2017. 09. 26. - 11:50

Védjük magunkat a penész ellen!

Védjük magunkat a penész ellen!

Megjött az ősz, s van, akinél már a fűtés is beindult. Ebben az időszakban már jellemzően kevésbé nyitunk ablakot, s „befészkelheti magát” otthonunkba a penész.

Amint megérkezik a hűvösebb levegő, hajlamosak vagyunk begubózni otthon, s kevesebbet is szellőztetünk. Érdemes ezzel vigyázni, mert ha alacsonyabb a hőmérséklet, s megemelkedik a páratartalom a belső térben, a penész is hamarabb felbukkan a lakásban vagy házban. Nem szükséges ehhez, hogy az ingatlan régi legyen. A zárt lakásban a beton, a fal, sőt a fából készült bútor is párologni kezd, s elszaporodnak a penészgombák.

Mit tehetünk az őszi szezonban a penész ellen? Hogyan védjük meg otthonunkat?

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

Nézzük meg alaposan a lakást – találjunk meg minden penészfoltot.

Legegyszerűbben azzal védekezhetünk ellene, ha gyakran szellőztetünk. Fontos télen is napi több alkalommal kinyitni az ablakokat, ha nem is hosszú időre. Ezzel meggátoljuk, hogy a pára ne csapódjon le a falakon.

Nagyon fontos figyelni arra, hogy a konyha, a fürdőszoba, a mosókonyha is kellően átszellőzzön, mert itt különösen össze tud gyűlni a pára. Ha nincs ablak a helyiségen – ami elég gyakori -,érdemes párátlanítót használni vagy fűtésre kapcsolni a klímaberendezést.

Ha újak az ablakok, az igen előnyös – de sajnos a jól záródó ablakok hatására nőhet bent a páratartalom. Olyan ablak a legjobb, amelynek van résszellőzője. Modern épületekben általában beszerelnek automata légcserélőt is.

A penész elleni védekezésben igen fontos a páratartalom-mérő készülék. Ezzel ugyanis mindig követhető a beltéri nedvességtartalom alakulása. Ha 50 százalék felett van a páratartalom, szellőztetni vagy légkondicionálni kell, mert emelkedik a penészedés lehetősége.

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Sajnos, egyes házakban kivitelezési hiba miatt jelentkezik a penész. Ha a falakat nem szigetelték megfelelően, a sarkok és az áthidalók körül kialakulhat ún. hőhíd. Leginkább az ablakok, ajtók környékén csapódik ki a pára.

Ezekben az esetekben legcélszerűbb a hibákat szakemberrel kijavíttatni.

Az általános megoldás egyébként is az, hogy a kiváltó okot likvidáljuk – mert amíg az ok fennáll, a penészedés is visszatérhet.

Fertőtlenítő szerrel, penészlemosóval azonban átmenetileg megoldhatjuk a penészproblémát.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.