2019. 08. 24. - 08:00

A jégesőt is előre megmondja a mesterséges intelligencia

A jégesőt is előre megmondja a mesterséges intelligencia

Egyre fejlettebb és egyre szélesebb körben használható a mesterséges intelligencia. Amerikai kutatók most olyan módszert alkottak meg, mellyel a jégeső közeledése is előrejelezhető.

Valószínű, hogy hamarosan lehetővé válik annak előrejelzése, mikor számíthatunk jégesőre. Kutatók ugyanis olyan mesterséges intelligencia rendszert alkottak, amelyben az arcfelismerési eljárásokban alkalmazott technológiát használták a jégeső közeledtének megjóslására – prognózis-modellek formájában.
 
A módszert az USA Nemzeti Légkörkutató Központja (NCAR) valamint az Egyetemi Légkörkutató Társaság (UCAR) hozta létre, s alkalmazásával lehetőség nyílik a jégesők előrejelzésére, illetve annak megjóslására, milyen súlyosak lesznek ezek.
 
A megoldás lényege, hogy a mesterséges intelligenciát, melyet eddig is használtak arcfelismerési rendszerekben, a szakemberek megtanították a jégeső felismerésére – a különféle időjárási jelenségek alapján. A technológiai újításnak köszönhetően megmondható a jégszemek nagysága is.
 
Megmondja a mesterséges intelligencia, ha jégesőre számíthatunk
Megmondja a mesterséges intelligencia, ha jégesőre számíthatunk
 
Ezt megtenni a meteorológusok által korábban alkalmazott technikákkal nem volt lehetséges.
 
Az NCAR tudósa és a kutatás vezetője, David John Gagne elmondta: egy közeledő vihar struktúrája hatással van arra, jégesőre számíthatunk-e, ugyanis egy szupercellából például előbb alakul ki, mint egy zivatarláncból.
 
Hogy lesz-e jégeső, azt több tényező is befolyásolja azt azonban, hogy mekkora jégszemek esnek majd, minden követelmény figyelembevételével sem igazán lehetett megmondani. Korábban a számítógépes modellek nem tudták kezelni az ehhez szükséges adathalmazt – nem így a mesterséges intelligencia.
 
A kutatók által kifejlesztett szoftver a vihar struktúráját számítja ki, illetve ezzel egyidőben feldolgozza a leginkább fontos időjárás-adatokat. Ilyen a hőmérséklet, a szélerősség, a légnyomás.
 
Mindezek összevetésével hozza létre az előrejelzést, melyet összehasonlítanak a valóban bekövetkezett vihar tulajdonságaival.
 
Ennek köszönhetően az eljárás egyre jobb és kifinomultabb lesz, nem beszélve arról, hogy az eredmények megbízhatósága is nő.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.