2022. 06. 28. - 12:57

Milyen egy kényelmes kanapé? Mitől válik azzá?

Milyen egy kényelmes kanapé? Mitől válik azzá?

Életünk jelentős részét a nappalinkban a kanapén töltjük, tévét nézve, olvasgatva, vagy éppen szundikálva, így a kanapé az egyik legfontosabb bútordarab az otthonunkban. Mivel egy új kanapé beszerzése elég jelentős befektetés, ezért fontos, hogy a vásárlás során körültekintően járjunk el és vizsgáljunk meg minden szóba jöhető lehetőséget, mielőtt döntést hozunk.

Időt, energiát nem kímélve körbejárjuk a bútorboltokat, próbálhatjuk a kanapékat, információt gyűjtünk az eladóktól, de honnan tudhatjuk, hogy a kiválasztott, nekünk tetsző kanapé valóban tartós, minőségi darab és hosszú távon is kényelmes lesz majd? Hosszú évek tapasztalatát összegyűjtve megpróbálunk segíteni a döntésben! Összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, hogy mire ügyeljen vásárláskor és mi alapján hozzon döntést.
 
Az átgondolt tervezés – az alap
 
A kényelmes kanapé a gondos tervezéssel kezdődik. A nagy múlttal rendelkező, neves kanapé gyártók profi mérnökgárdát alkalmaznak, akik végigkísérik a kanapé születését az első skiccektől a késztermékig vezető hosszú úton. Ők határozzák meg hogy az adott ülőgarnitúra modell milyen stílusban, milyen alapanyagokból és milyen méretekben készül majd el. Rendkívül sokféle apró részletre figyelnek. Megálmodják az ülésmélységet, ülésmagasságot, meghatározzák, hogy milyen legyen például a háttámla párnázottsága, dőlésszöge.
 
Profi asztalosok, varrónők és kárpitosok munkájának eredményeként ezután elkészülnek az első prototípusok melyek azután hosszú tesztfolyamaton mennek keresztül, míg végül késztermékként piacra kerülnek. Ezzel a folyamat azonban nem ér véget, a termékfejlesztés folytatódik tovább, egy-egy modellen belül újabb elemek, összeállítási variációk készülnek, a méretválaszték bővítésének érdekében.

Gyakran előfordul azonban, hogy egyes gyártóknál a tervezési folyamat hiányos, vagy teljesen elmarad és megpróbálják a neves gyártók termékeit másolni, melynek eredményeként nem minden esetben születik elfogadható és hosszú távon tartós, kényelmes kanapé.

Azt javasoljuk ezért, hogy ha hosszú távra tervezünk és nem csak pár évre keresünk kanapét, akkor érdemes egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni és olyan terméket választani, amelynél biztosak lehetünk a minőségben.  
 
 
 
Minőségi alapanyaghasználat
A kényelem következő fontos kritériuma, hogy a kanapégyártás során a gyártó ne használjon alacsony minőségű alapanyagokat.
 
Fontos, hogy a vázszerkezetben minden elem, amelyik tartó funkciót lát el keményfából, esetleg fémből készüljön, mert csak így biztosítható, hogy a váz ne nyikorogjon, ne vetemedjen az idők során. A puhafából (fenyő) és farostlemezből összetákolt vázszerkezet pár év alatt garantáltan elhasználódik és azt vesszük majd észre, hogy a beépített ágy funkció nem működik megfelelően és a kanapé használat során nyikorgó hangot ad.

Az ülőfelület komfortjához természetesen nagyban hozzájárul a rugós alátámasztás is. Erről ne mondjunk le, még alacsony költségvetés esetén sem, mert ez a kényelmes kanapé fogalmának egyik legfontosabb kritériuma. A rugós alátámasztás lehet acél hullámrugó, bonellrugó vagy akár zsákrugó is. A legelterjedtebb a laprugós/hullámrugós alátámasztás, de mindhárom megoldás tökéletes. 

