2018. 11. 29. - 12:50

Gyógynövények, melyek télen a lakás hasznos díszei lehetnek

Gyógynövények, melyek télen a lakás hasznos díszei lehetnek

Ha be is köszöntött a hideg idő, a konyhai gyógynövényeket nem kell mellőznünk az ételkészítésből: az ablakpárkányon is tökéletes helyen lehetnek, sőt díszként sem utolsók.

Tartsuk meg bátran a konyhai gyógynövényeket télen: helyezzük az ablakpárkányra és „szüreteljünk” amikor szükségünk van valamire a főzéshez.
 
Igen ám, de mely növények bírják jól télen az ablakpárkányon is? Íme a legjobbak.
 
1.Bazsalikom: ültessük el a magokat és tegyük a kaspót délre néző ablakba – ez a gyógynövény sok napot és meleget szeret.
 
A bazsalikom kitűnően elél az ablakpárkányon belül is
A bazsalikom kitűnően elél az ablakpárkányon belül is
 
2.Babér: évelő növény, amelyet a legjobb kertészeti konténerben tartani. Helyezzük keleti vagy nyugati ablakba, de ne legyen zsúfolt a konténer. A babérnak szüksége van a levegő szabad áramlására.
 
3.Turbolya: késő nyáron érdemes a magokat elültetni. A francia petrezselyemként is ismert gyógynövény alacsony ablakokban nő jól, 65-70 fokos szöget igényel ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön.
 
4.Metélőhagyma: növekedési időszaka végén vegyünk ki egy marék (csomó) metélőhagymát a kertből és ültessük újra egy kaspóba. Hagyjuk kinn, amíg a levelek elpusztulnak. Kora télen azonban vigyük be a növényt a leghidegebb ablakba néhány napra. Ezt követően rakjuk egy napfényes ablakpárkányra.
 
5.Oregánó: a legjobb, ha a kint növekedő oregánó növényről levágunk egy darabot, s miután elültettük kaspóba, délre néző ablakban helyezzük el.
 
6.Petrezselyem: ezt a növényt magvak elültetésével és egy csomó földbe rakásával is nevelhetjük a kerti szezon végétől. A petrezselyem a teljes napot szereti, de lassan nő keleti vagy nyugati tájolású ablakban.
 
7.Rozmaring: a növényről levágott darabot nedves keverékben kell tartani, amíg gyökeret nem ereszt. Legjobban délre néző ablakban fejlődik. Kellemes illatot áraszt télen a konyhában, ráadásul természetes levegőfrissítő is.
 
Petrezselyem is kerülhet ablakunkból a levesbe
Petrezselyem is kerülhet ablakunkból a levesbe
 
8.Zsálya: a kinti növényből vágjunk le egy darabot a beltéri zsálya elindításához. Jól tolerálja a száraz benti levegőt, de kell neki az erős nap, ezért déli ablakba kerüljön.
 
9.Tárkony: késő ősszel vagy kora télen a tárkonynak szüksége is van arra, hogy beltérben nőjön. Az érett növényt addig hagyjuk a szabadban, míg elpusztulnak a levelek, majd vigyük be. Először rakjuk a leghidegebb ablakba pár napra, majd egy délre nézőbe helyezzük át, ahol sok napot kap.
Folyékony műtrágyával lássuk el.
 
10.Kakukkfű: gyökereztetéssel vagy egy lágy rész levágásával egyaránt elkezdhetjük benti nevelését, az egész növényt is átültethetjük beltéri kaspóba. A kakukkfű is a sok napot szereti, de keleti vagy nyugati tájolású ablakban is jól érzi magát.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo