2021. 09. 30. - 11:31

Ha nem tudjuk, milyen kávéfőzőt válasszunk…

Ha nem tudjuk, milyen kávéfőzőt válasszunk…

A megfelelő kávéfőző gép kiválasztása nem okozhat különösebb fejtörést, de érdemes áttekinteni a kereskedelmi kínálatot, hogy biztosan az igényeinknek megfelelő készülék mellett döntsünk. Tartsuk szem előtt, hogy a készülék működési elve az elkészített kávé aromavilágát is meghatározza.

Elsőként a belépőkategóriának nevezhető filteres kávéfőzőkkel érdemes megismerkedni. Ezek a gépek a ’90-es évek valódi sikertermékei voltak; nem csak kényelmessé tették a kávéfőzést, hanem a modernizáció egy apró részletét is jelentették.
 
A korszerű filteres kávéfőzők modernebb megjelenéssel rendelkeznek, de az alapvető működés nem változott; a gép forró vizet csepegtet keresztül a filterbe helyezett őrölt kávén, így nyerve ki annak aromaanyagait. Az így készített kávé relatív gyenge ízhatással és alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik, éppen ezért naponta több ital elfogyasztását teszi lehetővé. A kávéimádók számára az élvezeti értéke alacsonyabb lehet, a többszöri kávézást preferálók számára azonban jó alternatíva egy ilyen készülék.
 
Érdemes előnyben részesíteni a kávékancsóval és melegítőtálcával rendelkező változatokat, amelyek nagyobb adag kávé lefőzését, illetve frissen tartását is lehetővé teszik.
 
A kávéfőző kiválasztása előtt érdemes átnézni a kínálatot
 
 
Nem mehetünk el szó nélkül a kapszulás kávéfőzők mellett sem. A hirtelen jött népszerűségük nem véletlen, hiszen a segítségükkel aromákban gazdag kávét készíthetünk. A kapszulák aromazáró tulajdonsága biztosítja, hogy az elkészített kávé a lehető legjobb minőségű legyen, ráadásul a gyártók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy csakis a legjobb kávészemekből készült őrleményeket használják ezek megtöltésére. A magas nyomásnak köszönhetően a végeredmény magával ragadó ízvilág, mindezt egyszerűen gombnyomásra. A kapszulás kávéfőző gépek jellemzően az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, a kapszulákért azonban magasabb árat kell fizetnünk, mint a hagyományos szemes kávékért.
 
Az automata kávéfőző gépeket szinte mindenki ismeri; ezek azok a készülékek, amelyek beépített darálóval rendelkeznek, így egyetlen gombnyomásra elkészítik a kedvenc italunkat, akár tej felhasználásával. Ezek a készülékek otthoni használatra kissé ormótlannak tűnhetnek, de a kereskedelmi forgalomban ma már jellemzően családi használatra optimalizált gépeket találunk, amelyek napi 4-6 csésze kávé főzésére is optimális megoldást szolgáltatnak.
 
Noha a filteres és kapszulás gépeknél rendszerint magasabb árkategóriát képviselnek, ár-érték arányban kiváló választásnak bizonyulhatnak. Mi magunk dönthetjük el, mennyit ér meg a kávézás élménye, mennyire fontos számunkra a főzet minősége és szívesen fizetünk-e egyszeri alkalommal magasabb árat a többféle kávé elkészítésének lehetőségéért.
 
Természetesen nem hagyhatjuk ki a sorból a presszó kávégépeket sem, vagyis azok háztartási változatait. Az ilyen gépek kifejezetten magas nyomás alkalmazásával készítik a kávét, aminek köszönhetően a végeredmény aromákban gazdag, krémes és habos lesz. Nagyszerű választás mindazoknak, akik az erős kávékat preferálják.
 
Olyan készülékekkel is találkozunk, amelyek esetében a nyomás szabályozható, így megválaszthatjuk a készített ital ízintenzitását.
 
Némi odafigyeléssel könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes készüléket, de ne felejtsük el, hogy a tökéletes kávéélményhez jó minőségű hozzávalókra és tisztántartott gépre van szükség. A vízkővel szennyezett készülékek nem csak a hatásfokból veszítenek, hanem az optimális kávékészítés képességéből is.
 
BG
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.