2019. 03. 23. - 08:00

5G hálózat: robotkarral 3 ezer kilométerről is végezhető agyműtét

5G hálózat: robotkarral 3 ezer kilométerről is végezhető agyműtét

Megdöbbentő fejlettséget ért el mára a technológia, s még nincs vége – A mesterséges intelligencia és a robotok ma már akár agyműtétet is végre tudnak hajtani, többezer kilométer távolságból. Erre került sor a napokban.

Már a jelenben is igen nagy haszna van az 5G internethálózatnak. A segítségével és robotok alkalmazásával akár többezer kilométer távolságból is meg lehet valósítani egy komoly műtétet.
 
Az egészségügy mindenképpen az egyik legkiemelkedőbb felhasználási területe lesz az újgenerációs mobilhálózatoknak – a nagy sávszélesség és minimális válaszidő miatt a távolról vezérelt operációk is működőképesek lesznek.
 
A vezető orvos többezer kilométerről irányítja a műtétet
A vezető orvos többezer kilométerről irányítja a műtétet
 
Az agyműtét egyike a nagy precizitást megkövetelő beavatkozásoknak.
 
Az első ilyenre sor is került 2019. március 16-án. Kínai orvosok sikeres agyműtétet végeztek el egy páciensen úgy, hogy a doktorok csapata a pácienstől 3000 kilométerre volt.
 
A beteg a szokásos módon feküdt a műtőasztalon, míg a főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította a precíziós orvosi robotkarokat, melyeket agysebészek alkalmaznak. A mesterségesen intelligens robotkarok mélyagyi stimulátort (DBS) ültettek a beteg agyába.
 
Noha napjainkban rutinműtét a Parkinson-kór tüneteinek enyhítését célzó beavatkozás, a mostmár mobilhálózat segítségével, távolról is elvégezhető operáció csupán a kezdet.
 
Egy olyan időszak következhet, melyben a szakértő orvos csapatnak nem is kell jelen lennie a beteg mellett, sőt őt magát sem kell egyik intézményből a másikba szállítani.
 
Az 5G-s, új generációs hálózatok ugyanis olyan kapacitással és válaszidővel bírnak, mely sokkal jobb teljesítményt biztosít, mint a 4G volt.
 
A szakemberek távolról vezérlik le az agy-operációt
A szakemberek távolról vezérlik le az agy-operációt
 
Ez lehetővé teszi, hogy a videójel tökéletesen jelenjen meg az orvoscsapat és a vezető doktor monitorján, a távirányított robotkarokat késleltetés nélkül irányíthatják akár több ezer kilométerről.
 
A mesterséges intelligencia és a precíziós robotkarok egy merőben új korszakot nyithatnak az orvoslásban, melyet alighanem minden szakember izgatottan vár.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.