Lakberendezés

Védjük magunkat a penész ellen!

Védjük magunkat a penész ellen!

Megjött az ősz, s van, akinél már a fűtés is beindult. Ebben az időszakban már jellemzően kevésbé nyitunk ablakot, s „befészkelheti magát” otthonunkba a penész.

Amint megérkezik a hűvösebb levegő, hajlamosak vagyunk begubózni otthon, s kevesebbet is szellőztetünk. Érdemes ezzel vigyázni, mert ha alacsonyabb a hőmérséklet, s megemelkedik a páratartalom a belső térben, a penész is hamarabb felbukkan a lakásban vagy házban. Nem szükséges ehhez, hogy az ingatlan régi legyen. A zárt lakásban a beton, a fal, sőt a fából készült bútor is párologni kezd, s elszaporodnak a penészgombák.

Mit tehetünk az őszi szezonban a penész ellen? Hogyan védjük meg otthonunkat?

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

A fürdőszoba, konyha különösen fogékony terület a penészedésre

Nézzük meg alaposan a lakást – találjunk meg minden penészfoltot.

Legegyszerűbben azzal védekezhetünk ellene, ha gyakran szellőztetünk. Fontos télen is napi több alkalommal kinyitni az ablakokat, ha nem is hosszú időre. Ezzel meggátoljuk, hogy a pára ne csapódjon le a falakon.

Nagyon fontos figyelni arra, hogy a konyha, a fürdőszoba, a mosókonyha is kellően átszellőzzön, mert itt különösen össze tud gyűlni a pára. Ha nincs ablak a helyiségen – ami elég gyakori -,érdemes párátlanítót használni vagy fűtésre kapcsolni a klímaberendezést.

Ha újak az ablakok, az igen előnyös – de sajnos a jól záródó ablakok hatására nőhet bent a páratartalom. Olyan ablak a legjobb, amelynek van résszellőzője. Modern épületekben általában beszerelnek automata légcserélőt is.

A penész elleni védekezésben igen fontos a páratartalom-mérő készülék. Ezzel ugyanis mindig követhető a beltéri nedvességtartalom alakulása. Ha 50 százalék felett van a páratartalom, szellőztetni vagy légkondicionálni kell, mert emelkedik a penészedés lehetősége.

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Átmenetileg fertőtlenítéssel, penészlemosással is megoldható a probléma

Sajnos, egyes házakban kivitelezési hiba miatt jelentkezik a penész. Ha a falakat nem szigetelték megfelelően, a sarkok és az áthidalók körül kialakulhat ún. hőhíd. Leginkább az ablakok, ajtók környékén csapódik ki a pára.

Ezekben az esetekben legcélszerűbb a hibákat szakemberrel kijavíttatni.

Az általános megoldás egyébként is az, hogy a kiváltó okot likvidáljuk – mert amíg az ok fennáll, a penészedés is visszatérhet.

Fertőtlenítő szerrel, penészlemosóval azonban átmenetileg megoldhatjuk a penészproblémát.

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >