2021. 04. 27. - 14:49

Így válaszd ki a számodra tökéletes mosógépet!

Így válaszd ki a számodra tökéletes mosógépet!

A számunkra ideális mosógép kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat; különböző típusok, dobkapacitás, energiaosztály és programcsomag áll rendelkezésünkre. Ráadásul nem szívesen feledkeznénk meg olyan fontos szempontokról, mint a várható élettartam. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a mosógép kiválasztása előtt.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni egy gyakori félreértést az újabb készülékekkel kapcsolatban. Rendszeresen éri kritika a mai mosógépeket, hogy sokkal rövidebb élettartammal rendelkeznek. Egy budapesti műszaki áruház munkatársa szerint a magyarázat elsősorban a gyors innovációban keresendő; a régi készülékek rendkívül gyorsan válnak korszerűtlenné, így a vásárlók 8-10 évenként lecserélik a készülékeket. Emiatt a gyártók is hasonló élettartamra tervezik őket, így tarthatják fenn a legjobb ár-érték arányt.
 
Nem kérdés, ha szeretnénk, ha nem, bizonyos időközönként új készülék vásárlására kényszerülünk. Ilyen esetben elsőként azt kell eldöntenünk, milyen típusú gépek szeretnénk választani.
 
A hazai kereskedelmi forgalomban a hagyományos készülékek mellett felültöltős és keskeny elöltöltős változatokkal találkozunk, és természetesen mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonságokkal.
 
A hagyományos méretekkel rendelkező elöltöltős gépek kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, de tagadhatatlanul nagyobb helyet követelnek, mint az alternatív társaik.
 
Nem csak az alapterülettel kell számolnunk, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is. Amennyiben a helytakarékosság a legfontosabb szempont, abban az esetben a felültöltős megoldások szolgáltatnak jó megoldást. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy a helytakarékosságot szolgáló szerkezeti kompromisszum miatt ezek a készülékek kevésbé energiatakarékosak, illetve több mosószert használnak. Érdemes megismerni a keskely elöltöltős változatokat is, amelyek rendelkeznek a hagyományos gépek előnyös tulajdonságaival, de kisebb helyet foglalnak.
 
 Elöltöltős mosógép
 
 
Érdemes foglalkozni a töltet nagyságával is, vagyis a dobkapacitással. Minél nagyobb dobot választunk, annál több ruhát moshatunk ki egyszerre, gazdaságosan. Ez azonban csak akkor igaz, ha mindig teljes töltetet tudunk mosni, féltöltet esetén energiát pazarolunk. Bizonyos mértékig veszteségre kell számítani abban az esetben is, ha a készülék egyébként rendelkezik súlyautomatikával, ami a töltet nagyságához igazítja a felhasznált víz és mosószer mennyiségét.
 
Mindenképpen szót kell ejteni az energiaosztály kérdéséről is. Noha hozzászokhattunk az A++ és A+++ jelölésekhez, idén megváltoztak az energiaosztályok besorolásai; ma már „A” betű jelöli a leginkább energiahatékony készülékeket, de a kiosztások is változtak, vagyis a régi „B” nem azonos az új „B” jelöléssel. Nincs könnyű dolgunk, de mindenképpen érdemes összehasonlítani a kínálatban szereplő készülékeket.
 
Tulajdonképpen minden korszerű készülék rendelkezik centrifugával. Minél nagyobb sebességre képes, annál kevesebb nedvesség marad a szövetek között. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a nagysebességű forgómozgás akár tönkre is teheti a legérzékenyebb ruhadarabokat.
 
Vegyük szemügyre a készülék zajszintjét, illetve a rendelkezésre álló programokat is. Hasznos, ha szupergazdaságos ECO-funkciók is rendelkezésre állnak, illetve aktibakteriális mosás is lehetséges. Ha kellő figyelmet fordítunk a mosógép kiválasztására, biztosak lehetünk benne, hogy remek szolgálatot tesz majd számunkra.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.