2020. 09. 24. - 08:19

50 új bolygót fedezett fel a mesterséges intelligencia a NASA adatkészletében

50 új bolygót fedezett fel a mesterséges intelligencia a NASA adatkészletében
Első algalommal igazolta egy mesterséges intelligenciával működő algoritmus potenciálisan új bolygók létezését, és ehhez a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) adatait használta fel.

A felfedezés a Warwick Egyetem tudósainak köszönhető, akik a NASA birtokában lévő Kepler és TESS műholdak által összegyűjtött adatok elemzésével érték el az áttörő eredményeket. Ezek a műholdak csillagokat figyelnek, és az azok előtt elhaladó bolygókat is észlelik. Amikor erre sor kerül, az egy jellegzetes fényeffektussal jár együtt. Ezt a hatást viszont kiválthatja egy bináris csillagrendszer, vagy éppen más objektumok által keltett interferencia, sőt, akár a kamerával kapcsolatos probléma is.

Az új, mestereséges intelligencia alapú rendszert éppen azért hozták létre, hogy az ilyen fals pozitív eredményeket el tudják különíteni a valós bolygók észlelésétől.

Bolygókre bukkant a mesterséges intelligencia
Félszáz új bolygóra bukkant rá a mesterséges intelligencia


A kutatók a Kepler által összegyűjtött mintákon képzeték ki az algoritmust, melyek között voltak igazoltan bolygók, illetve fals pozitív jelenségek is. Miután a tréningezés befejeződött, az algoritmust a meg nem erősített bolygójelöltekre egy másik adatkészletet is alkalmaztak. Végül kiszámították, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy ezek a jelöltek valóban bolygók.

Ennek eredményeként fedeztek fel 50 bolygót, melyek között található egy akkora is, mint a Neptunusz, míg egy másik olyan kicsi, mint a Föld.

A Warwick Egyetem fizikai tanszékének munkatársa, Dr. David Armstrong szerint a bolygók validálására még soha nem alkalmaztak hasonló jellegű gépi tanulási technikát. "A gépi tanulást eddig csak a bolygójelöltek rangsorolására használták, de nem valószínűségi módszerekkel, ami pedig szükséges a teljes értékű igazoláshoz. Ahelyett tehát, hogy azt mondanánk, valószínűleg melyik jelölt egy bolygó, az új megoldással azt is ki lehet fejezni, hogy ennek mi a pontos statisztikai valószínűsége. Ahol 1%-nál kevesebb az esély a fals pozitív eredményre, azt egy validált bolygónak lehet tekinteni" - mondta el Dr. Armstrong.

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia alapú módszer nem csupán gyorsabb, mint a korábban alkalmazott technikák, hanem automatikusan el is tudja végezni a megerősítési folyamatot. Arra számítanak, hogy a jövőben az űrteleszkópok által készített felvételeket felhasználva potenciális bolygójelöltek ezreit lehet majd igazolni.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.