 év múlva viszont már múló szeszélynek fogják tekinteni és elkezdheti zavarónak érezni, de hiába, akkor már ott díszeleg a falon.

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

A drapériák, szőnyegek, függönyök a lakás öltözetét alkotják - könnyű őket változtatni

Egy lakberendező képes úgy elemeire bontani a lakást, hogy tudja, mi tartozik a „csontvázhoz”, ami nem fog változni az elkövetkező 1-2 évtizedben, mi tartozik a „húshoz”, s mi az ezeken levő öltözék. Az utóbbi változtatható, akárcsak a mi ruháink. Ilyen a drapéria, a függönyök, párnák, szőnyegek – melyek könnyen mozgathatók és viszonylag olcsón cserélhetők.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.