2021. 06. 18. - 11:05

„Saját és gyermekeink jövőjét ezekre az alapokra építjük” – Fontos a mesterséges intelligencia ismerete

„Saját és gyermekeink jövőjét ezekre az alapokra építjük” – Fontos a mesterséges intelligencia ismerete

A mesterséges intelligencia stratégia igen fontos része a társadalmi tudatosítás. Az országos tudatosító kampány ügyét két hiteles személyiség képviseli majd, ők mutatják be a technológiában rejlő lehetőségeket – derült ki a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai napon és kiállításon Budapesten.

Mesterséges Intelligencia szakmai napot és kiállítást rendezett június 15-16-án a Mesterséges Intelligencia Koalíció a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az eseményen bemutatkozott az országos tudatosító kampány két személyisége is. 
 
Ahhoz ugyanis, hogy a koalíció minél szélesebb körben megismertethesse a technológiában rejlő lehetőségeket, hiteles személyiségek bevonására van szükség, akik képesek megfogalmazni, hogyan tudja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat és a vállalati működést jobbá, hatékonyabbá tenni.  
 
Ezt szem előtt tartva indult meg a keresés, ki lenne alkalmas az üzenet közvetítésére. A két mesterséges intelligencia-nagykövet Gara Tícia nemzetközi sakk nagymester és Lévai György, az Infinite BioMedical Technologies kutatási menedzsere lett – ők képviselik majd az MI-Kihívás nevű, országos tudatosító kampány ügyét 2021 hátralevő részében.
 
Lévai György a felkérése kapcsán elmondta: számára nagyon fontos terület a mesterséges intelligencia. A menedzser amputáción esett át, egyik karját szinte teljesen elveszítette. Mint mondta, annak érdekében, hogy visszakapja az irányítást az élete felett, műtétei után az volt az elképzelés, hogy kap egy protézist és ez ezzel sikerülni fog.
 
Lévai György, az egyik mesterséges intelligencia-nagykövet tapasztalatiról mesélt
Lévai György, az egyik mesterséges intelligencia-nagykövet tapasztalatiról mesélt
 
A tapasztalat viszont egészen mást mutatott. Lévai György mélyebben belemerült annak kutatásába, miért nem működnek úgy ezek az eszközök, ahogy igazán kellene, milyen akadályok előtt állunk egyáltalán a protézisek és mesterséges végtagok területén. Rájött: a mesterséges intelligencia létezik a kutatás és a mérnöki tevékenység „peremvidékén”, mégis komoly buktatók állnak előttünk, mielőtt olyan mesterséges testrészeket tudnánk alkotni, mint amilyenek az eredeti végtagok voltak.
 
Elmondta, elkezdett ezzel foglalkozni és az élete részévé vált. Közben azt tapasztalta maga körül, hogy a mesterséges intelligencia minden más területre is kezd beszivárogni, legyen az a hangfelismerő rendszer a telefonokon, vagy a közösségi média bármelyik eleme, illetve a hirdetési módszerek az interneten. Ezek mind-mind mesterséges intelligencia alapú rendszerekkel működnek.
 
Hozzátette: ezzel párhuzamosan jött a felismerés, hogy az emberek általában nem tudják, pontosan miért és hogyan zajlik ez. Pedig az algoritmusok már azt is fel tudják ismerni, mi lesz a következő potenciális szükségletünk.
 
Fontos, hogy mindannyian megismerjük, hogyan működnek ezek a rendszerek, miért építik így őket, mert a saját és gyermekeink jövőjét is ezekre az alapokra építjük most. Minél tudatosabban használjuk ezeket az eszközöket, minél inkább megválogatjuk, hogyan használjuk, annál hasznosabban alkalmazzuk majd és tudjuk saját szolgálatunkba állítani a mesterséges intelligenciát. Minél előbb el kell ezt kezdenünk, hogy később ne kelljen csalódnunk – zárta szavait Lévai György.
 
Gara Tícia nemzetközi sakk nagymester elmondta: sakkozóként mindennapjai része, hogy valamilyen algoritmussal, mesterséges intelligenciával kerül kapcsolatba, a felkészülésében is rengeteget segít. Nem volt ez mindig így, amikor ugyanis elkezdett sakkozni, enciklopédiákból, könyvekből, papír alapú jegyzetekből tanult – ezeket vitte magával a versenyekre is és mindig több bőrönddel utazott.
 
Ha egy csomag elkallódott, társaival együtt csak reménykedtek, hogy inkább a ruhás-cipős volt az, mert a könyvek nélkül nem tudtak volna lejátszani egy meccset. Ma ez már elképzelhetetlen, mert a technológia fejlődésével a sakkanyagok és adatbázisok is digitalizálódtak. Megjelentek a számítógépek fejlődésével a sakk-algoritmusok is.
 
Gara Tícia visszaidézte: amikor a 90-es években az első számítógép legyőzte az akkori világbajnok Garri Kaszparovot, mindenki azt hitte: vége a sakknak, hiszen van egy gép, ami a legerősebb játékosnál is jobb. Ez azonban nem így történt, sőt, a sakk népszerűbb, mint valaha.
 
Ez részben a mesterséges intelligencia segítségének is köszönhető, hiszen a jelenlegi világbajnok, Magnus Carlsen nemcsak a legjobb sakkozó, hanem minden idők legerősebb sakkozója, aminek nagymértékben az az oka, hogy a mesterséges intelligenciát tudatosan és okosan használva saját képességei kiaknázására fordította.
 
 
Gara Tícia kiemelte: nagykövetként fontosnak tartja, hogy eloszlassa a felesleges félelmeket és az emberi gyanakvást - elsődleges célja a széleskörű ismeretterjesztés.
 
Megjegyezte, ajánlja mindenkinek az MI-Kihívást is – ő ugyanis tudatos mesterséges intelligencia felhasználónak tartotta magát, ám amikor elvégezte a programot, meglepve tapasztalta, hogy folyamatosan új dolgokat tanul.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.