2018. 08. 30. - 09:55

Tökéletes trükk - világosság a lakásban valódi fénnyel

Tökéletes trükk - világosság a lakásban valódi fénnyel

A kellő mennyiségű fény elengedhetetlen egy otthonban. A sötét helyek kellemetlen hatást keltenek, s még a látásunkat is rongálhatják. Ott azonban, ahol csak világítással lehet megoldani a fényt, most egy vadonatúj technika kínál segítséget.

A lakás vagy a ház bizonyos terei olykor nem szolgálnak kellő mennyiségű fénnyel, s ezeket a hiányosságokat csak az elektromos világítással lehet megoldani.
Napjainkban számos újítással lehetjük energiatakarékosabbá az otthont, így talán nem meglepő, hogy ezekre a helyzetekre is van már megoldás.
 
Igaz, hogy elsősorban a házakban alkalmazható: olyan fényforrást is használhatunk, amely természetes fényt csempész a sötétebb helyiségekbe, mégpedig a tetőn keresztül. A fénycsatorna a Velux találmánya. Lényege, hogy egy csövön át jut be a fény a helyiségbe a külső térből, mely akár 6 méteres távból is megoldható – belül, a házban pedig nagyobb méretű, kerek lámpatestnek tűnik.


A fénycsatorna működése - a tetőn át jut fény a ház sötétebb pontjaira
A fénycsatorna működése - a tetőn át jut fény a ház sötétebb pontjaira
 
A fény erőssége attól is függ, mennyire van megtörve a cső, ha kevésbé, akkor intenzívebb világosságot érünk el. A fényátengedő cső lehet 35 vagy 25 centiméteres, így a csatorna nagyjából 6 négyzetméteren elég fénnyel szolgál.
 
A fény mennyiségét tekintve megéri ezt a megoldást választani, a téli napok sem igazán befolyásolják a világítás intenzitását – ilyenkor is eléri a fényerő a 440 lument, amely egy 60 Wattos izzó erejét is meghaladja.
 
A különleges, mégis egyszerű technológiát állandóan a Nap táplálja, cserélni nem szükséges. Vagyis, költséghatékonyság szempontjából is igencsak megéri.
 
A sötét és zárt helyiségekben nagyszerű lehetőség.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo