2021. 12. 20. - 14:56

Könnyedén megszüntethetjük a dugulást

Könnyedén megszüntethetjük a dugulást

A fürdőszobai és konyhai dugulások minden esetben bosszúságot okoznak, hiszen lehetetlenné teszik a mosdó, a kád vagy a mosogató használatát. Szerencsére a megszüntetésük az esetek többségében relatív egyszerű, akár házi praktikák alkalmazásával is megoldhatjuk a helyzetet.

Érdemes tudni, hogy a dugulások kialakulása ellen relatív egyszerűen védekezhetünk, ám erre valóban kevés figyelmet fordítunk. Mindenekelőtt érdemes szűrőt használni a lefolyóknál, ami megakadályozza a szilárd elemek lefolyóba kerülését, illetve fürdőszoba esetén összegyűjti a hajszálakat.
 
A dugulások megelőzésének másik lépése a lerakódott szennyeződések rendszeres eltávolítása. Ezt relatív egyszerűen megtehetjük, míg nem alakul ki nagyobb mennyiségű lerakódás a lefolyócsövek falán, illetve a hajlatokban. A forrásban lévő víz természetes módon oldja a zsírokat, így alkalmas a csőfalak tisztítására. Nincs más teendőnk, míg havi rendszerességgel forrásban lévő vizet zúdítani a lefolyóba. Csupán egy vízforralóra van szükség, ami egy-két perc alatt energiatakarékos módon előállítja az ehhez szükséges mennyiségű forró vizet.
 
A forró víz abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha már megtörtént a dugulás. Természetesen a dugulások kialakulása a legritkább esetben történik egyik pillanatról a másikra, rendszerint az elfolyás lassulásából következtethetünk arra, hogy szennyeződött a lefolyónk. Ilyenkor a forró víz ésszerű és költséghatékony választás, hiszen részleges dugulás esetén a lefolyótisztítók túl gyorsan átfolyhatnak anélkül, hogy kifejtenék a hatásukat.
 
Abban az esetben sem kell minden áron lefolyótisztítóhoz folyamodnunk, ha makacs dugulás jön létre. Próbáljuk meg egy hurkapálca segítségével manuálisan eltávolítani a szennyeződést. Ha nem járunk sikerrel, próbálkozzunk forró víz és ecet 1:1 arányú keverékével vagy szódabirakbónával, amit ecet segítségével juttatunk a lefolyóba. Az így létrehozott elegy reakcióba lép egymással és egyfajta kíméletes zsíroldót hoz létre. De próbálkozhatunk, ecet, forróvíz és konyhasó keverékével is.
 
A dugulások elhárításában jó szolgálatot tehet a jól ismert bórax is. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.
 
Ha egyik praktika sem vált be, nem marad más lehetőségünk, mint kevésbé kíméletes lefolyótisztító szerekhez folyamodni. Ezekkel kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy különböző összetevőket tartalmaznak, amelyek keveredve akár mérgező gázokat is létrehozhatnak, ezért a különböző szereket soha nem keverhetjük egymással!
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.