2020. 12. 25. - 08:39

A borító alapján határozza meg a videojáték műfaját a mesterséges intelligencia

A borító alapján határozza meg a videojáték műfaját a mesterséges intelligencia
Egyszerűbbé, hatékonyabbá és gyorsabbá válhat egy videojáték műfajának meghatározása, ha széles körben elterjed az az újfajta mesterséges intelligencia alapú eszköz használata, ami a borítókép alapján képes elvégezni a műfaji besorolást.

A videojátékok (de akár sok esetben a filmek) borítóképe sokszor egyáltalán nem egyértelmű, és nem lehet eldönteni, hogy mégis milyen játék ez, milyen stílust és műfajt képvisel, adott esetben gyermekeknek való-e vagy sem. Nos, ha minden felmerülő kérdésre nem is tud választ adni, de a műfaj meghatározására mindenképp segítséget nyújthat egy kínai kutatópáros által kifejlesztett mesterséges intelliencia.

Yuhang Jiang és Lukun Zheng a modern képfelismerő technológiákat ötvözték a természetes nyelvfeldolgozással, hogy létrehozzák a videojátékok műfaji besorolását elvégző MI-rendszert. A "Mély tanulás a videojátékok műfaji osztályozásához" című tanulmányukban leírják, hogy a mesterséges intelligencia tréningezéséhez egy óriási adatbázist alkottak meg.

Egészen pontosan egy 50.000 videojátékból álló adatsor született meg, ami magába foglalja a játékok borítóképeit, a leírások szövegét, a címeket és a műfajokat. A szakemberek szerint ez az adatkészlet más tanulmányokhoz is használható lesz, mint például a képekből történő szövegfelismeréshez vagy az automatikus témabányászathoz. Nem is tervezik "titokban tartani" a módszert, hanem nyilvános felhasználásra fogják bocsátani a jövőben.

Automatikusan azonosítja a játékok műfaját a mesterséges intelligencia
Automatikusan azonosítja a játékok műfaját a mesterséges intelligencia


Visszatérve az eszközre: miután az adatkészlet összeállt, a kutatók felhasználták azt különféle szöveg- és képfelismerési modellek képzésére. A csapat aztán minden egyes modellt tesztelt, hogy megállapítsák, melyik működik a leghatékonyabban. Úgy találták, hogy a szöveges modellek jobban teljesítettek, mint a képalapúak, de a legjobb eredményt a mindkét változatot ötvöző hibrid modell szolgáltatta.

A játékok besorolásának ilyen automatizált formája komoly jelentőséggel bír az iparágra nézve. Egy ilyen rendszer könnyebbé teheti a felhasználók számára azt, hogy rátaláljanak a nekik tetsző játékokra, de a webáruházak is profitálhatnak a megoldásból, hiszen a termékeik rendezése egyszerűbbé és gyorsabbá válhat. Sőt, a tervek szerint az osztályozó arra is alkalmas lesz, hogy MI-alapú, személyre szabott ajánlásokat nyújtson a játékosoknak.

A fejlesztés továbbá azért is jelentős, mert a videojátékok műfaji besorolása eddig problémát okozott az MI-kutatók számára. A zenéktől és a filmektől eltérően ugyanis itt egy extra dimenziót is vizsgálni kell, méghozzá az interaktív szórakozási formát, ami minden játéknál egyedi. Most viszont úgy tűnik, ezentúl már nem kell erre problémaként tekinteni.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.