2022. 09. 01. - 10:37

Miért éri meg a padlófűtés?

Miért éri meg a padlófűtés?
A fűtött padlók energiahatékonyak és maximális kényelmet biztosítanak. Most bemutatjuk ennek a fűtési rendszernek az előnyeit - felsoroljuk a legfontosabb szempontokat.
A legjobb házfűtési rendszer az, amiről sokan talán nem is sejtik, hogy létezik. Nem zörögnek a radiátorok az éjszakában és nincsenek szellőzőnyílások sem, amelyek néha úgy zúgnak, akár egy felszállni készülő repülőgép. Nincs szükség csőrendszerre és nem alakulnak ki allergiák. Csupán egyenletes meleg van a ház bármely részén, ahol szeretnénk.
 
Miért a sugárzó padlófűtés a legjobb választás?
 
A sugárzó padlófűtés vonzerejét részben az adja, hogy ténylegesen láthatatlan fűtési módról beszélünk. Ám az ilyen rendszereknek nem csupán esztétikai előnyeik vannak: rendkívül hatékony módot biztosítanak a ház fűtésére, növelve a kényelmet és csökkentve az energiaköltségeket.
 
A sugárzó rendszerben a meleget csövek vagy elektromos vezetékek szolgáltatják, amelyek a padló alá vannak elrejtve. Ahogy a hősugárzás láthatatlan hullámai alulról felemelkednek, felmelegítenek minden olyan tárgyat, amelybe beleütköznek, s ezek visszaverik a felfogott hőt. Bár a levegő hőmérséklete állandó marad, mégis komfortosan érezhetjük magunkat, mert a környező felületek nem vonnak el a meleget a testtől - írja a https://www.futofolia.hu/padlofutes/.
 
Mennyiben különbözik mindez a hagyományos fűtéstől?
 
A hagyományos fűtési rendszerben történik, amelyet a legtöbb otthon alkalmaz, a felmelegített levegő felemelkedik a szoba plafonjáig, ahol gyorsan leadja a hőt, majd lehűlve visszaereszkedik.
 
A helyiség levegője kényelmetlenül rétegződik: a fejünket melegben fürdetheti, miközben lábujjaink fáznak. Ám a sugárzó padlófűtés esetében a meleg eloszlása optimális - a meleg levegő ugyan továbbra is felemelkedik, ám ez egyenletesen történik, így a leghűvösebb levegő fent marad a mennyezeten.
 
Kétféle padlófűtés: hidraulikus és elektromos
 
A sugárzó padlófűtésnek két alapvető típusa van, amelyek ezt a gyengéd, egyenletes meleget szolgáltatják: meleg víz vagy villany.
 
Az elektromos sugárzót általában egyetlen helyiségbe, például fürdőszobába vagy konyhába építik be. A melegvizes „hidronikus” rendszerek – amelyek az egész ház fűtésének legnépszerűbb és legköltséghatékonyabb módját adják – a vizet egy kazánból vagy vízmelegítőből nyerik és egy polietilén csövön keresztül keringetik. Miután a rendszer a helyére került, lefedhető a legtöbb típusú padlóburkolattal, beleértve a keményfát és a csempét is.
 
A melegvizes sugárzó telepítése többe kerül, mint más típusú fűtési rendszerek esetében. Ha azonban az árak elriasztanak, gondoljuk át a következőt: a már beállított sugárzó fűtési rendszer a ház szigetetségétől függően akár 30 százalékkal is energiahatékonyabb lehet, mint a hagyományos fűtés. Ha pedig a kényelemről van szó, minden esetben a sugárzó nyer.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.