2017. 04. 28. - 12:30

Specializálódásra lehet számítani a lakberendező szakmában?

Specializálódásra lehet számítani a lakberendező szakmában?

Fontos, hogy egy lakberendező fejlessze, képezze magát, s mindig naprakészen adhasson tanácsot a hozzá fordulóknak. Dr. Németh Gábor enteriőr tervező szerint sokat változott a lakberendezés hazánkban az utóbbi években, s egy kiállítás alkalmával nemcsak a nézelődők szerezhetnek igen pozitív tapasztalatokat, élményeket.

Miként adhat igazán jó tanácsot egy lakberendező a klienseinek? Mi minden változott meg Magyarországon az utóbbi években a terek berendezése terén, s mit adhat egy olyan kiállítás, mint a Construma, a vendégeknek és enteriőr tervezőknek?

Dr. Németh Gábor lakberendező ezekről mesélt.

Dr. Németh Gábor enteriőr-tervező szívesen ad tanácsot

Dr. Németh Gábor enteriőr-tervező szívesen ad tanácsot

Miként fejleszti magát egy lakberendező?

Úgy gondolom, kötelessége, hogy olvasson könyveket, képezze magát, járjon el olyan rendezvényekre, mint például a Construma. Ezeken ugyanis sok vizuális inger éri, ahol hasonló cégekkel találkozhat és megnézheti a termékválasztékot, a portfóliókat. Fontos az új információk begyűjtése interneten át is. A szakmai kurzusokat szintén hasznos dolognak tartom, melyeket a lakberendező szövetség vagy bárki más szervez.  

Mennyire változott meg a lakberendezés az utóbbi években?

A ’90-es évekhez képest jelentősen. Több okból: az emberek szabadabbak és eszerint „járkálnak” is a stílusok között, sokkal több dologra nyitottak, mint pár éve. Másrészt pedig a kínálat is hatalmas lett. Rengeteg cég jött be Magyarországra, s interneten is bármit be lehet szerezni. Egyfelől tehát könnyebb lett a lakberendezés, mert nagy a választék, mindent megkaphatunk a kliens elégedettsége érdekében.

Másrészt azonban éppen ez adja a nehézséget. Úgy gondolom, el fogunk jutni oda, ahová az Egyesült Államok: specializálódott a lakberendezési szakma. Vannak kifejezetten konyha-, illetve fürdőszobatervezők, irodai- vagy közösségi terek tervezésére szakosodott szakemberek, s olyanok is, akik házakat, nyaralókat vagy éppen vendéglátó helyeket terveznek.

Ezt egy kicsit sajnálnám, mert munkánk szépségét éppen az adja, hogy sokféle stílusban mozoghatunk, sokféle embernek járhatunk a kedvében, s közben, úgymond, az én dizájn-éhségem is ki van elégítve.

 

 

Miért jó megjelenni egy lakberendezési kiállításon?

Egy ilyen szakmai tárlat, mint a Construma 2017, sok mindenre ad lehetőséget. Sokakkal lehet találkozni – bútorgyártók képviselőivel, illetve a cégekkel, akiknek segítségével bárki lakását be tudjuk rendezni. Bővíthetjük a választékot is, új technikákra csodálkozunk rá. Tanulás és kapcsolattartás szempontjából mindenképp fontos. Másrészt, egy ilyen kiállításra eljönnek családok, akik éppen építkeznek, erre készülnek, vagy elakadtak menet közben.

A lakberendezési szövetség éppen ezért ingyenes tanácsadási standot alakított ki, ahol bárki választ kaphat a kérdéseire. Nekem is volt egy-két beszélgetésem. Akad, aki – okosan – a tervrajzot is elhozza. Fontos, hogy bevonja az építkező az enteriőr tervezőt.

Tapasztalatom szerint, ha valaki eljön egy ilyen kiállításra vagy egy bútoráruházba, s meglát egy neki tetsző bútort, sok esetben kiderül, hogy az méretre más, mint ahogy a lakásban mutatna. A lakberendezőnek azonban szemében van a lépték, s meg tudja állapítani, hogy az adott kanapé befér-e például az illető lakásába. Ha egyszer is láttam az otthonát vagy az alaprajzot, be tudom helyezni. Tanácsot kérni fontos, mert enélkül bizony előfordulnak rossz választások, s feleslegesen ad ki pénzt az ember.

 

Nagyon sokan voltak kíváncsiak az új lakberendezési ötletekre

Nagyon sokan voltak kíváncsiak az új lakberendezési ötletekre

Miért lehet hasznos még a Construma kiállítás?

Nem akarok párhuzamot vonni a festőművészek és a lakberendezők között, de bizonyos szempontból lehet. Hiszen bár Michaelangelo vagy Leonardo is dolgozott megrendelésre, ettől még lefestette saját ötleteit, vágyait, dolgozott a saját stílusában.

Mi lakberendezők is személyre szabott képet festünk, amikor valaki megrendeli a családjának elképzelt otthont, s egy ilyen kiállítás jó lehetőség arra, hogy valós tulajdonos nélkül megmutassuk, mi mindent tudnánk még, ha anyagi keretek nem korlátoznák a fantáziánkat. Megvan a mód arra is, hogy egy meglevő ingatlant számítógépes program segítségével átszínezzünk.

Egy Construma kiállítás előnye az is, hogy mindig van egy-két enteriőr, illetve stand, melyet lakberendezők terveztek. Ahol ülünk, ezt például egy tucat kolléga alkotta meg teljes egyetértésben. A lakberendezők országos szövetségének standja szintén többtervezős dolog.

Megnézhetjük tehát más munkáit. Beszélgettem több kolleginával és ismerősökkel is, örülünk egymás sikerének, elmondjuk, mennyire tetszik a másik munkája. Bőven elférnek a lakberendezők Magyarországon, s rengeteg munkánk van, sőt lenne is. Be lehetne rendezni, színesíteni lehetne ezt az országot. Csupán el kell juttatni az üzenetet az emberekhez, hogy a lakberendezés nem egy sokmillió forintos „főúri hívság”.

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.