2020. 08. 14. - 08:27

250 idegen csillagot fedezett fel a galaxisunkban a mesterséges intelligencia

250 idegen csillagot fedezett fel a galaxisunkban a mesterséges intelligencia
Asztrofizikusok a mesterséges intelligencia használatával 250 új csillagot fedeztek fel a Tejútrendszerben, amelyek szerintük a galaxison kívül születtek, de egybeolvadtak a mi galaxisunkkal.

Egy törpe galaxis migrálódott be a Tejútrendszerbe, magával hozva 250 idegen csillagot - ez derül ki a Caltech felfedezéséből, melyben a mesterséges intelligencia volt a segítségükre. Lina Necib kutató az új csillagcsoportnak a Nüx nevet adta az éjszaka görög istennője után.

A mesterséges intelligencia fejlesztése érdekében Necib és csapata először csillagokat követett egy szimulált galaxison, amelyet a Feedback in Realistic Environments (FIRE) projekten belül hoztak létre. A csillagokat pedig megjelölték úgy, hogy abban a galaxisban születtek-e, amelyekben éppen voltak, vagy azok galaxisok összeolvadása révén kerültek oda. Ezeket a címkéket arra használták, hogy egy mélyreható tanulási modellt képezzenek ki egy csillag születési helyére vonatkozóan.

A modellt ezután alkalmazták a Gaia űrtávcső által gyűjtött adatokra, amelyet 2013-ban lőttek fel abból a célból, hogy részletes 3D-térképet készítsen kb. 1 milliárd csillagból. Majd "megkérdezték" a neurális hálózatot, hogy azáltal, amit eddig tanult, meg tudja-e jelölni a csillagokat, hogy azok ott születtek-e, vagy egybeolvadás révén jöttek létre.

Új csillagokra bukkant a Tejútrendszerben a mesterséges intelligencia
Új csillagokra bukkant a Tejútrendszerben a mesterséges intelligencia


A csoport először megvizsgálta, hogy a modell észlel-e ismert tulajdonságokat az adatokban, mint amilyen például a Gaia kolbász (egy törpe galaxis maradványai, ami több milliárd évvel ezelőtt ütközött a galaxisunkkal). Azért kapta a sausage, azaz kolbász nevet, mert az ütközés a törpe galaxist széttépve a csillagokat kolbász alakban szórta szét.

A mesterséges intelligencia pedig nem csupán ezt a kolbászformát fedezte fel, hanem mellette egy 250 csillagból áll új csoportot is talált.

Nacib szerint az első reakciója az volt, hogy ez biztos csak valamilyen hiba lehet. Három hétig nem is mondta el egyik kollégájának sem a felfedezést, amíg rá nem jött, hogy ez bizony nem hiba, hanem tényleg egy valódi és új csillagcsoportról van szó.

Miután megerősítést nyert, hogy a kollekciót még soha, senki nem fedezte fel, Necib elnevezte Nüxnek, és hozzátette, hogy ez az asztrofizika legizgalmasabb jelensége. Most azt tervezi, hogy további vizsgálatoknak veti alá a Nüxöt, és megpróbálja pontosan meghatározni, hogy hol is születtek ezek a csillagok.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.