2018. 10. 08. - 09:55

A hangasszisztens azt is tudja, mire gondolunk?

A hangasszisztens azt is tudja, mire gondolunk?

Nemcsak azzal van tisztában, amit elfelejtettünk, hanem azt is ki tudja találni, mire gondolunk éppen - az Amazon Alexa hangasszisztense hamarosan szélesebbkörű használatra is alkalmas lesz.

Sokaknak nem kell már bemutatni a mesterséges intelligencia alkalmazásával működő Alexa hangasszisztenst, amely az Amazon terméke és egyes háztartásokban már működik. Úgy tűnik, előállítója most újabb olyan tulajdonságokkal látta el, amelyeknek nagy hasznát vesszük otthonunkban.
 
A mesterséges intelligencia asszisztens olyan termékeken is alkalmazható, mint az Amazon Echo, s nemsokára arra is emlékeztetni fog, ha elfelejtettük bezárni az ajtót vagy lekapcsolni a villanyt.
 
Az Amazon hangasszisztense emlékeztetni fog arra, ha elfelejtettünk valamit
Az Amazon hangasszisztense emlékeztetni fog arra, ha elfelejtettünk valamit
 
Az Amazon szerint az Alexa ma már ki tudja találni, mire gondolunk – vagy mit felejtettünk el.
 
Egy Seattle-i eseményen a napokban a technológiai vállalat az Alexa Hunches nevű új funkcióját is bemutatta, melynek célja az emberi egyedi tulajdonságok mesterséges intelligencia felhasználásával történő újrateremtése.
 
„Elértük azt a pontot, amikor a mély neurális hálózatok és a gépi tanulás segítségével képesek vagyunk programozni az intuíciót” – mondta Daniel Rausch, Alexa okos otthoni funkcióiért felelős alelnök.
 
2018 végén tervezik aktiválni az Alexa Hunches-t, amely figyeli az otthontulajdonosok interakcióit az egymással összekapcsolt okosotthon-eszközökkel, így a zárakkal, fényekkel és az villanyáramkörökkel. Ha az Alexa megfigyeli az általános mintát – mint például a televízió elzárása elalvás előtt – a hangasszisztens figyelmezteti az embert, ha elfelejtette azt, és felajánlja, hogy megoldja a problémát.
 
A mesterséges intelligenciával működő Alexának van elképzelése arról, hogy jellemzően mit felejtünk el vagy mit nem kapcsolunk ki – mutatott rá Rausch.
 
A mai okosotthonokkal kapcsolatban megfogalmazódtak már kritikák, mivel a rendszerek gyakran bosszantó hibákra hajlamosak. Az Amazon azonban igyekszik az Alexát felhasználóbaráttá tenni, egyszerűsítse és biztonságossá tegye a felhasználást.
 
David Limp, az Amazon Alexa szolgáltatásért felelős alelnöke elmondta, hogy az új technológia, melynek neve Wi-Fi Simple Set-up, egyszerűbbé teszi az új okosotthon eszközök használatát, beállítását.
 
A cég azt tervezi, hogy egyre több okos eszközt csatlakoztat az Alexához
A cég azt tervezi, hogy egyre több okos eszközt csatlakoztat az Alexához
 
A cég olyan, viszonylag olcsó készletet is piacra dob, amellyel bármilyen elektronikai eszközt lehet csatlakoztatni az Alexa hangasszisztenshez.
 
De egyre inkább terjeszkednek a különféle házi eszközök gyártása terén is: így például az Amazon által készített mikrosütő már automatikusan rendelkezik beépített Alexához kapcsolódó hangvezérléssel, s listájukon szerepel az okos hűtő, kávékészítő, rizsfőző és az Alexa-irányítású tévé is.
 
Limp szerint a jövőt úgy képzelik el, hogy az otthonokban hemzsegnek majd az efféle okos eszközök.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.