2018. 10. 03. - 07:00

5G - robotika és Mesterséges Intelligencia

A jelenlegi 4G hálózatok egyszerűen nem rendelkeznek a magas technológiájú jövő megteremtéséhez szükséges jellemzőkkel. A jelenlegi 4G mobilhálózatok kb. 50 ms késleltetéssel rendelkeznek. A robotika, és az 5G szabvány azonban felismeri, hogy kevesebb, mint 1 ms szükséges.  Az 5G kapcsolat tehát nagyobb sávszélességgel és alacsonyabb késleltetéssel rendelkezik, mint a jelenlegi vezeték nélküli hálózatok, így gyorsabb adatforgalmat továbbít, mint a jelenlegi 4G technológiák.

 

Miben rejlik az 5G nagysága egy, a teljesség igénye nélküli felsorolásban?
Abban például, hogy hamarosan kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövő gyárának megteremtésében, egy olyan alkalmazás által, amelyben az 1ms késleltetés elengedhetetlen. A felhőben rendelkezésre álló, szinte korlátlan feldolgozás az adatok tárolásával ötvözve adják az 5G kommunikáció esszenciáját, ami lehetővé teszi, hogy a robotok a következő generációs gyártási környezetben sokkal többet tehessenek, mint ma.

A robotok egy napon képesek lesznek nagy mennyiségű információt cserélni nemcsak egymással, hanem a gyári munkaerővel is, forradalmasítva az "üzletet", valamint más 5G-képes eszközöket, például hordozható anyagokat és olyan technológiákat, mint a kibővített valóság.

Az 5G hálózatok mesterséges intelligenciával való kombinációja segítheti a gépeket abban, hogy jobban megértsék a nyelvet a környezetben, és táplálják a tanulási képességüket.

A mesterséges intelligencia segítségével az eszközök olykor téves dolgokat is tehetnek. A hangalapú digitális asszisztenseknél gyakran előfordul, hogy megértik a beszélt parancs értelmét, de félreértelmezik valódi szándékát, mert hiányzik belőlük a kontextus-megértő képesség.

A szövegkörnyezet megértése kritikus fontosságú a világgal való humán interakcióhoz. Ez ugyanúgy elengedhetetlen az MI-alapú szolgáltatásokhoz – állítja Bob Rogers, az analitika és az AI Intel adatközpont-csoportjának vezető adatgyűjtője. Az 5G-vel a digitális asszisztensek megtanulják, hogyan lehet jobban megérteni és feldolgozni a kéréseket.

Nem elhanyagolható cél és terv a közeljövőre nézve az sem, hogy az 5G, ez a következő generációs vezeték nélküli technológia a következő két évben egyre intelligensebb, hasznosabb és elterjedtebb legyen az emberek életében.

Az intelligens internetes eszközöknek, beleértve az intelligens városokat és az autonóm járműveket, nagyon nagy mennyiségű strukturálatlan adatot kell majd irányítaniuk. Mivel a világ egyre inkább a kommunikációra épül, Rogers szerint az 5G hálózatokon futó MI kulcsfontosságú lesz, és új lehetőségeket nyit meg.


https://www.nice.hu/upload/VM_munkahelyek_jovoje/nyitokep.jpg

 

A kommunikáció szerepe napról-napra hangsúlyosabbá válik

Tény, hogy az 5G alacsony késleltetésű, nagysebességű és szélső számítási kapacitása hamarosan lehetővé teheti az eszközök számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak és együtt működjenek.

Az 5G és a robotika közötti szinergia megértése érdekében nincs jobb példa, mint az egészségügyi ellátás, ahol a robotika hatalmas potenciállal rendelkezik. A robotok nem csupán hétköznapi funkciókat végezhetnek, mint például egyik kórházi helyről a másikra történő szállítás. Az 5G kommunikáció és a felhő támogatásával  lehetővé válik a távgyógyászat is, amelyben az orvosok távműtétet végeznek és  fizikailag robotok végeznek. Ezt bizonyították először 2001-ben, amikor egy Jacques Marescaux nevű endokrin sebész eltávolította a páciens epehólyagját Strasbourgban, miközben New York-ban tartózkodott – írja a Mouser Electronics.


Panoráma a munka világára

Minden probléma kreatív megoldást von maga után, így a jövő munkahelyeinek kérdésköre is.

Az nyugodtan kijelenthető, hogy az új technológiák növekedése új munkahelyeket teremt majd. Az is,  hogy a „teremtés-pusztítás” kérdésköre nem feltétlen a leghelyesebb megközelítés: a hanyatlás, amennyiben új és hatékonyabb dolog váltja fel a régit, nem feltétlen negatív kicsengésű fogalom.

Természetesen nem is arról van szó, hogy a „mesterséges  intelligencia szelekció” által az MI-t nem követő emberek kiszorulnak a munkaerőpiacról. Sokkal inkább egy olyan jövő közeleg, ahol a robotok, az 5G és az MI ha nem is társaink, de kiegészítőink lesznek, és sok terhet levesznek a vállunkról.

Az MI megtanít minket arra, hogy a győzelmi-leigázási fantazmagóriák helyett az együttműködés nemcsak a természetben kifizetődő, hanem az ember-gép viszonylatában is.

 

Vasas Marianna

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.