Lakberendezés

Védjük magunkat a penész ellen!

Védjük magunkat a penész ellen!

Megjött az ősz, s van, akinél már a fűtés is beindult. Ebben az időszakban már jellemzően kevésbé nyitunk ablakot, s „befészkelheti magát” otthonunkba a penész.

Amint megérkezik a hűvösebb levegő, hajlamosak vagyunk begubózni otthon, s kevesebbet is szellőztetünk. Érdemes ezzel vigyázni, mert ha alacsonyabb a hőmérséklet, s megemelkedik a páratartalom a belső térben, a penész is hamarabb felbukkan a lakásban vagy házban. Nem szükséges ehhez, hogy az ingatlan régi legyen. A zárt lakásban a beton, a fal, sőt a fából készült bútor is párologni kezd, s elszaporodnak a penészgombák.

Mit tehetünk az őszi szezonban a penész ellen? Hogyan védjük meg otthonunkat?

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

Nézzük meg alaposan a lakást – találjunk meg minden penészfoltot.

Legegyszerűbben azzal védekezhetünk ellene, ha gyakran szellőztetünk. Fontos télen is napi több alkalommal kinyitni az ablakokat, ha nem is hosszú időre. Ezzel meggátoljuk, hogy a pára ne csapódjon le a falakon.

Nagyon fontos figyelni arra, hogy a konyha, a fürdőszoba, a mosókonyha is kellően átszellőzzön, mert itt különösen össze tud gyűlni a pára. Ha nincs ablak a helyiségen – ami elég gyakori -,érdemes párátlanítót használni vagy fűtésre kapcsolni a klímaberendezést.

Ha újak az ablakok, az igen előnyös – de sajnos a jól záródó ablakok hatására nőhet bent a páratartalom. Olyan ablak a legjobb, amelynek van résszellőzője. Modern épületekben általában beszerelnek automata légcserélőt is.

A penész elleni védekezésben igen fontos a páratartalom-mérő készülék. Ezzel ugyanis mindig követhető a beltéri nedvességtartalom alakulása. Ha 50 százalék felett van a páratartalom, szellőztetni vagy légkondicionálni kell, mert emelkedik a penészedés lehetősége.

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Sajnos, egyes házakban kivitelezési hiba miatt jelentkezik a penész. Ha a falakat nem szigetelték megfelelően, a sarkok és az áthidalók körül kialakulhat ún. hőhíd. Leginkább az ablakok, ajtók környékén csapódik ki a pára.

Ezekben az esetekben legcélszerűbb a hibákat szakemberrel kijavíttatni.

Az általános megoldás egyébként is az, hogy a kiváltó okot likvidáljuk – mert amíg az ok fennáll, a penészedés is visszatérhet.

Fertőtlenítő szerrel, penészlemosóval azonban átmenetileg megoldhatjuk a penészproblémát.

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >