2017. 04. 27. - 12:50

Dr. Németh Gábor: Hatékonnyá kell tenni a belső tereket

Dr. Németh Gábor: Hatékonnyá kell tenni a belső tereket

Egy otthon vagy egy iroda akkor van a legjobban kialakítva, ha nemcsak kényelmes és kellemes a légköre, hanem jól is használható. Mivel napjainkban a gyorsaság és hatékonyság fontos szempont, a helyiségeket úgy kell berendezni, hogy minden a kezünk ügyében legyen, lehet az a konyhánk vagy egy orvosi rendelő is – vallja Dr. Németh Gábor enteriőr tervező.

Ha manapság jól szeretnénk berendezni egy lakást, irodát, rendelőt, alapvető, hogy a belső tér kialakítása hozzájáruljon a teendőink hatékony végzéséhez. Dr. Németh Gábor lakberendező, enteriőr tervező elárulta, melyek a legfontosabb szempontok s miért nézi ő egy kicsit más szemmel ezeket.

A belső térnek szépnek és hatékonynak is kell lennie - vallja dr. Németh Gábor lakberendező

A belső térnek szépnek és hatékonynak is kell lennie - vallja Dr. Németh Gábor lakberendező

Milyen végzettséget takar a neve előtt levő doktor cím?

Akik ismernek, tudják, hogy nem jogi vagy egyéb végzettségre utal. Elvégeztem az orvosi egyetemet. Ez a hozzáállásomra is hatással volt: számomra az ember és az érték a legfontosabb. Ha belevágok egy lakberendezésbe, maga a ház csontváz, melynek az ergonómiája a leglényegesebb – a színezés egy későbbi dolog, ráadásul azon lehet változtatni. Festhető a fal akár pöttyösre is, ha megunja az ügyfél, cserélhető. Ám ha rosszul van kialakítva egy konyha, egy fürdőszoba vagy a lakás bármely helyisége, bárhová nyúlunk, feleslegesen tesszük: nem esnek majd kézre a dolgok.

Milyen szerepe van a hatékony kialakításnak?

Manapság különösen gyorsak és hatékonyak szeretnénk lenni, spórolnánk az időnkkel. Sok előre elkészített dolgot használunk. Ezért a konyhának is úgy kell működnie, hogy amit, úgymond, el tudunk érni egy „söpréssel”, azt használni fogjuk. Ám ha már több lépésre van szükség, meg fogom fontolni, elmegyek-e azért a dologért.

Van ebben bőven egyéb, egészségügyi tényező is: nem szerencsés folyamatos járkálásra kényszeríteni egy háziasszonyt, már csak azért sem, mert a visszér is előbb alakul ki nála. Készült egy kutatás arról, hány évvel előbb jelentkezik a visszér annál, aki kőpadlón álldogál, dolgozik napi több órát, mint aki puha fán, fapadlón teszi ugyanezt. Ez tehát valóban nem mindegy.

Figyelembe kell venni az ilyen, egészséghez tartozó dolgokat, s ezeknek bizony semmi közül a fal színéhez. Hogy jó a padló vagy sem, a lakberendező felelőssége.

Lakberendezési szempontból a hatékonyságot az adja, ha minden a kezünk ügyében van

Lakberendezési szempontból a hatékonyságot az adja, ha minden a kezünk ügyében van

Van-e valamilyen egyéb fontos lakberendezési elv?

Még az egyetemen tanultam az ún. „guruló gyógyszerészről”. Ez azt jelenti, hogy leülök a székemre, s amit egy gurulással az íróasztalon el tudok érni, azzal dolgozom. Ezt az elvet többször alkalmaztam már irodaberendezéskor, ügyfeleim megelégedésére. Akadt olyan, aki otthonról dolgozik, s hatékony irodává szerette volna alakítani egyik szobáját.

Nála is az volt a vezérelv, hogy amit elér a karjával, azt használja – ez teszi hatékonnyá a munkát. A „multitasking” szempontjából ez igen fontos, hiszen több feladatot valóban csak úgy lehet egyszerre ellátni, ha minden a kezünk ügyébe van készítve.

Egy orvosi- vagy fogászati rendelőre ugyanez az elv vonatkozik. Ezekhez, úgy érzem, van affinitásom. Két évtizedet eltöltöttem a fogászat területén is, kellően ismerem a rendelők belső világát.

Sokan voltak kíváncsiak lakberendezési ötletekre a Construmán

Sokan voltak kíváncsiak lakberendezési ötletekre a Construmán

Mi az, ami pluszt tud adni ezek berendezésében?

Igyekszünk olyan várószobát, kellemes környezetet kialakítani, amely úgymond "leveszi" az orvosra, fogtömésre, kivizsgálásra vagy éppen műtétre várakozás izgalmát a páciens válláról. Hiszen mindannyian félünk a tűtől, a késtől, különösen, ha operációról van szó.

Igen fontos, hogy egy rendelőnél meg legyen adva a szakmai háttér, melyben az orvosok tudják a munkájukat végezni, ám annak a résznek, ahol a páciensek várakoznak, nyugalmat és bizalmat kell sugároznia – azt, hogy jól döntött, s ha már eljött, legyen elvégezve az orvosi beavatkozás. Egy óra múlva már jobban is érezheti magát.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.