2017. 04. 21. - 11:00

Dr. Németh Gábor: Az enteriőr-tervező az igazi „személyre szabó”

Dr. Németh Gábor: Az enteriőr-tervező az igazi „személyre szabó”

Lehet egy lakás számunkra elsőre vonzó, ám hamar kiderülhet, hogy akár falakat is hasznos lenne átrakatni benne a praktikusabb, előnyösebb kialakítás érdekében. Dr. Németh Gábor enteriőr tervező azt vallja: az építész házat tervez a testnek, a lakberendező pedig otthont alkot belőle a léleknek.

Egy lakás vagy ház attól lesz igazán otthonos, hogy személyre szabott megoldások kerülnek bele. Ebben rengeteget tud segíteni egy interior designer, lakberendező, aki irányítja és segíti ügyfelét abban, hogy a végeredmény a számára legmegfelelőbb legyen.

Dr. Németh Gábor enteriőr tervezővel beszélgettünk.

Dr. Németh Gábor szerint a lakberendező segít otthont teremteni egy lakásból

Dr. Németh Gábor szerint a lakberendező segít otthont teremteni egy lakásból

Miért fordulnak az emberek manapság lakberendezőhöz?

Ha valaki egyszer új otthonba költözésre szánja el magát, s összeszedi az ehhez szükséges, nem kevés pénzt, nagyon fontos számára a megfelelő kialakítás. Magyarországon nem jellemző, hogy gyakran cserélik az emberek a lakásukat, házukat – egy otthonban akár 10-20 évet is eltöltenek. Lényeges, hogy az alaprajz és az épület logikus legyen, a belső kialakítás hosszú távra szóljon. A lakberendező, enteriőrtervező ebben tudja leginkább segíteni az ügyfelét.

Amikor mérnökök házakat, lakásokat terveznek, nem kapcsolódik hozzá az adott személy, aki lakni fogja ezeket. Ezért ők általánosságokban gondolkodnak, blokkokból, kockákból megépítenek egy sor- vagy panel házat, családi otthont, igények szerint. Majd pedig eladják és új tulajdonos költözik oda, új elképzelésekkel, más habitussal, más korosztályt képviselve.

Ilyenkor van igazán szükség a lakberendezőre, enteriőr-tervezőre, aki a már meglévő lakást, házat, falakat áthelyezi, átalakítja: arra a személyre, családra szabja, amely ebben az otthonban akár 5-20 évet fog eltölteni.

Miként segít az enteriőr-tervező ügyfeleinek a részleteket illetően?

A lakberendezőnek abban is fontos szerep jut, hogy segítsen az ügyfélnek tervezni, editálni és válogatni a dolgokat – szelektálni az ötletek, gondolatok között. Gyakran találkozom olyanokkal, akiknek van egy bizonyos elképzelésük róla, mit szeretnének. Ez persze jó – mert lerövidíti a tervezési folyamatot és kirajzol egy mesgyét, amely mentén haladhatunk. Ám nekem lakberendezőként és tervezőként az ügyfél érdekeit kell képviselni, sokszor még önmagával szemben is.

Előfordul például, hogy valamilyen ötletet lát, akár a szomszédnál – de az ő lakásához, stlíusához, habitusához az nem való, s nekem őszintén meg kell neki mondanom ezt. Illetve, ha ragaszkodik ahhoz a dologhoz, fel kell tárnom előtte, mi egyebet kellene kivennünk, eldobnunk, ha alkalmazzuk az ő elképzelését – hiszen ez egy tér, egy lakás, „összefüggés-csomag”. S ha valamit kiveszünk, valószínűleg egyében is módosítani kell.

Sokszor egy kész házban is szükség van átalakításokra az otthonosabb, praktikusabb hatás érdekében

Sokszor egy kész házban is szükség van átalakításokra az otthonosabb, praktikusabb hatás érdekében

Lényeg tehát, hogy egy otthonnak is vannak összefüggései. Az én feladatom, azon túl, hogy segítek ügyfelemnek megtalálni a saját stílusát, hozzájárulni, hogy megtalálja az ehhez illő termékeket, valamint editálni őt: ha valahol túlszalad a határon, figyelmeztetnem kell, hogy ez már másik stílus. Néha keménynek kell lenni, de ez elsősorban az ügyfelem és a pénztárcája érdekében történik.

Mindig érdemes „hozzányúlni” egy lakáshoz?

Úgy gondolom, az építész házat tervez a testednek, a lakberendező pedig otthont alkot belőle a lelkednek. Ugyanis, hacsak nem személyre szabott tervezésről van szó – ez persze előfordul, ha saját házat építtetünk -, általában olyan ingatlant veszünk, amelyet már megterveztek, megépítettek. Valaki más számára.

Lehet, hogy első ránézésre tetszik és illik igényeinkhez, ám ha a részletekbe belemegyünk, kiderül, vannak olyan apróságok, amit a lakberendezőnek kell kézbevenni. Olykor az alaprajzba is bele kell nyúlni.

Dr. Németh Gábor enteriőr-tervező szívesen segít a hozzá fordulóknak

Dr. Németh Gábor enteriőr-tervező szívesen segít a hozzá fordulóknak

Bármilyen apróság lehet az, térszervezési dolog is, melyet meg kell valósítani, ha ezt az ingatlan lehetővé teszi.

Mai életvitelünk teljesen más, mint egy 100 éve épült házban. Az akkori tervezők nem gondolkodtak például sem autóban, sem televízióban, mobiltelefonokban és egyéb elektronikus eszközökben – a mai világ teljesen más. De a falak a régiek…

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.