A rugó alapra általában különböző sűrűségű és vastagságú hab borítás kerül. A hab esetében a megfelelő sűrűség és rugalmasság a legfontosabb. Az olcsóbb kanapék esetében a gyártók gyakran 20-25 kg/m3 sűrűségű habokat építenek be az ülőfelületbe, melyek használat során nagyon gyorsan felpuhulnak, kátyúsodnak és összesnek. A megbízható, minőségi termékeket gyártó cégek általában 35 kg/m3 alatti sűrűségű habot nem építenek be ülőfelületbe, sőt lehetőséget kínálnak a legtöbb modell esetében ennél még sűrűbb 40-50 kg/m3 extrém tartós hab beépítésére is.

 
 
A kényelmes kanapé mindenkinek mást jelent
 
Az, hogy kényelmesnek találunk-e egy kanapét az sok tényezőtől függ. Befolyásolja a magasságunk, testsúlyunk, testalkatunk és a kanapé használati szokásaink is. Mindenki számára más az ideális, komfortos ezért találnak gazdára a legkülönfélébb kanapé típusok, ezért találunk ennyiféle különböző stílusú kanapét a piacon.

Mi a Novo Home-nál mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a kanapé választásnál az ergonómia szempontokat is tartsuk szem előtt. Ne csak az alapján döntsünk, hogy a forma, a szövet, vagy a funkciók tetszenek-e nekünk. Az igazán kényelmes kanapé megtámasztja a hátunkat, tartja a gerincünket és az ülőfelülete nem annyira puha, hogy azt érezzük elsüllyedünk benne. A kényelmes kanapén akár órákon keresztül is tudunk ülni anélkül, hogy fájdalmat éreznénk bárhol a testünkben.
 
 
Ülésmagasság:
 
Fontos szempont a döntésnél a megfelelő ülésmagasság meghatározása. A kanapé ülőfelülete ne legyen se túl magas, se túl alacsony. Egy átlagos magasságú személy számára általában a 42-45 cm-es ülésmagasság lehet ideális. Teszteljük a kanapékat a bútorboltban. Ha az ülőfelület túl magas akkor a lábunk lóg a kananén ülve és combunk zsibbadhat használat során. Ne válasszunk túl alacsony ülőfelületet sem, mert nehéz felállni róla és ülés közben is jobban terhelődik a gerincünk.  Az ideális ülésmagasság esetében a comb és az alsó lábszár derékszöget zár be és a teljes talpfelületünk a padlón pihen.
 
Ülésmélység:
 
Az ideális, számunkra kényelmes ülésmélység elsősorban a testmagasságunktól függ. Egy alacsonyabb, 160 cm körüli személy az 50-55 cm-es ülésmélységet találja majd megfelelőnek, míg 180 cm-es magasság esetén már az 58-65 cm-es mélység lehet komfortos. Ha a családtagok eltérő magasságúak, akkor válasszunk, állítható, változtatható ülésmélységű modellt, ezek többféle kivitelben elérhetők már a bútorüzletekben.   
 
 
Háttámla forma és típus: 
 
Az ülőgarnitúrák esetében két fő háttámla típust különböztetünk meg. Az egyik esetében a hátpárnák levehetők, a másiknál a háttámlához rögzített kivitelben készülnek. Mi mindenképpen az utóbbi típust javasoljuk, mert sokkal jobban támasztja a hátunkat, használat során a párnázat nem puhul fel, nem esik össze és sokkal tartósabb a levehető hátpárnás változatoknál. A háttámlák egyre alacsonyabbak lettek az utóbbi években, így nem támasztják meg a nyakunkat, fejünket, de a háttámlák magasságának csökkenésével egyidőben nagyon sokféle nyaktámasz funkció jelent meg a piacon, így kedvünkre válogathatunk az állítható magasságú, dönthető típusok közül.
 
Relax funkció a maximális kényelem érdekében:
 
Ha tökéletes ellazulásra vágyunk, akkor több ülőgarnitúra típus esetében kérhetjük relax funkció beépítését, melynél nem csak a háttámla dőlésszögét állíthatjuk a kívánt pozícióba, hanem a lábtartót is megemelhetjük, így pihentethetjük lábunkat tévé nézés, olvasgatás közben.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.