2021. 07. 23. - 11:16

Megfelelő mosógéppel a tiszta ruhákért

Megfelelő mosógéppel a tiszta ruhákért
Mosógép vásárlás előtt megannyi kérdés merülhet fel: milyen típusút válasszunk, mekkora legyen a dobkapacitása, mi a helyzet az energiaosztályokkal, kellenek-e extra programok? Érdemes azonban tudatos döntést hozni és pontosan ebben igyekszik segíteni az írásunk.
Utánajártunk, igaz-e az állítás, miszerint a mai kereskedelmi forgalomban kapható mosógépek várható élettartama lényegesen rövidebb, mint a korábbi változatoké.
 
Megkérdeztük az egyik országos kereskedelmi hálózat szakmunkatársát, mi a helyzet ezzel a dologgal… Szerinte a jelenség könnyedén megmagyarázható, hiszen a felgyorsult innovatív technológiák rendkívül vonzók a felhasználók számára.
 
Ki ne szeretne energiatakarékosabb, alaposabb, kényelmesebben használható gépet? Így nem meglepő, hogy 8-10 éves, jó állapotban lévő készülékek fémhulladékként, vagy jobb esetben a használt áruk piacán végzik. A gyártók kénytelenek voltak alkalmazkodni a felhasználók szokásaihoz, ezért a készülékek anyaghasználatát és gyártástechnológiáját rövidebb élettartamhoz optimalizálták, így biztosítva a jobb ár-érték arányt. 
 
Új készülék vásárlása előtt érdemes megfontolni, milyen típusú gépre van szükségünk. A hazai kínálatban hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős gépekkel találkozunk. Elsősorban a rendelkezésünkre álló szabad terület nagysága alapján érdemes megfontolni a döntést. A legnagyobb helyigénnyel természetesen a hagyományos elöltöltős változat rendelkezik. Esetében nem csak magával az alapterülettel, hanem az előrefelé nyíló ajtó helyigényével is számolni kell. 
 
Ha minden négyzetcentiméter számít, abban az esetben a felültöltős gépek jelentik az észszerű megoldást. A kis alapterületük mellé felfelé nyíló ajtó társul, tehát nem kell az előrefelé nyíló ajtóval számolni. Alacsonyan elhelyezett polc alá nem tehetjük őket, de ez ritkán jelent problémát… Ugyanakkor meg kell említeni, hogy kevésbé energiatakarékosak, illetve több mosószer felhasználásával képesek elérni ugyanazt a tisztítóhatást.
 
Alternatív választást jelentenek a keskeny elöltöltős mosógépek, amelyek előnyös tulajdonságokkal és keskeny kivitellel rendelkeznek, ám helytakarékosságban nem képesek felvenni a versenyt a felültöltős változatokkal. 
 
nice_emag_prcikk_torzs
A ruhák száradási idejét is befolyásolja a mosógép
 
Mindenképpen érdemes megfontolni azt is, mekkora dobkapacitással rendelkezzen a leendő mosógépünk. Noha léteznek alapvető ajánlások, ezeket gyakran felülírják a szokásaink, illetve a ruháink koszolódásának sebessége. Egyedül élők számára 4 kg, párok számára 5-6 kg, gyermekes családok számára 7 kg vagy afölötti dobkapacitás ajánlott. 
 
Ha mosógépet szeretnénk vásárolni, nem mehetünk el az energiaosztály kérdése mellett sem. A mosógép típusok jellemzésénél már szóba került az energiahatékonyság kérdése, de hiba lenne azt gondolni, hogy azonos típushoz tartozó gépek esetében ne fordulnának elő jelentős eltérések.
 
Szerencsére segítséget jelentenek a gyártók által feltüntetett energiaosztályok, de nem szabad elfelejteni, hogy az idei évben megváltozott a besorolásuk, kivezetésre kerültek az A pluszos jelölések, így az új jelölések gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná váltak az újakkal. Ha kérdésünk merül fel az energiahatékonysággal kapcsolatban, kérdezzük a szakeladókat!
 
Mindezek mellett számos egyéb tulajdonságra érdemes figyelni. Ilyen a centrifuga maximális sebessége. Minél gyorsabb forgómozgásra képes, annál szárazabb állapotban emelhetjük ki a ruhákat, így a száradás gyorsabb lesz, szárítógép használata esetén pedig kevesebb villamos energiát igényel. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nagysebességű centrifuga rongálhatja a legérzékenyebb ruháinkat. 
 
Érdemes figyelni a zajszintre is, különösen abban az esetben, ha a gépet nyitott élettérben szeretnénk használni. Érdemes tudni azt is, hogy ma már hozzáférhetők hangszigetelő borítással ellátott gépek is, amelyek hatékony megoldást biztosítanak. Amennyiben kisbabánk van vagy várható az érkezése, mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a mosógépeket, amelyek antibakteriális mosásra képesek. 
 
CS.SZ.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.