2020. 04. 22. - 09:45

A koronavírus-járvány hozza el a robotok korát?

A koronavírus-járvány hozza el a robotok korát?

Életeket menthet a mesterséges intelligencia azzal, hogy a piszkos, veszélyes munkákat a robotok végzik el az emberek helyett – állítják a szakemberek. Nagy szükség van olyan fejlesztésekre, melyek segítenek a későbbiekben is reagálni a járványokra.

Úgy néz ki, a koronavírus-járvány egy igen fontos mozzanatra világított rá. Robotika szakértők szerint a mesterséges intelligencia és a gépek életeket menthetnek azzal, hogy veszélyes, piszokkal járó, unalmas tevékenységeket végeznek el az emberek helyett.
 
Kutatók rámutattak: a robotok fejlesztése az életmentés és az emberek koronavírus-kitettségének csökkentése érdekében az emberi robotsegédek új korszakát hozhatja el.
 
Henrik Christensen, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem robotika professzora a vezető szakértők csoportjának tagja, amely felvázolta, miként lehetne használni a robotokat, hogy megküzdjünk a koronavírus-járvánnyal – ezek végeznék ugyanis az „unalmas, piszkos és veszélyes” feladatokat.
 
Kórházakban már dolgoznak robotok
Kórházakban már dolgoznak robotok
 
Láttunk már robotokat, amelyek fertőtlenítettek, gyógyszereket és élelmiszert szállítottak, életjeleket mértek és segítettek a határellenőrzésben – hangsúlyozták a kutatók a Science Robotics szaklapban. - A lehetőségek az intelligens navigációban és a magas kockázatú, gyakori tapintású területek észlelésében rejlenek, más megelőző intézkedésekkel kombinálva. Fejleszteni lehetne a nagy, kicsi, mikro- és raj robotok új generációit, amelyek folyamatosan működnek és tisztíthatók.
 
A kutatók azt sugallták: a koronavírus utat tör a fenntartható kutatásokhoz a robotok, a mesterséges intelligencia és a drónok terén, a fertőző betegségek kockázat-kezelése érdekében, s potenciálisan "fordulópontot" biztosíthat a szervezetek jövőbeni működéséhez.
 
Több ország kezdte már meg világszerte a robotok különféle szerepekbe történő bevonását, azért, hogy csökkentse az emberek kitettségét a potenciálisan halálos vírusnak.
 
Egy kínai hotel, ahonnan a koronavírus eredetileg elindult, egyike volt az elsőknek, akik robotokat alkalmaztak: a Little Peanut (kis földimogyoró) elnevezésű gép a karanténban levő embereknek szállított élelmet.
 
Spanyolországban robotpark készül az ország koronavírus-tesztelésének elősegítésére – ez napi 80 ezer tesztre növelheti az ország kapacitását.
 
Fejlesztés alatt állnak a szállító drónok is, olyan cégeknél, mint az Amazon és az UPS – ezek szintén csökkenthetik az emberek közötti kontaktus szükségességét.
 
„A 2015-es évben lezajlott Ebola-kitörés tapasztalatai rámutattak a felhasználás széles lehetőségeire -  ám az is kiderült, hogy a multidiszciplináris kutatás finanszírozása - az ügynökségekkel és az iparral együttműködve – ezen felhasználási eseteknek a kezelésére továbbra is igen drága. Emellett ritka és más alkalmazásokra van irányítva" - írta a kutatók.
 
Fontos lenne azonban mindent megtenni a kutatók szerint olyan robot- és mesterséges intelligencia-alkalmazások finanszírozása és fejlesztése érdekében, amelyek segítenek a későbbiekben is reagálni a járványokra.
 
„A kutatás és az értékelés fenntartható megközelítése nélkül a történelem megismétlődik, s a technológiai robotok nem lesznek készek segíteni a következő esemény esetén” – emelték ki a szakemberek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.