2020. 06. 14. - 08:00

„Árnyék közösséget” épít a Facebook a botokból

„Árnyék közösséget” épít a Facebook a botokból

Csupán chatbotokból készít mögöttes közösséget a Facebook. A botokat megfelelő módon el kell különíteni a felhasználóktól, hogy a szimuláció ne vezethessen váratlan interakciókhoz a valódi alkalmazókkal - figyelmeztetnek a kutatók.

Különös, „árnyék közösségi hálózatot” fejlesztett a Facebook csupán a chatbotokból, annak érdekében, hogy jobban megértsék: hogyan működnek a trollok és a csalók a platformon.
 
A Web-képesített szimulációról (WES) kutatási dokumentumban számolnak be, mely elmagyarázza, hogyan alkalmazható az ember viselkedését utánozó mesterséges intelligencia a Facebook rejtett változatán. Olvasd el: Vigyázz, mit írsz - figyelmeztet a mesterséges intelligencia
 
A kutatók abban bíznak: a botok interakciói révén megtanulják, hogyan használják az emberek visszaélésre a közösségi hálózatot, más felhasználók becsapására vagy személyes adataik kiaknázására.
 
A Facebook-felhasználók védelmére készült az új mesterséges intelligencia-szimuláció
A Facebook-felhasználók védelmére készült az új mesterséges intelligencia-szimuláció
 
A szimuláció lehetővé teszi a botok számára, hogy ugyanazokat a műveleteket hajtsák végre, mint az átlagos Facebook felhasználók - például tetszést nyilvánítanak és kérést küldenek ki, hogy valakit felvehessenek ismerősnek.
 
A chatbotok különböző személyiségtípusok alapján készültek, Facebook-felhasználó embereket mintázva. Vagyis egyes botokat célponttá lehet tenni, míg mások olyan vonásokkal rendelkeznek, amely hajlandóvá teszi őket a csalásra. Olvasd el: mesterséges intelligenciával harcol a nemkívánatos tartalmak ellen a Facebook
 
„Rendszerünk szoftverplatformot használ a valós felhasználói interakciók és a társadalmi viselkedés szimulálására a valós oldalon. A hagyományos szimulációtól eltérően azonban - melyben a valóság modelljét készítik -, a WES rendszer valós szoftverplatformra épül” – magyarázták dokumentumukban a kutatók.
 
Hozzátették: a WES ígérete egy realisztikus, cselekvésre kész, a bonyolult közösségi interakciók platformon történő szimulációja, amely alkalmazható a több felhasználós rendszerek telepítésének alaposabb megértésére és automatikus javítására is.
 
A szimulációt kidolgozó Facebook-kutatók szerint segíthet a hibák felderítésében a világ legnagyobb közösségi hálózatán, melyre világszerte nagyjából 2,5 milliárd ember van feljelentkezve.
 
A szimuláción egyszerre több ezer különböző forgatókönyv futtatható, melyeket arra is használhatnak, hogy automatikusan frissítéseket és változtatásokat javasoljanak, s amelyek javíthatják a felhasználói élményt.
 
Ugyanakkor, csupán számítógépes kódok sora választja el a mesterséges intelligencia-botokat a valódi Facebook-felhasználóktól. A kutatók rámutattak annak kockázatára, hogy a kísérlet bekerül a szociális hálózat nyilvános verziójába.
 
„A botokat megfelelő módon el kell különíteni a valódi felhasználóktól, hogy bár a szimuláció valódi platformkódon zajlik, ne vezessen váratlan interakciókhoz a botok és az emberek között” – hívták fel a figyelmet a kutatók.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.