2020. 03. 05. - 08:19

96%-os pontossággal mutatja ki a koronavírust a mesterséges intelligencia

96%-os pontossággal mutatja ki a koronavírust a mesterséges intelligencia
A kínai technológiai óriáscég, vagyis az Alibaba egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszert készített el, ami igen nagy, 96%-os pontossággal diagnosztizálja a COVID-19 (koronavírus) jelenlétét az emberi szervezetben.

A Nikkei's Asian Review jelentése szerint az Alibaba új rendszere a betegek CT-felvételeiből azonosítja a koronavírus meglétét, és már jelen pillanatban is 96%-os pontossággal dolgozik, így a további fejlesztésekkel várhatóan még jobb eredményeket lehet majd elérni. Az MI-nek ráadásul elég 20 másodperc a diagnózis felállítására, míg az orvosoknak ehhez kb. 15 perc szükséges, hiszen adott esetben 300 képet is fel kell dolgozni ahhoz, hogy biztosan kijelenthető legyen: valaki fertőzött vagy nem.

A mesterséges intelligencia segíthet megfékezni a koronavírust
A mesterséges intelligencia segíthet megfékezni a koronavírust


A mesterséges intelligencia 5000 megerősített koronavírusos eset képfelvételeire és adataira támaszkodva tréningezte fel magát, és kórházak széles körében tesztelték már az újfajta megoldást szerte egész Kínában. A jelentések szerint már legalább 100 olyan egészségügyi intézmény van, ahol az Alibaba MI-rendszere működik.

A mesterséges intelligencia segíthet megfékezni a koronavírustAz Alibaba mellett az egyik riválisuk, vagyis a Ping An is előállt egy hasonló fejlesztéssel. Egy intelligens képalkotó rendszert készítettek, amit a bevezetése óta már több mint 1500 egészségügyi intézmény munkáját segítette. Ennek keretében 5000-nél is több beteg részesült már ingyenesen ebből a képalkotó eljárásból, a rendszer pedig mindössze 15 másodperc alatt kiértékeli az adatokat, és 90%- feletti pontossággal tudja azonosítani a koronavírus jelenlétét.

A koronavírus megfékezése, valamint a fertőzöttek gyógyítása rendkívül komoly intézkedéseket tesz szükségessé szerte a világban. A vírus elleni harcban pedig a mesterséges intelligencia óriási segítséget nyújthat.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.