2017. 04. 26. - 12:30

Dr. Németh Gábor: Idehaza a mediterrán és a modern stílus a legnépszerűbb

Dr. Németh Gábor: Idehaza a mediterrán és a modern stílus a legnépszerűbb

Új és régi épületeket egyaránt át lehet alakítani az ott élők igényeinek megfelelően – csak egy jó lakberendező kell hozzá. Dr. Németh Gábor interior designer elárulta, mely stílusok a legkedveltebbek Magyarországon és mi jellemző az ő kedvencére.

Ahogyan minden országnak, úgy hazánknak is megvannak a maga jellegzetességei, ha építkezésről és az otthon berendezéséről van szó.

Dr. Németh Gábor lakberendező, az enteriőr hozzáértő tervezője Magyarországi jellemzőkről, lakberendezési stílusokról és trendekről beszélt.

Érdeklődők a Construmán: érdemes modern technikákat kipróbálni a régi házak esetében is

Érdeklődők a Construmán: érdemes modern technikákat kipróbálni a régi házak esetében is

 

Mi az, ami hazánkban egyedi építészeti szempontból?

Magyarországon véleményem szerint félnek az emberek a könnyűszerkezetes házaktól. Ez azért furcsa, mert egy egész kontinens – Észak-Amerika és Kanada is – zömében ilyen otthonokat használ.

Érdemes olyan technikákat alkalmazni, amely a modern kornak megfelel, de régi házakat is lehet változtatni vele – itt van például a gipszkarton, tökéletes anyag a ház hibáinak elfedésére, vagy állmennyezetek, kazettás falak, falfülkék létrehozására. Szinte mindent meg lehet kartonból csinálni.

 

Dr. Németh Gábor szerint egy jó lakberendezőnek minden stílust meg kell tudni valósítani

Dr. Németh Gábor szerint egy jó lakberendezőnek minden stílust meg kell tudni valósítani

 

Nagyon fontos, hogy a terek jók legyenek. Egy ház igazi értékét nem maga az épület adja, hanem az azon belüli ergonómia: az a fajta térszervezés, melyet annak idején a mérnök talán nem tudott „beleálmodni”, de manapság a lakberendezőnek kötelessége ezt megtenni, s megvalósítani az adott lakók életviszonyaihoz szükséges, lehető legjobb elrendezést.

Ha az alap elrendezésről beszélünk, természetesen nemcsak új, régi épületről is szó lehet. Utóbbiaknak szintén megvannak a maguk értékei, s szükség esetén ezeken is lehet olyan, praktikus átalakításokat végezni, melyek segítségével akár térszervezéssel egybenyitunk tereket, vagy egy nagy teret szabdalunk fel több részre.

 

 

Szó szerint személyre tudjuk szabni az egészet. Egy jó lakberendező olyan, mint egy angol úri szabó: arra az emberre szabja a zakót, aki a szövetet behozta, függetlenül attól, hogy egy drága tweedből vagy a legegyszerűbb, hétköznapi szövetből kéri. Nekem az a lényeg, hogy a zakó jól álljon az illetőn éveken keresztül, ha megkért, hogy segítsek neki.

Mennyire számít trendkövetőnek lakberendezés szempontjából Magyarország?

Hazánk nagyjából trendkövető, nem mi szabjuk meg a divat- és a dizájnirányzatokat. De semmiképp sem homogén, azaz nem egyfajta lakástípust kedvel. Egy időben jellemzőek voltak a kockaházak, főleg vidéken, de mára ezek is egyre egyedibbek kezdenek lenni: kívül-belül átalakítják azokat.

 

A modern stílus szerelmesei főként kevés bútorra és kényelmes kanapéra vágynak

A modern stílus szerelmesei főként kevés bútorra és kényelmes kanapéra vágynak

 

Milyen stílusokat kedvelnek idehaza az emberek?

A magyarok többféle lakberendezési stílust követnek. Az egyik tradícionális, klasszikus stílus a mediterrán – melyben a terméskő, az olaszos, toszkán, franciás életérzés is megjelenik. Valószínűleg azért, mert sokan vágynak a kellemes, csendes vidéki romantikára, mely kikapcsol bennünket a zsúfolt, 21. századi, mobilokkal és elektronikával terhelt életből. 

Sokaknak tetszik viszont a modern, 21. századi italodesign: egyenes vonalak, kényelmes kanapé, viszonylag kevés bútor, de azok legyenek lakályosak. Ők azt az érzést képviselik, hogy „nem érek rá sokat otthon szórakozni, hazaérve szeretném ledobni magam a bőrkanapéra”, ami legyen kényelmes, ha már drága pénzért megvette. Az ilyen stílus szerelmeseinek is segítünk. De bármilyen más stílusban dolgozunk, hiszen egy jó lakberendezőnek – amellett, hogy van kedvenc stílusa – nagyon sok egyébben is tudnia kell mozogni.

Ha valaki tőlem barokkos lakást kért, meg kell tudnom csinálni – amennyiben nem vagyok benne profi, akkor utánanézek mindennek. Ugyanez a helyzet egy art deco-val vagy vegyes stílussal is.

 

Magyarországon is kedveltek a hagyományos részletek

Magyarországon is kedveltek a hagyományos részletek

 

Önnek mi a kedvence?

Az angolszász, amerikai stílusú lakberendezést szeretem, ez a szívem csücske. Többször jártam kint és dolgoztam is amerikai cégnél, több mint 10 évig. Engem megfogott. Persze ez nem jelenti, hogy csak ilyen lakásokat szeretnék vagy tudok csinálni. De ha valaki ilyet kér, valószínűleg én vagyok az egyik legjobb jelölt, aki elkészítheti. 

Mi jellemzi ezt a stílust?

Ha az angolszász és amerikai stílusról beszélünk, itthon valójában az építkezés más, ahogyan a mi közép-európai gyökereink is. Ugyanakkor megvan a fejünkben ez a stílus – elég, ha leülünk a tévé elé, vagy megnézünk egy mozifilmet. Ezekben nagyrészt amerikai otthonok láthatók, dizájnerek által berendezve, az adott történet hangulatának megfelelően. Azt mondhatom viszont, hogy ez a stílus főleg azoknak jön be, akik jártak vagy dolgoztak is angolszász nyelvterületen, s itthon is ez szeretnék megvalósíttatni.

A tengerentúli stílus már azért is más, mert eltérnek az építőanyagok és a szabványok. Népszerű a gipszkarton, mert az amerikaiak mobilak, sokat költöznek, gyakran alakítják át a lakást. Mi egyszer építünk meg egy otthont, téglából, beköltözünk és úgy lakunk 10-20 évig benne, ahogy van.

 

Egy régi otthont is tudni kell hangulatosan és praktikusan átalakítani - vallja dr. Németh Gábor

Egy régi otthont is tudni kell hangulatosan és praktikusan átalakítani - vallja dr. Németh Gábor

 

Más nyílászárókat, gépeket, elektronikai berendezéseket alkalmaznak Amerikában. Jellemző például a feltolható ablak, amely a konyhában különösen előnyös – ugyanis nem zavar semmit. Egy feltolható ablakkal nagyon egyszerű szellőztetni, az ablakpárkányra ki lehet rakni fűszernövényeket, majd a feltolt ablakon át könnyedén le is szedhetjük a friss oregánót, rozmaringot.

Mindez nálunk, egy 8. emeleti lakásban is megvalósítható lenne, ha valaki venné a fáradtságot és elkészíttetné. Ezek a technikák azonban idehaza még nem nagyon terjedtek el.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.