2018. 06. 26. - 09:05

A hadsereg tanítja az MI-t szoftvert programozni

A hadsereg tanítja az MI-t szoftvert programozni

Egy új szoftverhez kódokat írni egy idő után unalmassá válik – napjainkra azonban ezt már a mesterséges intelligencia is meg tudja csinálni helyettünk. A BAYOU nevű mély tanulási eszköz kereső motorként működik a kódoláshoz.

Az új szoftverek kódolása meglehetősen egyhangú folyamattá válhat – a mesterséges intelligencia a programozásban is segítséget jelenthet azonban napjainkra.
 
A BAYOU elnevezésű mély tanulási eszköz alapvetően úgy működik, mint egy kereső motor a kódoláshoz: tudatni kell vele néhány kulcsszóval, hogy milyen típusú programot szeretnénk létrehozni – az MI rendszer pedig kiadja a java kódokat, melyek véghez viszik, amit szeretnénk, a legmegfelelőbb választásokkal.
 
Az eszközt számítógéptudósok egy csoportja fejlesztette ki a Rice Egyetemen, a fejlesztést az amerikai hadsereg és a Google vállalat egyaránt támogatta. Egy tanulmány - melyet a közelmúltban közöltek - az arXiv preprint szerverről szól, a ebben részletesen leírják, hogyan épült fel a BAYOU, s milyen jellegű problémákban segíthet a programozóknak.
 
Programozóknak segít a BAYOU mesterséges intelligencia rendszer
Programozóknak segít a BAYOU mesterséges intelligencia rendszer
 
Alapvetően forráskódot olvas, nagyjából 1500 Android applikáció számára, mely körülbelül 100 millió sornyi Java kódból áll. A kódokat mind betanították a BAYOU neurális hálózatának, olyan mesterséges intelligenciát létrehozva, mely valóban képes egy másik szoftver programozására.
 
Amennyiben a BAYOU által olvasott kód bármilyen információt tartalmaz arról, mi is a dolga ennek a kódnak, a BAYOU azt is megtanulja, milyen szándékkal és milyen módon működnek ezek a programok.
 
A kontextuális információ teszi lehetővé a mesterséges intelligencia számára, hogy funkcionális szoftvert írjon, csupán néhány kulcsszó felhasználásával és alapvető információkkal arról, mit szeretne a programozó.
 
A programozás maga tehát könnyebbé válhat, ha a jövőben új mesterséges intelligenciát alkalmaznak majd arra, hogy példákat hozzanak létre a kódokra vagy ellenőrizzék saját munkájukat.
 
A BAYOU jelenleg még korai fázisában tart, a mögötte álló csapat még a technológia működésének bizonyításán igyekszik. Egyelőre „vázlatokat” hoz létre a programról, mely egyezik azzal, amelyet a programozó meg szeretne alkotni. A vázlat darabjait még össze kell illeszteni ahhoz, hogy tökéletes munka legyen belőle.
 
Ennek ellenére azonban a technológiai előrelépés a mesterséges intelligencia terén kiemelkedő.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.