2020. 11. 06. - 08:15

A lovak és a tevék is elkaphatják a koronavírust - véli a mesterséges intelligencia

A lovak és a tevék is elkaphatják a koronavírust - véli a mesterséges intelligencia
Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú algoritmus képes megjósolni azt,  mennyire érzékenyek bizonyos állatfajok a koronavírusra, és az eredmények azt mutatják, hogy a lovak és a tevék különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból.

A projektet Jacquelyn Brown, a Vanderbilt Egyetem munkatársa vezeti, aki egyébként nagyon kedveli a lovakat. Mikor megtudta, hogy akár kutyák és macskák is megfertőződhetnek a koronavírussal, aggódni kezdett, hogy vajon milyen más állatokat fenyegethet még a betegség. A Közel-keleti légúti koronavírus (MERS) ugyanis veszélyes a tevékre, így felmerült a kérdés, hogy a lovak nem kaphatják-e el a vírust. A lovaknak ugyanis hatalmas a tüdejük és érzékeny a légzőrendszerük, az emberek pedig gyakran megérintik az állat orrát és száját, ami kockázatos lehet.

Brown és csapata a munkát az úgynevezett genetikai szekvencia összehangolásával kezdte, és a többek között tüdőben is fellelhető angiotenzin-konvertáló enzim (ACE2) strukturális elemzését kombinálták olyan fajokra, amikről ismertek, hogy fogékonyak a COVID-19-re. Öt olyan aminosavterületet fedeztek fel a fehérjében, amelyek befolyásolják az állat sebezhetőségét.

A mesterséges intelligencia kimutatta, hogy a koronavírus a lovakra is veszélyt jelenthet
A mesterséges intelligencia kimutatta, hogy a koronavírus a lovakra is veszélyt jelenthet


A szakemberek ezekből a területekből adatokat gyűjtöttek, és olyan mesterséges intelligencia algoritmus kifejlesztésére használták fel, ami az ACE2 szekvenciák elemzésével megjósolja más fajok érzékenységét a vírusra.

A vizsgálat kimutatta, hogy a lovak és a tevék mellett a kínai patkós denevér esetében is nagy a veszély a fertőzésre. Közepesen veszélyes kategóriába sorolták a tehenet, a kecskét és a juhot.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények segítenek megvédeni az embereket éppúgy, mint a vadon élő állatokat, a haszonállatokat és végső soron az élelmiszerforrásokat is a COVID-19-től.

Sőt, a mesterséges intelligencia alapú eljárás a jövőben akár más világjárványok során is alkalmazható lesz.

Meena Madhur, a Vanderbilt Intézet fertőzéssel, immunológiával és gyulladásokkal foglalkozó munkatársa szerint a problémás területek felderítésével nem csupán azt látják, hogy egyes fajok mennyire fogékonyak a vírusra, hanem olyan gyógyszerek kifejlesztésére is lehetőség nyílik, amik segítenek megelőzni a fertőzést.

A csoport az algoritmust nyilvánosan elérhetővé tette egy weboldalon, ahová bárki feltöltheti az állatok ACE2-szekvenciáit, hogy kiderítse a COVID-19 érzékenységi pontszámot.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.