2023. 12. 19. - 13:00

Logiscool integrálja az oktatásába a mesterséges intelligenciát, már az általános iskolás korosztálynak is

 Logiscool integrálja az oktatásába a mesterséges intelligenciát, már az általános iskolás  korosztálynak is
A magyar alapítású Logiscool hálózat, a gyermekek digitális írástudás és programozás oktatásának nemzetközi szakértője, elindulásának 10. évfordulójához közeledik. A jubileum alkalmából a cég örömmel jelenti be tananyagának jelentős bővítését: a mesterséges intelligencia (AI) oktatásának még szélesebb körű integrálását, építve már 2021 óta sikeresen működő programozás és AI oktatásban szerzett tapasztalatokra.
AI-oktatás: Döntő lépés előre
 
Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább életünk szerves részévé válik, a Logiscool szerint a gyerekeknek már egészen fiatal koruktól kezdve érdemes találkozniuk az AI használatával. Éppen ezért tananyaguk egyre gyorsabban bővül AI alapismeretekkel, koncepciókkal és eszközökkel. Céljuk, hogy a gyerekeket képessé tegyék a programozás és digitális készségfejlesztés mellett a mesterséges intelligenciával való felelősségteljes és kreatív együttműködésre.
 

Szülői kutatásokból származó tanulságok
 
A Logiscool által 200 szülő bevonásával nemrégiben végzett  reprezentatív kutatás tanulságos szempontokat tárt fel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. 
 
A megkérdezettek célcsoportját 35-55 éves szülők jelentették, egy vagy több 6-14 éves gyerekkel. A 200 válaszadó háromnegyede a 30-44 éves szülői korosztályból került ki, a női válaszok aránya kétharmados többséget hozott.
 
Az online kutatás egyik része kérdéseket fogalmazott meg a gyerekek programozás tanulásáról és az azzal összefüggő képességekről, míg a másik kérdéscsoport a szülők véleményét térképezte fel a MI-ről. 
 
Fontos visszajelzés volt, hogy a megkérdezettek 34 százaléka bizonytalanságot és félelmet fejez ki a mindennapi eszközökben található AI elemekkel kapcsolatban. A Logiscool arra törekszik, hogy az AI oktatásával az AI mindennapi technológiákban betöltött szerepét megismertetése a gyerekekkel és közvetve a szüleikkel.
 
Jó hír lehet, hogy a szülők többsége, 57,5%-a felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét az élet különböző területein. Ez összhangban van a Logiscool küldetésével, melynek szerves része a mesterséges intelligencia pozitív hatásainak megismertetése, bemutatása is. 
 
A tájékoztatás és népszerűsítés elengedhetetlen. A kérdőívet kitöltők csupán 16,5%-a tartja kiemelt fontosságúnak, hogy a 7-10 éves gyermekek megismerkedjenek a mesterséges intelligenciával, míg 53%-uk szerint ez csak átlagos fontosságú. 
 
 
A szülők többsége felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét
A szülők többsége felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét
 
A Logiscool szülői közvéleménykutatása egyértelműen és határozottan kijelöli a jövő útját. Támogatni kell a szülőket, hogy tájékozódjanak a mesterséges intelligenciáról, legyenek tisztában például azzal is, hogy a legnépszerűbb applikációk, online felületek is mesterséges intelligencia alapon működnek. 
 
A digitális írástudás a sikeres jövő záloga, ám ahhoz, hogy digitális írástudó gyermekeket neveljünk, kiemelten fontos a szülők minél szélesebb körű tájékozottságának elérése, folyamatos edukálása is.

Előre tekintve: a mesterséges intelligencia az oktatás jövője
 
A Logiscoolnál hangsúlyos a következő generáció felkészítése egy olyan jövőre, amelyben az AI mindenütt jelen lesz. Azzal, hogy az AI-oktatás a Logiscool általános iskolásoknak szóló tananyagának és módszertanának szerves részévé válik, nemcsak a technológiai fejlődéshez igazodik, hanem biztonságos, tájékozott és innovatív gondolkodásmódot is kialakít a diákok körében.

Újságíróknak: az AI, mint téma egyre nagyobb jelentőséggel bír
 
A digitális oktatás fejlődése az újságírók számára sokoldalú nézőpontot kínál a tudósításokhoz. Az érdeklődés lehetséges területei közé tartozik a mesterséges intelligencia hatása a jövőbeli munkaerőpiacokra, a mesterséges intelligencia oktatásának etikai megfontolásai, valamint az, hogy a mesterséges intelligenciával való korai találkozás hogyan alakíthatja a gyermekek digitális írástudását és programozási készségeit. 
 

A Logiscoolról
 
A Logiscool franchise hálózat alapítása óta a digitális írástudás oktatásának élvonalába tartozik és világszerte kínál programozási, digitális fejlesztési és mesterséges intelligencia tanfolyamokat 8-18 éveseknek. A digitális írástudás elérhetővé tétele iránti elkötelezettségével a Logiscool továbbra is az oktatás jövőjét alakítja.
 
 
 
Digitális oktatás fejlődése az újságírók számára sokoldalú nézőpontot kínál
 
A mesterséges itelligencia kapcsán nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem azt is, hogyan kell használni, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A Logiscool, elkötelezett oktatóival és partnereivel együtt vallja, hogy a következő évtizedek nyertesei azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együttműködni a mesterséges intelligenciával.
 
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.