2020. 10. 16. - 08:52

A gyermekek védelméért dolgozik a mesterséges intelligencia a YouTube-on

A gyermekek védelméért dolgozik a mesterséges intelligencia a YouTube-on
A YouTube egy új mesterséges intelligenciát állított csatasorba azért, hogy blokkolja azokat a videókat, amik nem gyermekek számára készültek. Ezzel a lépéssel a tartalmak fogyasztása biztonságosabbá válhat, de még más óvintézkedéseket is bevezettek.

A YouTube-on egyelőre a feltöltőkre van bízva annak megjelölése, hogy a publikálni kívánt videó megfelelő-e a 18 év alatti nézők számára. A következő hónapokban viszont a mesterséges intelligencia fogja átvenni ezt a szerepet, és a korhatár automatikusan hozzárendelődik majd a tartalmakhoz.

A biztonságra a YouTube egyre nagyobb hangsúlyt fektet, ami nem is csoda, hiszen a Google után a világ második legtöbb keresését ezen a platformon végzik az emberek. A korhatár-besorolás megkövetelése az efféle törekvések egyike, és bár a jövőben ez automatizáltan működik, a tartalomkészítők fellebbezhetnek majd a rendszer döntéseivel szemben.

Egy másik, szintén biztonsági intézkedés az lesz, hogy amennyiben harmadik fél webhelyén vannak beágyazva korhatáros videók, úgy először a felhasználónak kell bejelentkeznie a YouTube-fiókjába. Ezzel ellenőrizhető, hogy az illető elmúlt-e 18 éves, vagy nem. A Google szerint ez az új eljárás segít abban, hogy bárhol is szerepeljen egy videó a világhálón, az csakis a megfelelő közönség számára legyen megtekinthető.

Bátrabban használhatják a YouTube-ot a gyermekek a jövőben
Bátrabban használhatják a YouTube-ot a gyermekek a jövőben
a mesterséges intelligenciának köszönhetően


Az elmúlt időszakban a YouTube sok bírálatot és kritikát kapott, amiért nem fordított elég figyelmet a kiskorúak védelmére. Többek között a gyermekek zaklatásához kötődő videók által kirobbant botrány, valamint a gyermekek személyes adatainak gyűjtése miatti bírság vezetett oda, hogy az oldal felülvizsgálta és továbbfejlesztette az eddigi gyakorlatát.

Ennek folyományaként tavaly augusztusban elindult a kifejezetten 13 éven aluli gyermekek számára készült YouTube Kids applikáció webes változata, ahol fejlett tartalomszűrés és szülői felügyeleti funkciók állnak rendelkezésre. Az új mesterséges intelligencia alapú algoritmusok pedig a jövőben a 18 éven aluliak számára teszik biztonságosabbá a tartalmakat a főplatformon.

Egyébként a YouTube tartalommoderálási kísérletei azt mutatják, hogy az automatizált megoldások jóval több videót tudnak korlátozni, mint korábban. Az idei év második negyedévében például rekordszámú videót távolítottak el, köszönhetően annak, hogy nagyobb szerepet delegáltak a mesterséges intelligenciának a tartalmak felülvizsgálata során.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.