2021. 06. 18. - 08:39

A Google Kereső mesterséges intelligencia útján forradalmasíthatja a nyelvtanulást

A Google Kereső mesterséges intelligencia útján forradalmasíthatja a nyelvtanulást
Mobilos platformokon talán az egyik legnépszerűbb nyelvtanulási alkalmazás a Duolingo, amivel a Google most a Conversational AI nevű, mesterséges intelligencia alapú technológiával kíván versenybe szállni a Google Kereső útján.

A The Information által közzétett jelentésből az derül ki, hogy a Google egy Conversational AI, vagyis a kommunikációt és a társalgást előtérbe helyező mesterséges intelligencia megoldáson dolgozik. A céljuk az, hogy fel tudják venni a versenyt a Duolingóval, méghozzá úgy, hogy a Google Kereső alkalmazás használatával segítsen megtanulni egy új nyelvet a felhasználóknak.

A technológia az eddigi információk alapján a Google Language Model for Dialog Applications, azaz LaMDA nevű nyelvi modellre épül, melyet az idei Google I/O-n mutattak be. A LaMDA-t olyan platformként mutatták be, amely képes megkönnyíteni a nyitott végű, de célzott párbeszédeket, bár a keresőóriás azt nem titkolta, hogy a fejlesztés még gyerekcipőben jár. A Google új nyelvtanulási szolgáltatása a hírek szerint belsőleg a "Tivoli" kódnevet viseli, és az is meglehet, hogy még idén bevezetésre kerül.

Riválist kap a mobilos nyelvtanulás terén a Duolingo a Google Kereső személyében
Riválist kap a mobilos nyelvtanulás terén a Duolingo a Google Kereső személyében


A Conversational AI kezdetben egyszerű szöveges formában fog működni, bár a Google azon dolgozik, hogy megpróbálja integrálni a Google Asszisztens és a YouTube segítségével. Példaként említették, hogy a YouTube nyelvi kvízeket generálhat, amelyekre a felhasználó egy videó megtekintése után válaszolhat, majd a mesterséges intelligencia kiértékeli az elért eredményeket.

A "Tivoli" két évvel ezelőtt még Meena néven futott, majd a LaMDA-modell részévé vált. A jelentés szerint a Google részben azért nevezte át a "Meenát", hogy elkerülje a névvel kapcsolatos személyes asszociációkat, mivel úgy hangzik, mintha egy valóságos ember neve lenne.

A projekten dolgozó egyik Google-szakember a The Information-nek azt mondta, hogy "az idegen nyelvek tanítása lehetővé teszi a Google számára, hogy gördülékenyebben beszélgető mesterséges intelligenciát hozzon létre. Ennek egyik fő előnye az, hogy a kevésbé hasznos szóváltásokon túl a gyakorlati használatra alkalmas lesz".

A vállalat úgy véli, hogy ha egy szó vagy egy kifejezés nem megfelelő igeidőben van használva, az valószínűleg nem okoz komoly negatív hatásokat a felhasználó tanulási folyamatában. Ebből arra lehet következtetni, hogy ez a "hiányosság" most még a rendszerük részét képezi. De a Google jelenlegi és korábbi munkatársai azt is elmondták: remélik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével folyékony párbeszédekre is lehetőség nyílik, megkönnyítve az emberek számára az új nyelvek elsajátítását.

Miután elindul, a "Tivoli" lesz az első nyilvános projekt, amely a LaMDA-n alapul.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.