2020. 12. 04. - 08:09

A koronavírus ellenszerét fedezte fel egy régi gyógyszerben a mesterséges intelligencia

A koronavírus ellenszerét fedezte fel egy régi gyógyszerben a mesterséges intelligencia
Egy régóta forgalomban lévő, ízületi gyulladáscsökkentő gyógyszerben fedezett fel a mesterséges intelligencia olyan összetevőket, amelyek az idős emberek túlélési esélyeit nagymértékben javíthatja a koronavírussal szemben.

Egy londoni székhelyű startup, a BenevolentAI a koronavírus egy lehetséges ellenszerét azonosította a Baricitinib nevű gyógyszerben. A dolog érdekessége, hogy ez a medicina már jó ideje elérhető a piacon, méghozzá ízületi gyulladáscsökkentőként, amelyből napi 1 tabletta a javasolt adagolási mennyiség.

A szakemberek egy mesterséges intelligencia alapú szoftverrel elemezték az orvostudományi irodalmat, és olyan gyógyszerek után kutattak, amik blokkolhatják a koronavírus-fertőzés folyamatát. A legígéretesebb eredményt a Baricitinib szolgáltatta, mivel olyan összetétellel rendelkezik, amely végső soron megakadályozhatja a fertőzés bejutását a tüdő sejtjeibe.

S nem csupán elméletről van szó, mivel a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát már betegek egy nagyobb csoportján is ellenőrizték.

Gyógyszert talált a koronavírusra a mesterséges intelligencia 
Gyógyszert talált a koronavírusra a mesterséges intelligencia 


A londoni Imperial College és a svéd Karolinska Institutet tudósai ugyanis Baricitinibet adtak 83 olyan COVID-19 betegnek, akiknek átlag életkora 81 év volt. Őket Olaszország és Spanyolország kórházaiban kezelték.

A vizsgálatok megállapították, hogy a Baricitinibet kapó betegek halálozási aránya 71%-kal volt alacsonyabb a kontrollcsoport 83 tagjával szemben, akik viszont nem szedték ezt a fajta pirulát.

Továbbá a Baricitinibbel kezelt személyek közül csupán 17% volt azoknak az aránya, akik meghaltak vagy lélegeztetőgépre kerültek, ami azért nagyon jelentős eredmény, mert ez a szám a hagyományos gyógyellátásban részesülők körében 35% volt.

A tanulmány azt mutatja, hogy a gyógyszer csökkentheti a gyulladás okozta szervkárosodást, továbbá megakadályozhatja a vírus bejutását az emberi sejtekbe.

"Sürgős szükség van a koronavírussal szembeni hatékony kezelések kifejlesztésére, amíg arra várunk, hogy az oltóanyag széles körben elérhetővé váljon" - mondta el Justin Stebbing, az Imperial professzora és a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy "a Baricitinib-módszer egyike lehet az első olyan COVID-19 kezeléseknek, ami a számítógépes kutatásokból egyenesen a klinikákra és a laboratóriumokba kerülhet".

Az eddigi méréseket most nagyszabású klinikai vizsgálatok követik, és ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, hamarosan a gyógyászat terén is alkalmazhatják ezt a megoldást.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.