2022. 02. 01. - 14:20

Hogyan válasszunk kutyaházat a kutyánk méretéhez és temperamentumához?

Hogyan válasszunk kutyaházat a kutyánk méretéhez és temperamentumához?

Kevesen tudják, hogy a kutyaház mérete meghatározó abból a szempontból, hogy betölti-e a funkcióját, azaz, hogy megvédi-e a kutyánkat az időjárás viszontagságaitól. Mi az oka ennek, és hogyan válaszd ki a megfelelő méretet?

Kutyaház vásárlása előtt az egyik legfontosabb szempont, hogy szeretett ebed megtalálja benne a kényelmét és a biztonságérzetét. Ha ugyanis ez nem történik meg, nem is fogja használni. Ellentétben az emberi faj igényeivel, a kutyának nem a „minél nagyobb, annál jobb” elven alapul a komfortérzete.
Ha kevesebb összeget tudsz kutyaház vásárlásra szánni, érdemes használtan megvenni a kutyád saját bejáratú kuckóját, az internetes piactereken, például a Vaterán számtalan újszerű, jó állapotú kutyaház között válogathatsz kedvező áron.
 
A kutyaház védelmi funkciója
A kutya számára a hideg időszakban az jelenti a biztonságot, ha legalább 15 C°-ot tud a maga számára biztosítani. Egy fűtetlen kutyaházban ezt a teste melegével hozza létre, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, a háznak néhány dolgot tudnia kell. Szükséges bizonyos fokú szigetelés a külső levegő hőmérséklete és a talaj hidege ellen, megfelelő szélvédettség, száraz környezet. És természetesen akkora légtér, amelyben a kutya összegömbölyödve elfér, és pont megfelelő méretű ahhoz, hogy a teste hőjével felfűtse az említett hőmérsékletre.
 
A szélvédettséget a lyukak befoltozásával, az eső elleni védelmet vízhatlan cserepezéssel vagy ponyva alkalmazásával, a talajtól való elszigeteltséget a ház lábakra való állításával biztosíthatod. Jó szolgálatot tehet az állat számára valamilyen meleg, puha és száraz alom, ami semmiképpen sem szivacs vagy textil, sokkal inkább széna vagy szalma, amit rendszeresen cserélsz. A növényi rostok közötti található levegő kiválóan szigetel, ugyanakkor nem gyűjti magába a párát, így elkerülhető a nedves közeg kialakulása, ami az állat hőtermelő képességét jelentősen lerontaná.
 
Mekkora méret az ideális kutyaházból?
 
Általánosságban elmondható, hogy az az ideális méretű kutyaház, amelynek ajtaján a fejét lehajtva tud belépni, a belmagassága akkora, hogy a fejét visszaemelve meg tud benne állni. Az alapterülete akkora, hogy meg tud fordulni, illetve laza hurokban, összegömbölyödve le tud feküdni benne. Ez a hozzá nem értő szemnek kissé kicsinek tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy hidegben a kutya úgysem fog elnyúlni, rájövünk, hogy ez pont elég. Így kisebb légteret kell a testével fűtenie, és a bejáraton sem fog eltávozni a meleg.
 
A hőveszteséget csökkentheted, ha az ajtóra a téli időszakban PVC szalagokat szerelsz fel: ezek között a kutya közlekedni tud, de ahogy átment, összecsapódnak, a súlyuknál fogva visszahelyezkednek a függőleges helyzetükbe, és akadályozzák a légáramlást, ugyanakkor mégsem zárnak légmentesen (ún. hőfüggöny).
 
További lehetőség a hőveszteség csökkentésére a kivehető, belső válaszfal. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen egy alapvetően nagyobb területű kutyaházban teremthetsz a hideg időszakra komfortos, a kutya által jól bemelegíthető kuckót. Jó megoldás ez akkor is, ha valamiért fontos a nagy kutyaház, például ha szaporulatot tervezel.
 
Abban az esetben, ha a kutyaház szigetelt vagy fűtött, bánhatsz nagyvonalúbban az alapterület és/vagy belmagasság kérdésével. A tágasabb házban a nyári időszakban jobban fogja érezni magát a kutya, hiszen nagy melegben már szívesebben alszik kinyújtózva, az oldalán, hason, „béka pózban”, esetleg a hasát mutogatva, hanyatt fordulva. Ha az a célod, hogy a nyári időszakban is szívesen használja a kutya a házat, akkor olyat válassz, amelynek az ajtaja tágasabb (esetleg a mérete változtatható, úgy, hogy a téli időszakra mobil deszkafallal csökkenthető a felület). Hiszen nyáron szeretnek úgy feküdni a kutyák, hogy a kutyaház ajtajából félig kilógva szemmel tartják a környezetüket. Ebben az esetben jó szolgálatot tehet egy teraszhoz hasonló rész, ahova a kutya kinyújtóztathatja a mancsait az ajtóban fekve.
 
A kutyaház formája
 
Formai szempontból rendkívül változatos a kutyaházak kínálata: létezik lapos tetős és sátortetős, elölről bejárós, oldalról bejárós, teraszos, több szintes, több szobás... A választást befolyásolhatja az eb temperamentuma (például ha elbújós, szégyellős, akkor érdemes oldalról nyíló ajtósat választani, örülni fog, ha rejtve érzi a bejáratot), a szokásai (ha szeret magaslati helyekről házat őrizni, imádni fogja a lapos tetőt, ahova felfekhet és onnan beláthatja a birtokát).

Ha mobil válaszfalat akarsz beletenni, akkor érdemes a négyzetes alapterület helyett inkább téglalap alakút választani, amelynek szélessége a télre ideális alapterületű ház oldalhosszúságával egyezik meg. Így a hosszanti falra merőlegesen igény szerint helyezheted el a mobilfalat a hideg időszakra.

Abban az esetben, ha több kutyád is van, nem érdemes közös házban gondolkodni, mert az inkább konfliktusok forrása lehet.
 
Lehet viszont közös „háztömbben” gondolkodni, vagyis egy olyan közös alapterületű építményben, amelyik szobákra van osztva, külön bejáratokkal, hiszen így minden ebnek lesz saját territóriuma, és talán a téli időszakban érvényesülnek a közös fűtés hatásai is.

Ha arra készülsz, hogy kutyádnak időről időre utódai születnek, szintén abban érdemes gondolkodni, hogy mobilfalakkal kedvünkre szegmentálható, de alapvetően nagy alapterületű házat szerezz be.
 
A nyílászárókkal kapcsolatban is érdemes mobil ajtó- és ablaktáblákban gondolkodni. A nyári időszakban leszedheted őket, teret adva a friss szellőnek, míg a téli időszakban az ablakokra egyáltalán nem lesz szükség, és az ajtó méretét is bátran lehet kisebbre venni.
 
Általában az a tapasztalat, hogy az olyan további díszítések, mint amilyen a kerítés, a lépcső stb., a kutyák számára nem jelentenek extra komfortot, legfeljebb csak jó elfoglaltságot, amíg szét nem rágják...
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.