2018. 04. 13. - 09:00

A jövő technológiája

A jövő technológiája

Manapság mindenki számára elérhető a mesterséges intelligencia. Bár a csúcskészülékek még csak a profisportban találhatóak meg, hamarosan mi is használhatjuk azokat, mert a legfelsőbb szinteken új és jobb eszközök hódítanak teret. Lássuk merre halad a technológia fejlődése, milyen lesz egy sportoló élete néhány év múlva.

Preventív genomika

 

Nem számít, hogy síelésről, jégkorcsolyázásról, birkózásról, röplabdáról vagy sárkányröptetésről van szó, az egyes számú faktor egy sportág elkezdésekor a tehetség. Benne van-e a génjeinkben vagy nem. Mi lenne, ha a tudomány meg tudná mondani, milyen sportok valók neked a génállományod alapján? Mi lenne, ha megmondanák, hogyan változtasd az edzésedet, hogy megelőzd a sérüléseket, vagy milyen fajta táplálkozásra van szükséged?

 

Ez már most lehetséges. Egy teljesítőképességgel foglalkozó vállalat, az AthletigenTechnology Inc. számos sportolóval együttműködve azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a begyűjtött DNS mintákból származó információk segítségével fejlesszék a sportolók teljesítményét, megőrizzek az egészségét és minimálisra csökkentsék a sérülésveszélyt. Az Athletigen kutatócsapata kombinálta a meglévő ismereteket a saját eredményeikkel. Az így létrejött adatbázis a későbbiekbensegíti majd az edzőket, a sportolók edzéstervének és étrendjének a kialakításában.

 

Személyre szabott étrend

 

Te szeretnél lenni a következő Usain Bolt vagy Hosszú Katinka? Ha igen, a következő lépések hasznosak lesznek számodra. Miután analizáltad a DNS-ed (melyet már otthon is megtehetsz!) és az Athletigen-nel megtaláltad a neked való sportágat, valamint edzéstervet, egy alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy mit és mikor kellene enned, illetve minek a fogyasztását kell mindenképpen kerülnöd.

                                                               

A jól összerakott étrend alapvető fontosságú a sportolók számára. Ahogy a génállományunk is különböző, úgy az étrendünk sem lehet azonos. A dietetika egyik új ága, a táplálkozásgenomika pont ezzel a területtel foglalkozik.

 

Egy kaliforniai vállalkozás, a Habit, a tervei szerint a genetikai markereket felhasználva állítja össze a megfelelő étrendeta vásárlói számára és ezeket házhoz is szállítja. Neked elég elküldened a vérminta-csomagodat, megcsinálnod az úgynevezett „metabolicchallange”-et és megmérned néhány paramétered. Ezek alapján állítják össze a maximális teljesítmény eléréséhez szükséges személyre szabott étrendet.

Egészségmenedzsment

 

A ruházatba épített és a testen viselhető szenzorok által gyűjtött adatokkal felmérhetjük az egészségi állapotunkat, illetve valós idejű információkat szerezhetünk a teljesítményünkről. Szóval, ha nem érted, miért nem teljesítesz úgy, ahogyan elvárnád, kezdj adatgyűjtésbe! Manapság már egy okostelefon is elegendő lehet ehhez. A Pebble Time és az Android Sleep App megfigyelik az alvásodat, a FitbitSurge az aktivitásodat követi figyelemmel, míg a PIP a stresszszintedről nyújt visszajelzést.

 

Kütyükkel a jobb teljesítményért

 

Számos sportoló visel olyan pólót, mely edzések és meccsek folyamán méri az a HexoSkin által kifejlesztett speciális felső monitorozza a pulzust, a légzést, a lépésszámot, a tempót és számolja az elégetett kalóriát. A D30 nevű cég nemrég mutatott be egy anyagot, mely a nagy ütésektől védi meg viselőjét. Ez a nem newtoniokos anyag normális körülmények között puha és rugalmas, de ha megütik, megkeményedik, ezzel védve meg viselőjét.

 

A kiterjesztett- (AR) és a virtuális valóság (VR) is számos esetben lehet hasznos a sportolók számára. Ezekkel az eszközökkel stresszhelyzetet tudnak kreálni és a szimuláció során képesek megfigyelni, valamint felméri a sportoló reakcióit.

 

A jövőben tehát nagyobb szerepet kapnak majd a személyre szabott módszerek. Biztonságosabban és hatékonyabban edzhetünk, miközben addig soha nem látott teljesítményre leszünk képesek.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.