2020. 03. 17. - 08:45

A gyermekzaklatók ellen is felléphet a mesterséges intelligencia

A gyermekzaklatók ellen is felléphet a mesterséges intelligencia
Kutatók egy csoportja olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely a kezük alapján azonosítja a pedofil személyeket, és ez a mesterséges intelligencia segítségével valósul meg.

A gyermekbántalmazás, azon belül is a szexuális zaklatás az egyik legsúlyosabb bűntett, amit ember csak elkövethet. Nem véletlen, hogy a különböző hatóságok igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy ezeket a cselekményeket megelőzzék, vagy ha már megtörtént a baj, akkor minél hamarabb azonosítani tudják az elkövetőt.

A Lancasteri Egyetem és a Dundee Egyetem kutatói egy közös projekten dolgoznak, ahol a számítógépeket anatómiai tulajdonságok kinyerése útján tréningezik, amelyek alapját emberi kezekről készült képek szolgáltatják. A mesterséges intelligencia alapú algoritmusok a képadatbázis szkennelésével felderítik a képek részleteit, amelyeket aztán összevet egy gyanúsított kezéről készült képpel.

A mesterséges intelligencia rács mögé juttathatja a gyermekzaklatókat
A mesterséges intelligencia rács mögé juttathatja a gyermekzaklatókat


A projektet H-Unique (Hand-Uniqe) névre keresztelték el, utalva arra a feltevésre, hogy minden emberi kéz egyedi, így akár azonosításra is fel lehet használni. A gyermekbántalmazók körében erre pedig sajnos szükség is van, mivel a szexuális zaklatásokról készült videókon és képeken gyakran csak az elkövető keze látszik, sokszor az is csak hátulról.

A mesterséges intelligenciára épülő ellenőrzés felhasználható tehát a gyanúsítottak azonosítására, ezáltal pedig a bírók döntését is megkönnyíti. Ehhez azonban a kutatóknak egy óriási fényképadatbázis kell készíteniük, amelyet aztán a számítógépek tréningezésére használhatnak fel.

Ebben pedig az emberek segítségét kérik. Azt szeretnék, ha a 18 évnél idősebb személyek feltöltenének egy képet a kezükről egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, majd ezeket a képeket egy adatbázishoz hozzáadva a kézösszehasonlító algoritmusok kidolgozásához használnának.

A mesterséges intelligencia rács mögé juttathatja a gyermekzaklatókatA kutatók szerint több mint 5000 képre lenne szükségük ahhoz, hogy kétséget kizáróan tudják bizonyítani azt, hogy a kezünk valóban egyedi-e. Természetesen teljes névtelenség mellett járulhatnak hozzá az emberek a munkához, és a képeket a projekt végével megsemmisítik, anélkül, hogy külső ügynökségekkel megosztanák.

Az ilyen fajta modern azonosítási módszer nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben minden bűnöst el tudjanak ítélni, illetve ennek fordítottja is igaz: elkerülhető lehet az ártatlanok bebörtönzése.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.