2018. 06. 20. - 11:09

A jövő városa Kínában található

A jövő városa Kínában található

Talán nehéz elképzelni, hogy a jövő városát a mesterséges intelligencia fogja irányítani, ahol az összes infrastruktúrát valamilyen szoftver vezérli majd, de ez nincs is már olyan messze. A kínai Alibaba 'City Brain' (A város agya) figyelő rendszert fejlesztett ki, amelyet Hangzhou városában már tesztelnek.

Az Alibaba City Brain projektje nem csak Hangzhou város forgalmi dugóit akadályozza meg, a cél egy olyan felhő-alapú rendszer létrehozása, melyben minden információ megtalálható a városról. A nagy mennyiségű adat feldolgozására szuperszámítógépet használ az Alibaba, és bár a szoftver a cég tulajdona, az adathalmaz a városé. 
 
 
A jövő városa Kínában található
Az Alibaba City Brain projektje Hangzhou város forgalmát irányítja
 
 
A City Brain Hangzhouban először megvizsgálta a forgalmi dugók kialakulásának okait, és tanulmányozta a közlekedési iroda adatait, a tömegközlekedési rendszereket, és a térképészeti alkalmazásokat. Következő lépésként 104 közlekedési lámpa irányítását vette át az Alibaba, amivel 15 százalékot nőtt a forgalom sebessége. Mindemellett mostantól automatikusan észlelhetőek a közúti balesetek, és az illegális parkolások.
 
A jövő városa Kínában található
"Minden városnak lehetősége lesz okosvárossá válni."
 
 
A nagyfokú siker miatt a City Braint kiterjesztették az egész városra, a következő célpont pedig Kuala Lumpur. "Malajzia egy hatalmas potenciállal rendelkező ország a felhő-alapú technológia és a mesterséges intelligencia terén, a digitális átalakulás pedig mind a magán szektorban, mind az állami szektorban gyorsan halad" - mondta el Wanli Min, az Alibaba egyik kutatója. Az Alibaba reményei szerint kisvállalkozásokkal fog együttműködni. Bár a projekt még gyerekcipőben jár, az Alibaba további városokba akarja eljuttatni a technológiát. "Minden városnak lehetősége lesz okosvárossá válni."

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.