2019. 05. 28. - 12:00

Mit tesz velünk a hálószobánk falszíne?

Mit tesz velünk a hálószobánk falszíne?

Amikor kiválasztjuk a színeket helyiségeinkbe, általában a kedvenc árnyalatainkból válogatunk. Kérdés viszont, tudjuk-e, megfelelő szín lesz-e az adott választás egy bizonyos helyiségbe?

Többnyire a kedves árnyalatainkból választunk, amikor otthonunk kifestését tervezgetjük. Tudjuk-e azonban, hogy a szín, amit kinéztünk, milyen hatást gyakorol a mindennapjainkra? Mennyire érinti például az alvásunkat?
 
A Dulux festékgyártó által készített tanulmány rámutat, hogy a különböző színeknek más-más hatásuk van az életünk bizonyos területeire. Kiderült, hogy az emberek 80 százalékának vannak időnként alvásproblémái – már csak ezért sem árt megfelelő színeket választani a helyiségekbe.
 
A legjobb alvás érdekében a zöld falakat javasolják. A tanulmány szerint azoknak, akik zöld árnyalatokat választottak a hálószobájukba, 25 százaléka mindig jól alszik. Ez a szín a produktivitást is növeli.
 
Sokan semleges vagy földszíneket választanak a hálószoba belső terébe
Sokan semleges vagy földszíneket választanak a hálószoba belső terébe
 
S bár a pirosat sokan igen szenvedélyes árnyalatnak tartjuk, a legrosszabb választás hálóba – azon embereknek, akik ilyen szín alatt alszanak, 50 százalékuk nem pihen jól, alvásminősége a legrosszabb pontszámot érte el a tanulmányban. A fürdőszobába már jobb választás a piros – relaxálónak.
 
Ha szerelmes hangulatot szeretnénk elérni a hálóhelyiségben, inkább a feketére szavazzunk – mert bár kisebbé teheti a teret, a tanulmány szerint a fekete fal szenvedélyesebb hatást vált ki. Természetesen nem kell teljesen feketére színezni mindent, fontosak a megfelelő arányok.
 
Ennek ellenkezője mondható el a sárgáról. Aki a hálószobájában sárga falak között tölti idejét, általában kimerültségről számol be.
 
Egyébként, aki a bejárati ajtóra választ sárgát, jellemzően több pénzt keres, mint mások.
 
Ami a narancssárga színt illeti, ilyen árnyalatú konyhában születnek a legkreatívabb ételek, s azok, akik lila nappaliban élnek, a tanulmány alapján a leginkább tévéfüggők.
 
A kék folyosók nagyon magabiztos személyiségre utalnak.
 
A felmérés azt is kiderítette, hogy csaknem az otthontulajdonosok fele elismeri: a színek fontosak a jó közérzetükhöz. Mindenképp olyan belső tereket kell hát létrehoznunk, amely pozitívabb hangulatot biztosít, s mindig hozzásegít egy adott tevékenységhez – amelyet jellemzően abban a helyiségben végzünk.
 
A Dulux egyébként 2019 színének a fűszeres méz árnyalatot választotta, mely egy gyönyörű meleg borostyán árnyalat. A Happy, Calm and Quiet festék-trilógia arca pedig Fearne Cotton színésznő lett.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo