2018. 05. 02. - 11:00

A legjobb vásárlópartner

A legjobb vásárlópartner

Mennyire egyszerű lenne a vásárlás, ha csak megírnánk a listát a szükséges dolgokról, majd kiválasztanánk a nekünk megfelelő márkákat és termékeket, amiket aztán fél órán belül ki is szállítanának nekünk. Pár érintéssel, bárhonnan és bárhova rendelhetnénk legyen szó akár pizzáról, egy új kabátról vagy egy teniszütőről.

2018-ra igen népszerűvé váltak az internetes boltok, azaz webshopok. Ezeken az oldalakon cégek jelenítik meg termékeiket, melyek közül mi kiválasztjuk a megfelelőt és azt a futárszolgálat kézbesíti nekünk akár már másnap.
 
Az eBay kifejlesztette a ShopBot nevű alkalmazást, mellyel a Facebook Messenger-en keresztül beszélgethetünk. Elég csak küldenünk a ShopBot-nak egy üzenetet vagy egy fotót a vágyainkról, majd amennyiben szükségesnek érzi a program mesterséges intelligenciája, még néhány kérdést feltesz a vásárlónak, hogy a legmegfelelőbb termékeket ajánlja.
 
A fejlesztők célja, hogy olyanná tegyék a vásárlást, mintha egy baráttal beszélgetnénk. Ehhez a célhoz azonban még hosszú út vezet. A ShopBot egyelőre csak angol nyelven működik és sajnos ott sem mindig jól, de erre számítottak is a fejlesztők. A mesterséges intelligenciának keresésekre van szüksége, hogy megtanulja, mely ajánlatait kedvelték a felhasználók és melyeket nem. Bár a program tesztelése már másfél éve folyik, még mindig szép számmal vannak hibák, de az MI tanul és napról napra pontosabban értelmezi üzeneteinket.
 
A termékrendelés mellett az online vásárlás legidőigényesebb szakaszát, a házhozszállítást is MI-támogatással próbálják hatékonyabbá tenni. A Domino’s pizzéria DRU-kat (Domino’s Robotic Unit) vet be a gyors szállítás érdekében. Ezek a kis négykerekű robotok a háborús filmekből ismert bomba-hatástalanító szerkezetek cuki testvérei. Legnagyobb előnyük a megszokott pizzafutárokkal szemben, hogy szabályozni tudják a kiszállítandó ételeink és italaink hőmérsékletét, azaz a pizza forró, a kóla hideg lesz, bármennyit is késik a DRU.
 
Az Amazon sem akart lemaradni az innovációs versenyben. 2016 júliusában bejelentették, hogy az Egyesült Királyság hozzájárulásával a jövőben drónokkal szállíthatják ki a rendeléseket. A Prime Air névre keresztelt drónsereget tartják a gyors és pontos kiszállítás jövőjének: terveik szerint a kis helikopterek 30 percen belül eljuttatják a rendelést a kívánt helyre.
 
A DRU robotok nem lesznek gyorsabbak, mint egy futár, az erősségük a kényelemben rejlik. A Prime Air azonban repül, így kikerüli a közlekedési dugókat, ideális körülmények között gyorsabb lehet, mint a DRU. De a DRU-val ellentétben az Amazon szerkezeteinek felhasználhatóságát az időjárási körülmények és a csomagok tömege határolja be. Ha nagy a szél, ha szakad az eső, ha köd van, a drónok repülése jelentősen megnehezedik, sőt akár teljesen lehetetlenné is válhat. Talán ennél is nagyobb probléma, hogy mindössze 5 fontot, azaz nagyjából 2,3 kg-nyi tömeget tudnak kiszállítani.
 
A piacvezető cégek kijelölték a fejlődés útját. Szándékaik szerint a mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja az online piacot, annak minden feladatát. Számunkra pedig olyan egyszerű és szórakoztató lesz a vásárlás, mint még soha.
 
Dugasz Ádám

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.