2021. 12. 03. - 10:24

Miért érdemes borhűtőt használni?

Miért érdemes borhűtőt használni?

A borfogyasztók jól tudják, hogy nem elegendő csupán a jó és minőségi borok kiválasztásával foglalkozni, hanem a tárolásra is érdemes odafigyelni.

A borospincékben minden feltétel adott a borok kiegyensúlyozott tárolására; a megfelelő hőmérséklet, az ideális páratartalom és a sötétség. A palackokban vagy a hordókban tárolt borok csak így képesek megőrizni valódi minőségüket.
 
De mit tegyen egy borkedvelő ember, aki nem rendelkezik pincével, és mégis szeretne megfelelő körülményeket biztosítani a palackba zárt italainak? A megoldás egy borhűtő beszerzése, amely képes a borospincék környezeti feltételeit biztosítani. Így garantáltan hosszú ideig tudjuk megőrizi boraink valódi ízvilágát. A borhűtők igen praktikus kis berendezések, amelyek bármilyen lakásban helyet kaphatnak.
 
Akik nem szentelnek figyelmet a borok megóvására, nyilván a nappali egyik polcán tárolják az ajándékba kapott italokat. Azok hosszú ideig ott porosodnak, ami kifejezetten nem tesz jót nekik, és ha esetleg kibontásra is kerülnek, nagy valószínűséggel jelentősen veszítenek az élvezeti értékükből, esetleg ihatatlanok is lesznek. Tudni kell, hogy a borok érzékenyek a hőmérsékletre, a fényre és a páratartalomra is.
 
A borok minőségének megőrzése érdekében fontos szerepe van a borhűtőknek
 
Meleg helyen történő tárolás esetén rohamosan csökken a borok minősége. Ezért vásárláskor, különösen nyári kánikula idején, igyekezzünk olyan helyen nézelődni, ahol klímaberendezés is van. Hazafelé tartva még a meleg utastér is árthat a bornak. A borospincék hőmérsékletét a hűtőszekrény sem tudja helyettesíteni, hiszen az túl hideg számára. Ilyen esetben a bor úgyszintén elveszíti értékét, hiszen a túl alacsony hőmérséklet esetében nem érezhetők az aromák, így a bor valódi aromái elvesznek. Ha ilyen módon hosszabb ideig tároljuk, akkor végleg elveszíti a minőségét.
 
A borhűtő 7 és 18 °C közötti beállítást tesz lehetővé, ami borainknak a legideálisabb hőmérséklet. A készüléken belül különböző hűtési zónák vannak, így meg tudjuk választani a tárolási és a szervírozási hőmérsékletet is. A készülék legnagyobb előnye akkor mutatkozik meg, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni borainkat.
 
Fontos szerepe van a benne lévő páratartalomnak is, hiszen a nem megfelelő körülmények között a parafadugó kiszáradhat. Ennek következtében levegő jut a palackba, ami beindítja a bor erjedését. A megfelelő páratartalom 50 és 70% között mozog, a borospincéken kívül ezt csak a borhűtők tudják biztosítani. A magasabb páratartalom nem árt a bornak, azonban a palackok címkéit károsítja. Ez csupán esztétikai hiba, de érdemes elkerülni. 
 
A megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon kívül a borhűtők azt is megakadályozzák, hogy a palackok fénnyel érintkezzenek. A fényhatások negatívan hatnak a borra, hiszen beindítják a különböző oxidációs reakciókat. A jó borhűtő tömör ajtós kell legyen vagy rendelkeznie kell UV szűrős sötétített üveggel. Ennek ellenére olyan helyre kell telepíteni a hűtőt, ahol nincs kitéve közvetlen napsütésnek.
 
A borhűtők tiszta, szagmentes környezetet biztosítanak borainknak. Ha a hagyományos hűtőszekrényben hosszú ideig tároljuk italainkat, a parafadugón keresztül a különböző ételek szaga is bekerül a palackba, és a bor is magába zárja azokat.
 
Elmondható, hogy a borhűtők azt nyújtják, amit az igazi borospincék. Segítségükkel hosszú ideig tudjuk tárolni kedvenc borainkat anélkül, hogy azok bármit is veszítenének zamatukból.
 
Igen széles a kínálat a borhűtők terén. Különböző méretű, kialakítású, funkciójú, beépíthető vagy szabadon álló típusok között válogathatunk. A borhűtők nem tartoznak az olcsó készülékek közé, ezért, ha be szeretnénk szerezni egy ilyen készüléket, érdemes körültekintéssel dönteni.
 
BG

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.