2022. 08. 11. - 08:12

A csirkék közérzetén is tud javítani a mesterséges intelligencia

A csirkék közérzetén is tud javítani a mesterséges intelligencia
Számos vizsgálat bizonyította már, hogy a haszonállatok kedélyállapota milyen fontos szerepet játszik az általuk vagy belőlük előállított termékek minőségében. Nemrég pedig egy új mesterséges intelligencia alapú megoldás mutatkozott be, aminek hála a csirkék gondtalanabb és boldogabb életet élhetnek.

Korábban már írtunk arról, hogy a mesterséges intelligencia a disznók életminőségének javítására is képes, mégpedig azzal, ha meghallgatja őket. A tudósok pedig most arra jöttek rá, hogy az MI-t a baromfiudvar egy másik kedvencnél is bevethetik: a csirkéknél.

A módszer lényege, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a csirkék közérzetén és jólétén azáltal, hogy meghallgatja őket, és a rikácsolásuk alapján meghatározza boldogsági szintjüket.

Boldogabbá teheti a csirkék életét a mesterséges intelligencia
Boldogabbá teheti a csirkék életét a mesterséges intelligencia

A kutatók becslése szerint a technológia akár már öt éven belül a gazdák rendelkezésére állhat. A rendszer megkülönbözteti és minősíti a csirkék vészkiáltásait, és akár 97 százalékos pontossággal képes elkülöníti azokat az egyéb állatok hangjaitól. A cél az, hogy megállapítható legyen, vannak-e a csirkéknek fájdalmai, bajban érzik-e magukat, vagy éppen félnek-e valamitől, hiszen ezen információk birtokában drasztikusan növelhető lenne az állattenyésztés színvonala.

"A csirkék nagyon hangosak, de a vészkiáltás általában hangosabb, mint a többi, és ez az, amit mi tisztán tonális hívásnak nevezünk. Ezeket még képzetlen füllel sem túl nehéz észlelni" - mondta Alan McElligott, a hongkongi City University of Hong Kong állatviselkedési és állatjóléti docense.

A program mély tanulást használ a csirkék szorongó hangjainak azonosítására, amelyeket terepen dolgozó szakértők tanítottak meg a programnak. Ezzel és a megfelelő rögzítőberendezésekkel a kisebb üzemek felismerhetnék, ha csirkéik valamiféle traumát élnek át, ezáltal kiigazíthatnák az elhelyezési körülményeket, vagy éppen gondoskodhatnának egy-egy csirkéről.

"A célunk nem a vészjelzések számolása, hanem olyan körülmények megteremtése, amelyekben a csirkék boldogan élhetnek, és amelyekben kevesebb a vészjelzés" - magyarázta McElligott.

Bár ez a technológia talán nem a legideálisabb a hatalmas, több ezer és ezer csirkét számláló kereskedelmi csirkeállományok számára, de a kisebb csirkefarmokon nagy segítséget jelenthet.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.