2018. 10. 19. - 14:25

A gazdaság és a tudomány fejlődésének garanciája az MI

A gazdaság és a tudomány fejlődésének garanciája az MI
Szigeti Ádám, innovációért felelős helyettes államtitkár a hatodik Automotive nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon arról beszélt, hogy az ipar növekedésének húzóereje továbbra is a tudás és technológia intenzív járműágazat, a kormány pedig támogatja az ipar digitális átalakulását.
"A startup ökoszisztéma kiépítése még csak a kezdeteknél tart, de a digitalizációnak köszönhetően folyamatos az átalakulás. Ennek fenntartása érdekében pedig a legkiválóbb tehetségienknek műszaki, alkotó munkára kész megbízásokat kell kapniuk a hazai gazdaságtól, különösen a tudásintenzív ipartól, mint a járműágazat" - fogalmazott Szigeti Ádám. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország innováció politikai jövőképének fontos eleme az 5G fejlesztések, és hogy régiós vezető szerepet töltsön be az arra épülő alkalmazások tesztelésében.
 
 
A gazdaság és a tudomány fejlődésének garanciája a mesterséges intelligencia
 
 
További kiemelt potenciálként említette meg a zalaegerszegi tesztpályát, a smart city fejlesztéseket, az önvezető és hálózatba kapcsolt járműveket, valamint az e-mobilitást. "A törekvéseket erősíti, hogy Magyarországon jelen vannak a világ legnagyobb mobil- és technológiai vállalatok, melyek elkötelezettek a magyarországi fejlesztések iránt" - tette hozzá.
 
 
Kiemelte, a cél, hogy hazánk 2030-ra felzárkózzon, a legfejlettebb tagországok innováció teljesítményéhez. Kifejtette: a gazdaság és tudomány fejlődésének egyik legmeghatározóbb technológiai eszköze az önállóságra képes gépek, melynek fő garanciája az egyre nagyobb teljesítményű mesterséges intelligencia. "Az MI abban tér el a többi kulcstechnológiától, hogy a gépi tanulás emberi viselkedésre visszavezethető, többszintű rendszert alkot" - fogalmazott.
 
 
A gazdaság és a tudomány fejlődésének garanciája az MI
Az MI Koalíció által integrálják a mesterséges intelligencia orientált kutatási tevékenységeket
 
 
 
Emlékeztett rá, hogy Magyarország a közelmúltban csatlakozott az Európai Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz. Kiemelt kormányzati cél a k+f célok megvalósítása, melyre közel kilencvenmilliárd forint áll rendelkezésre, míg a Nemzeti Kiválósági Program révén a mesterséges intelligencia kutatásra további egymilliárd forint pályázható. A közelmúltban létrejött Mesterségs Intelligencia Koalícióról elmondta: integrálni kívánják az egyetemi és kutatói környezetben folyó mesterséges intelligencia orientált  kutatási tevékenységeket, valamint azokat a fejlesztő vállalatokat, és közösségeket, amelyek a tényleges piaci hasznosításhoz fejlesztenek.
 
Takács Dalma
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.