2019. 01. 28. - 09:45

A leghalálosabb petefészekrákot azonosítja a mesterséges intelligencia

A leghalálosabb petefészekrákot azonosítja a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia képes diagnosztizálni a leghalálosabb petefészekrákot – a technika a betegség legsúlyosabb formáit is kiválasztja, ami hagyományos úton kevésbé lehetséges.

A fejlett technológia mesterséges intelligencia alkalmazásával ma már képes azonosítani a petefészekrák legsúlyosabb formáit is – ez a korábbi, hagyományos módszerekkel nem volt lehetséges.
 
A betegség leghalálosabb változatát is detektálja, ezért a kutatók több precíz életmentő kezelésben bíznak. A tudósok olyan eszközt alkottak meg, amely szokatlan alakú magokkal rendelkező tumorsejt klasztereket keres – ezek az egyes sejtek középpontjában levő kontrollközpontok.
 
A leghalálosabb petefészek ákot is képes azonosítani a mesterséges intelligencia
A leghalálosabb petefészek rákot is képes azonosítani a mesterséges intelligencia
 
Több mint 7 ezer új petefészekrákos esetet diagnosztizálnak évente az Egyesült Királyságban, s ennek a legrosszabbak a túlélési esélyei.
 
A normális túlélési arány 5 éven belül nagyjából 53 százalék, azoknál viszont, akiknél jelen vannak a meghibásodott sejtek, csak 15 százalék.
 
Úgy tűnik, a furcsa alakú magok jelzik, hogy a sejt DNS-e instabillá vált - a hagyományos tesztek könnyedén eltekintenek ettől.
 
Azzal, hogy a szokatlan sejtekkel rendelkező nőket képesek azonosítani, az új mesterséges intelligencia a kutatók reményei szerint olyan rendszer létrehozását is megoldhatja, mely célzott kezeléseket nyújthat ezeknek a pácienseknek.
 
„Az új teszt használata lehetőséget ad olyan tumorok detektálására, amelyeknek rejtett gyengeségeik vannak, ezért alulmaradnak a DNS-javítási képességek terén” – magyarázta dr. Yinyin Yuan, a Rákkutató Intézetben készült tanulmány vezetője.
 
A módszer jól használható a génteszteléssel együtt, hogy azonosítsa az alternatív kezelésekből jobban profitáló nőket - ezek a módszerek a DNS-javítási hibákat célozzák meg. Ilyenek az ún. PARP- gátlók is.
 
A Nature Communications szaklapban megjelent kutatásban számítógépes eszközt alkalmaztak több mint 500 petefészekrákos hölgy szövetmintáinak teszteléséhez. Összességében a mesterséges intelligencia közel 150 millió sejtet szkennelt.
 
Amellett, hogy kiválasztható a legjobb kezelés a páciensek számára, a dr. Yuan csapata által vezetett kutatás új immunoterápiás módszerekhez is utat nyitott.
 
Az immunoterápiák olyan kezelésekből állnak, melyek a szervezet saját immunrendszer erejét fokozzák a rákos sejtek elleni küzdelemben.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.