2017. 10. 03. - 12:45

Miért jó és miért nem az amerikai konyha?

Miért jó és miért nem az amerikai konyha?

Napjainkban egyre népszerűbbek az amerikai konyhás nappalik. Tagadhatatlan, hogy számos előnyük van – ugyanakkor hátrányuk is akadhat. Miért döntsünk mellette, vagy éppen ellene?

Manapság nagyon sok otthonban egy légtérben helyezkedik el a konyha és a nappali – különösen az újépítésű házak lakásaiban.

Természetesen ez ott mutat jól, ahol a tervezés szakszerű: megfelelő méretű tér áll rendelkezésre ahhoz, hogy a konyha, az étkező és a nappali egyben lehessen. Ha a tér nem elegendő, célszerű megfontolni a falbontást.

A konyha, nappali és az étkező megfelelő méretű térben mutat jól külön

A konyha, nappali és az étkező megfelelő méretű térben mutat jól külön

Az első gondolat, amely eszünkbe juthat az amerikai konyha hátrányairól, kétségtelenül a légtérben terjengő szagok – hiszen ha főzünk, óhatatlanul és könnyedén átjut az illat a konyhából a szoba részbe.

Igaz, manapság olyan tökéletes szagelszívókat lehet kapni, hogy ez nem szolgál elrettentő tényezőként.

Amennyiben nagy térben helyezkedik el a konyha, étkező és a nappali, érdemes egyébként álmennyezetet készíttetni a konyharész fölé, mivel ez mutatósan el tudja választani egymástól a helyiségeket.  A stílus természetesen mindenütt egyezzen.

A kisebb lakásoknál főleg lényeges, hogy praktikus legyen a tagolás – s mellette egyik helyiség funkciója se sérüljön. A nappalit akár paravánnal, vagy dekoratív tárolószekrényekkel is le lehet választani.

A nappalit paravánnal, üvegfallal vagy szekrénnyel is el lehet választani

A nappalit paravánnal, üvegfallal vagy szekrénnyel is el lehet választani

A konyharészt elválaszthatja maga a félkörben elhelyezkedő pult, az étkező és a nappali pedig kissé elkülönül egymástól, mégis egybe tartozik.

Az amerikai konyhás megoldások kiváló példája – ahol a konyha valóban szeparálódik -, ha a tér kialakításából adódóan a konyha „kanyarodik” valamelyik irányba, „kilóg” a térből egy kissé, mert van helye.

Egy bárpult szintén kiváló megoldás a konyha elválasztására. Mögötte főzünk, sütünk, le lehet ülni a pulthoz egy italra vagy kóstolásra, míg az étel el nem készül. Az étkező pedig a hátunk mögött, távolabb helyezkedik el, a nappali kanapéja szintúgy.

Fotó: colornaturalis.hu

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.