2021. 06. 24. - 10:14

Egyre többet tud, de 10 év alatt kipurcan. Mi az?

Egyre többet tud, de 10 év alatt kipurcan. Mi az?
A vásárlói igények és a gyártói koncepciók változása a háztartási nagygépeken is tetten érhető. A várható élettartam csökkenése a legtöbb készülékre jellemző, de leglátványosabban a mosógépeket érinti.
A megkérdezett szakeladó szerint a tendencia elsősorban a felgyorsult innovációval magyarázható; a mosógépek olyan gyors fejlődésen mentek keresztül, ami elavulttá tette a 10 éves készülékeket. A jelenlegi kereskedelmi forgalomban található készülékek fejlettebb programokkal, nagyobb energiahatékonysággal és kisebb zajszinttel működnek. Érthető, ha a vásárlók jobb és korszerűbb gépeket szeretnének használni.
 
Ehhez a megváltozott vásárlói igényhez alkalmazkodtak a gyártók is. A hosszú élettartam garantálása drága anyagminőséget követel meg, de mivel a készülékek jellemzően 10 éven belül újrahasznosított alapanyagként végzik, így az optimális ár-érték arány elérése érdekében csökkentik az anyagminőséget és ezáltal a várható élettartamot is. Ennek fényében ki lehet jelenteni, hogy mosógépet jellemzően 10 évre választunk; noha ez rövidebb élettartam a korábbi évtizedekben megszokottnál, kellően hosszú ahhoz, hogy nagy figyelmet fordítsunk a kiválasztásra.
Mindenekelőtt az kell eldöntenünk, hogy milyen típusú készülék a legmegfelelőbb számunkra. A magyarországi kereskedelemi forgalomban jellemzően három típussal találkozunk; hagyományos elöltöltős, felültöltős, valamint keskeny elöltöltős gépekkel.
 
Három típusú mosógép van forgalomban: előltöltős, felültöltős, keskeny előtöltős

A hagyományos gépek ma is népszerűek, nem véletlenül. Kiválóan alkalmasak nagy ruhamennyiség mosására, ráadásul mindezt energiatakarékosan teszik. Egyetlen hátrányuk a nagy helyigény, amin az előrefelé nyíló ajtó sem segít, emiatt aprócska fürdőszobákban nem jelentenek szerencsés választást. Ha a helytakarékosság a legfontosabb szempont, akkor felöltöltős mosógépre van szükség. A szerkezeti kialakításából adódóan a mosás megszakításával akár egy-egy ruhadarabot utólag is hozzáadhatunk a töltethez, azonban ez a típus jellemzően rosszabb energiahatékonysággal működtethető. Kompromisszumos megoldást kínálnak a keskeny elöltöltős változatok, amelyek némileg helytakarékosabbak a hagyományos gépeknél, illetve energiatakarékosabbak a felültöltős változatoknál.

A megfelelő mosógép kiválasztása érdekében figyelmet kell szentelnünk a dobkapacitásnak is. Észszerűnek tűnhet minél nagyobbat vásárolni, de ez valójában nem lenne jó ötlet; minél gyakrabban mosnánk fél töltettel, annál több energiát pazarolnánk el. Noha ezen a problémán hivatott segíteni az úgynevezett súlyautomatika, amely a töltet nagyságának megfelelő mennyiségű vizet és mosószert juttatja a gépbe, de az optimális energiatakarékosság érdekében a dobkapacitás megfelelő megválasztására van szükség.

A centrifuga maximális sebességéről sem feledkezhetünk meg. Habár e tekintetben nem tapasztalhatunk nagy eltéréseket, általánosságban elmondható, hogy a nagysebességű forgómozgás több nedvességet távolít el a szövetek szálai közül. Ennek köszönhetően gyorsabb lehet a szárítás, illetve kevesebb villamos energiát kell használnunk, ha szárítógépet alkalmazunk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nagysebességű centrifuga rongálhatja a sérülékeny ruhadarabokat, ezért használjuk körültekintően!

Érdemes tudni, hogy egyes készülékek ma már képesek speciális igények kiszolgálására. A legtöbb gép esetében biztosított az ECO-funkció, de ha antibakteriális igények merülnek fel, érdemes a speciális felszereltséggel rendelkező változatok között keresgélni. Ha kisgyermekek élnek a családban, a gép rendelkezzen gyerekzárral!

 
BG

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.